Nem szerb, nem magyar, vajdasági

2011.10.04. 21:04

Vajdasági vagyok – hirdetik óriásplakátok és szórólapok a Délvidéken a Társadalmi Egyenlőségek Ligája nevű civilszervezet szerb nyelvű óriásplakátjai és szórólapjai, írja a Vajdaság Ma.

Szerbiában, akárcsak Magyarországon és Szlovákiában, most tartják a népszámlálást, ahol a nemzeti hovatartozással kapcsolatos kérdésre nem kötelező válaszolni. Szerbia autonóm tartományában legnagyobb számban szerbek (65 százalék) és magyarok (14 százalék) élnek, rajtuk kívül horvátok, szlovákok, románok, cigányok és még vagy húsz nemzetiség.

A 2002-es népszámláláson 50 ezren vallották magukat jugoszlávnak, noha az egykor hat tagköztársaság alkotta Jugoszlávia akkorra mindössze Szerbiára és Montenegróra zsugorodott, azóta pedig Montenegró is kivált. A magukat jugoszlávnak vallók vélhetően vegyes nemzetiségű családok tagjai voltak, és várhatóan ők azok, akiket leginkább megérint a mostani kampány.

Az ellenzéki Szerb Demokrata Párt és Szerb Radikális Párt egyetért abban, hogy a vajdasági hovatartozás erősítése a pusztán tartomány szerbtelenítését szolgálja. A radikálisok képviselője odáig ment, hogy ugyanaz történik, mint a Szerbiában elszakadt Montenegróban, ahol mesterségesen erősítették a montenegrói identitást.