Virág
-5 °C
4 °C

Papandreu elszánt, népszavazás lesz a görög mentőcsomagról

2011.11.02. 00:50
Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök megerősítette kedd este minisztereivel tartott válságtanácskozásán, hogy népszavazást akar kiírni az ország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomagról - közölte a közszolgálati tévével a kormányszóvivő, miközben még tartott az ülés. A kormány biztonsági kabinetje leváltotta a fegyveres erők vezérkarát.

Papandreu a kormány sorsát a pénteken megtartandó parlamenti bizalmi szavazás eredményére bízza. "Ragaszkodunk tervünkhöz, a demokrácia nem lehet csak látszólagos, pénteken meg fog nyilvánulni, és hiszünk abban, hogy megnyerjük a bizalmi szavazást, dacára annak, hogy a kormányzó szocialista párt képviselői között is nagy a nézeteltérés. Nem bukik meg a kormány!" - jelentette ki a szóvivő.

Megdöbbenés fogadta szerte Európában a kormányfő döntését a népszavazásról és a bizalmi szavazásról. A nyugat-európai értéktőzsdék kedden erősen mínuszban zártak, miután a befektetők körében valóságos részvényeladási pánikot váltott ki a görög bejelentés.

A legfrissebb felmérések alapján a lakosság 60 százaléka ellenzi az EU-csúcson született megállapodást. Ha a népszavazáson is elutasítják, az szinte biztosan Görögország teljes csődjét jelenti.

Az új fejlemény miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak szerdán Cannes-ban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői.

A katonai vezetést is lecserélik

A görög kormány válságtanácskozása után Papandreu elnökletével összeült az állambiztonsági tanács, és leváltotta a görög fegyveres erők teljes vezérkarát, valamint felmentette tisztségéből a szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság további tucatnyi főtisztjét. Erről a védelmi minisztérium számolt be közleményben.

A fegyveres erők élén a vezérkari főnökök bizottsága áll, amelynek van egy elnöke, és tagja egy-egy vezérkari főnök a szárazföldi hadseregtől, a haditengerészettől és a légierőtől.

Egy minisztériumi forrás elmondta, hogy a biztonsági kabinet ülését már régen kitűzték erre a napra, be volt tervezve a katonai vezetés leváltása, és annak semmi köze a politikai vagy a gazdasági helyzethez.

Az ellenzéki pártok azonban azonnal támadták a kormányt a vezérkar leváltása miatt. "Maguknak végük van! Hagyják békén a fegyveres erőket!" - mondta Margaritisz Cimasz, az ellenzéki jobboldali Új Demokrácia párt védelmi kérdésekkel foglalkozó politikusa. Antidemokratikusnak nevezte az intézkedést. "Ez csak a bizonytalanságot és az aggodalmat növeli a közvéleményben" - állapította meg a Demokratikus Baloldal párt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!