Életfogytiglan két szomáliai kalózra

2011.10.04. 07:07

Egy kelet-virginiai bíróság hétfőn életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt két szomáliai kalózt, akik részt vettek egy amerikai jacht elrablásában februárban az Indiai-óceánon. Az akcióban négy amerikai állampolgárt öltek meg. A 30 és a 24 éves vádlott beismerte, hogy rész vett a támadásban, de mindketten tagadták, hogy segédkeztek volna a hajó utasainak megölésében. Az ügyben augusztusban is elítéltek két szomáliait, ugyancsak életfogytiglani börtönre.

A Norfolkban kihirdetett ítélet után az amerikai igazságügyi minisztérium egyik illetékese hangoztatta: legyen ez intő példa mindazoknak, akik amerikai érdekeltségek ellen kalóztámadást hajtanak végre a világban.

A kalózok február 18-án az ománi partoktól 400 kilométerre kerítették a hatalmukba a Quest nevű hajót, amelyen két házaspár utazott. Két nappal később mind a négy túszt megölték. A térségben tartózkodó amerikai haditengerészeti egységek már későn érkeztek meg a túszok kiszabadítására a hajóhoz, amely a tengeri haramiák támadásakor vészjelzést adott le.

A Quest eltérítésében összesen 19 kalóz vett részt. Kettőt közülük tűzharcban agyonlőttek az amerikai katonák, 13-at pedig elfogtak. A többiek eltűntek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport