Naponta ötven magyar roma érkezik Kanadába

2011.10.27. 22:08
Naponta legalább 50 magyar roma érkezik a torontói Pearson repülőtérre, és folyamodik menekült státuszért a határőrség jelentése szerint. Ez mennyiség rengeteg problémát okoz a reptér személyzetének és az egészségügyi szolgáltatóknak, írja a Sun News című kanadai lap.

Az eddigi rekord 110 fő volt egy éjjel a múlt héten. Ez a létszám nagy kihívást jelentett a bevándorálsi és biztonsági szolgálat számára, be kellett hívni plusz embereket, egész éjjel dolgoztak, mielőtt a menedékhelyre engedhették volna, vagy családtagjaikra bízhatták volna őket. A cikkben a magyar romákat nemzetnélküli népnek nevezik.

A reptérre rengetegen érkeznek családostul, gyerekekkel, nagyszülőkkel. Azt állítva kérnek menedékjogot, hogy  skinheadek és neonácik üldözik őket Magyarországon, közli határőrökre hivatkozva a Sun News. A menedékjogot kérők nagy százaléka egészségügyi problémákkal küzd.

Ahhoz, hogy Magyarországról Kanadába utazzon valaki, nincs szükség vízumra. A kanadai bevándorlási és menekültügyi bizottság szerint Magyarország vezető helyen van az utóbbi években menekültügyi kérelmek számát tekintve. 2009-ben például 2400 magyar kérelmezte menekültté nyilvánítását. Tavaly ez a szám 2300 volt, idén pedig már szeptemberig elérte a 2500 főt. Ugyanakkor csak a kérelmezők 23 százaléka kapja meg a menekült státuszt.

Gina Csanyi-Roban, a kanadai Roma Közösségi Központ ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy a torontoi menedékhelyek megteltek, ezért az újonnan érkezőket más közösségek szállásolják el. "Ezek az emberek félnek és az életükért menekülnek. Neonáci csoportok kiképzőtáborokat állítanak fel, és erőszakot követnek el ellenük. A kanadai kormány pedig hallgat az ügyben" – mondta az igazgató kedden. Szerinte a problémák sem oldódnának meg attól, ha ismét bevezetnék  a vízumkényszert a Magyarországról Kanadába érkezők számára.

Egy menekültekkel foglalkozó ügyvéd, Richard Kurland szerint a romáknak nem muszáj Kanadába menniük, bármelyik EU-tagállamban letelepedhetnének legálisan. A határőrség alkalmazottjai szerint sok olyan roma van, aki inkább Kanadában marad, még ha illegálisan is, minthogy visszajöjjön Magyarországra. Közel 700 roma menekült ügyét függesztették fel az elmúlt három évben.

Kanadában először 1994-ben szüntették meg a Magyarországról érkezők vízumkényszerét, majd 2002-ben visszaállították. Ennek oka az volt, hogy rengeteg menekült érkezett hazánkból Kanadába, akiknek többsége roma volt. 2008 óta viszont újra vízummentesen lehet utazni.