Ezek lehettek Kadhafi utolsó szavai

2011.10.21. 22:27
Az eddigi beszámolóknak részben ellentmondó videók kerültek elő Moammer Kadhafi elfogásáról. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa vizsgálatot kért a diktátor halálának körülményeiről. Szintén csütörtökön megölt fiáról, Mutaszimról is készültek olyan felvételek, amelyeken még láthatóan életben van. Nem tudni, pontosan hogyan vesztette életét.

Újabb videók kerültek elő a csütörtökön megölt Moammer Kadhafi elfogásáról, és az egyiken a Fox News szerint elképzelhető, hogy a diktátor utolsó szavai is hallhatók.

„Amit tesztek, azt tiltják az iszlám törvényei" – mondja a sebesült, vérző fejű diktátor. „Amit tesztek, az rossz. Meg tudjátok különböztetni a jót a rossztól?" – teszi fel a videó végén a kérdést, miközben a felkelők a levegőbe lövöldöznek.

A Global Post által megszerzett exkluzív felvételen négy percen keresztül látható Kadhafi elfogása. Az al-Dzsazíra szerint feltehetően itt rángathatták ki a betoncsőből. Már ezen a videón is sérült, de nem tűnik úgy, hogy életveszélyes állapotban lenne. Azonban már ezen a felvételen is erősen vérzik a feje, ami részben ellentmond az Átmeneti Nemzeti Tanács korábbi beszámolójának.

Mahmúd Dzsibril ideiglenes miniszterelnök csütörtök éjszaka még azt állította, hogy Kadhafi elfogásakor teljesen egészséges volt, és fel volt fegyverkezve. Nem tanúsított ellenállást, hagyta magát kivezetni a csatornából. Ekkor találta el a jobb karján egy golyó. A sérültet feltették  egy teherautóra, és Dzsibril szerint ekkor még nem volt más sérülése.

A tűzharc eközben folytatódott Kadhafi utolsó emberei és a felkelők között. Dzsibril részben a halottkém jelentésére alapozott beszámolója szerint a sérültet szállító teherautó épp csak megmozdult, amikor kereszttűzbe került. Kadhafit ennek során találta el a fején is egy golyó. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a felkelők, vagy saját emberei találták-e el. Kadhafi néhány perccel azelőtt halt meg, hogy a kórházhoz értek vele.

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint nagyon zavaróak a mobiltelefonnal készült felvételek, amelyeken élve, majd pedig már holtan látható a diktátor, ezért vizsgáló bizottság tanulmányozza majd a történteket.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetői bejelentették, hogy elhalasztották a csütörtökön megölt Moammer Kadhafi temetését, amíg megfelelően ki nem vizsgálják a diktátor halálának körülményeit. Kadhafit utána feltehetően egy titkos helyszínen temetik majd el – még vitáznak arról, hogy Miszráta vagy Szirt, esetleg egy másik város közelében.

A fiai története sem tiszta

Nemcsak Kadhafi halálának körülményei bizonytalanok: az AFP pénteken megszerzett egy mobiltelefonnal készült felvételt, amelyen Kadhafi szintén csütörtökön megölt fia, Mutaszim látható elfogása után. Mutaszimot Kadhafival együtt fogták el, de az Átmeneti Nemzeti Tanács szerint belehalt sérüléseibe.

000 Par6602137

Az egyik képen azonban a falhoz támaszkodva ül, és vizet iszik egy palackból, miközben cigarettázik. A trikója feltehetően a nyakán szerzett sérüléstől véres. Más képeken Mutaszim fekszik, láthatóan sérült, a nyakát fogja, de életben van.

000 Nic6016526

Továbbra sem tudni, mi lett Szaif al-Iszlám, Kadhafi másik fiának sorsa. Egyes hírek szerint megsebesült, amikor megpróbált csütörtökön elmenekülni Szirtből. A felkelők egyik névtelenül nyilatkozó parancsnoka pedig azt állította az al-Dzsazírának, hogy Szaif a harcokban elveszítette egyik karját. Hivatalosan egyik információt sem erősítették meg.