Erdogan: Nem tartották be a földrengésbiztos előírásokat

2011.10.26. 15:51

Egyre dühösebbek a vasárnapi kelet-törökországi földrengés károsultjai a lassan érkező segélyek miatt. „Kezdetben, az első 24 órában valóban voltak hiányosságok, ezt elismerjük" - mondta Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök, de szerinte mindent megtesznek a károsultak megsegítéséért.

A hatóságok szerint több mint kétezer épület dőlt össze a vasárnapi 7,2-es földmozgásban. Legalább 461 ember meghalt, de a mentőcsapatok szerint még mindig több százan lehetnek a romok alatt. Szerdán is találtak túlélőket, egy 27 éves tanár, és egy 18 éves diák is élve került elő Ercisben.

A földrengés sújtotta Van tartomány károsultjai főként a sátrak hiánya miatt bírálták a hatóságokat, és hátrányos etnikai megkülönböztetést emlegettek. Kelet-Törökország lakóinak többsége kurd, országos szinten pedig becslések szerint 15 millióan vannak a 75 milliós népességen belül.

Erdogan visszautasította a bírálatokat, szerinte a küldött 15 ezer sátor elegendő lesz. Szerinte azért alakult ki ilyen súlyos helyzet, mert sokszor nem tartották be a földrengésbiztos építkezési előírásokat, egyben ellenállóbb épületeket ígért a túlélőknek.

A török kormány úgy döntött, hogy elfogadja a mintegy harminc ország, köztük a feszültségek ellenére Izrael által felajánlott segélyeket, mondta szerdán egy török diplomáciai forrás. Ankara először elhárította a felajánlásokat, de azután mégis elfogadta azokat, főként az előre gyártott lakások és konténerek szállításáról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport