Hella
14 °C
27 °C

Sértő a kannibalizmus vádja

2011.10.18. 19:46

Tipikus európai agyszüleménynek nevezték kedden azt a vádat, hogy a Csendes-óceán déli részén fekvő Marquesas-szigetcsoport egyik szigetén egy német turistát kannibálok faltak volna fel.

A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild előző nap tudósított arról a horrortörténetről, amely szerint a 40 éves német üzletembert - aki barátnőjével a Francia Polinéziához tartozó Nuku Hiva nevű szigeten turistáskodott - egy helyi vadász a feltételezek szerint előbb megölt, majd feldarabolt, azután megsütött és végül elfogyasztott. A nemzetközi sajtó más tudósításai szerint a turista nem is egy, hanem több helyi kannibál lakomája lett. Minderre abból következtettek, hogy a helyi csendőrök az eltűnt üzletember után kutatva egy kialudt tűzre, emberi csontokra, illetve fogakra és ruhadarabokra bukkantak.

A papeetei hatóságok keddi közleményben cáfolták, hogy kannibalizmus történt volna. Elismerték, hogy a csontok, a fogak, illetve a ruhafoszlányok minden valószínűség szerint a német férfitől származnak, de azt állították, hogy a vizsgálat nem igazolja a kannibalizmus vádját. Hangoztatták, hogy a nyomozás tovább folytatódik, és a DNS-vizsgálatot Párizsban végzik. Annak eredményét pedig átadják a német szövetségi bűnügyi hivatalnak, amely bekapcsolódott a nyomozásba.

A helyi francia államügyész is abszurdnak nevezte a kannibálgyilkosság gyanúját. Egy neves francia tudóssal együtt azt tipikus európai agyszüleménynek nevezte, amelynek célja a helyi lakosság megsértése. A Marquesas-szigetcsoporton kannibálok utoljára a XIX. század végén hódoltak különleges szenvedélyüknek - érvelt az államügyész, hangoztatva, hogy azóta emberi áldozat egyik szigeten sem volt.

Ugyanezt hangoztatják más antropológusok is, mondván, a Francia Polinézia szigetein titokban ma is gyakorolt emberevés sokkal inkább a mítosz része, valóságalapja ma már nincs. Rámutatnak, hogy Dél-Amerikában, például a paraguayi őserdőkben sokkal tovább tartotta magát a kannibalizmus szokása, még a XX. század második felében is volt rá példa, hogy egyes törzsek tagjai rituális - és nem kimondott étkezési - céllal emberhúst fogyasztottak. (Antropológusok meg is különböztetik a kannibalizmus több válfaját. Az emberevés ezek szerint szolgálhat egyszerű túlélési célokat, amikor más táplálékforrás nem áll rendelkezésre, míg a rituális kannibalizmus - a saját, vagy ellenséges törzs halottaiból való fogyasztás - spirituális célból történhet.)

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.