Diáktüntetés Londonban

2011.11.09. 12:31

Fontosabb részletek
  • A tandíjak és az oktatás költségvetésének csökkentése ellen helyi idő szerint délben tüntetés kezdődött Londonban
  • Tavaly ilyenkor a hasonló tüntetések erőszakba fordultak
  • A rendőrség Nagy-Britannia történelmében először gumilövedéket is bevethet, ha elfajul a helyzet
  • Most azonban nem fajult el a helyzet, csak a Trafalgar tér elfoglalási kísérlete okozott rövid időre egy kis izgalmat
  • Húsz embert azért letartóztattak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tandíj ellen tüntetnek

    Egy év elteltével ismét a tandíj és az oktatásra szánt pénzek megvágása ellen tiltakoznak a diákok Londonban és a nagyobb egyetemi városokban. Tavaly novemberben a tandíj megháromszorozódása elleni tüntetések többször is erőszakba csaptak át, ezért most, történelme során először a rendőrség akár gumilövedéket is bevethet Nagy-Britanniában - ezt az eszközt eddig csak Észak-Írországban használták a szemérmesen csak "bajoknak" nevezett kvázi-polgárháború idején.

  • A tüntetők a University of London Union mellett, a Malet Streeten gyülekeznek a Euston metróállomás közelében. A szervezők legalább tízezer résztvevőre számítanak. A gyülekező után helyi idő szerint délben, magyar idő szerint egykor indul a menet a Gower Streeten a Trafalgar tér felé, ahol aztán keletnek fordulnak és a Strand és a Fleet Streeten keresztül a Szent Pál székesegyházhoz vonulnak, ahol csatlakoznak majd hozzájuk az Occupy London sátorozói. A menet ezután Az Edward Streeten és a London Wallon keresztül a Moorgate-hez megy, ahol nagygyűléssel ér véget a demonstráció.

  • A londoni rendőrség közleménye szerint a tüntetők helyi idő szerint 3 óra 40 és 4 óra 30 (magyar idő szerint egy órával később) körül érhetnek el végállomásukra, a Moorgate-hez, ahol tiltakozó gyűlést tartanak. "A résztvevőknek 17:30-ra szét kell oszlaniuk" - áll a közleményben. A menet útvonalának környékét lezárják, amikor a menet arra halad.

  • Egy londonban élő magyar, Jinx a tüntetés útvonala mellett, a végállomás, Moorgate közelében dolgozik, és vállalta, hogy időről időre bejelentkezik a környékről. Első jelentése szerint a tüntetőket ugyan csak másfél óra múlvára várják a Holborn Viaducthoz, a Szent Pál székesegyház közelében, mégis már rendőrségi helikopterek köröznek a környéken.

  • A menetnek már el kellene indulnia, de a várt tízezer résztvevp helyett egy helyszíni tudósító jelentése szerint jó, ha ezren gyűltek össze.

  • A BBC tudósítója szerint "egy maréknyi, arcát eltakaró, anarchista zászlót lengető tüntető is érkezett", de a gyülekezők többsége egyszerű diák.

  • Egy, a tüntetésen résztvevő diák tweetje szerint a rendőrök megállították a tüntetésre érkezők buszait és a veszélyekre figyelmeztető röplapokat osztogattak, írja a Guardian.

  • Bár a tüntetők menete még el sem indult London másik feléből, a végállomás közelében, a Fleet Streeten máris igazoltató rendőrökbe ütközött londoni emberünk, Jinx. "Kezdődik, a Fleet Streeten harminc rendőr vesz körbe harminc punkot. A tüntetés útvonalától viszonylag messze is lezárások vannak, a Fleet Streeten (amit amúgy nem érint a vonulás) hat rendőrfurgon és több tucat rohamrendőr gyülekezik" - jelentette.

    IMG 1160
    Fotó: Szabó Sándor
  • 2010. november 10-én is délben kezdődött a siákok felvonulása, ám akkor már a kezdéskor húszezernél is többen voltak. Délután egykor már ötvenezres létszámot becsültek a szervezők. Az első összecsapások délután kettőkor robbantak ki a Millbank Towernél.

  • Bár a Scotland Yard előzetes kommunikációjában a karhatalom felkészültségéről és a gumilövedékek bevetésének elvi lehetőségéről beszélt leginkább, a tüntetés előtt szóvivőjük azt állította, hogy a rendőrök a békés tüntetők kezelésére készülnek, "pillanatnyilag nem áll szándékukban gumibotozni". Arról egyelőre nincs hír, hogy végül megindult-e a felvonulás. (The Daily Telegraph)

  • A CNN helyszíni tudósítója szerint a rendőrség dupla kordonnal zárta le a Newgate Street a Szent Pál székesegyházhoz közeli végét, valószínűleg azt igyekeznek megakadályozni, hogy a diáktüntetők egyesülhessenek a székesegyház előtt gyülekező Occupy London tüntetőivel.

  • Londoni emberünk, Jinx jelentése szerint igazak a rendőrségi készültségről szóló híradások, már most teljesen lezárták a tüntetés útvonalának környékét, és minden sarkon több tucat rendőr áll készenlétben, hogy megakadályozza a tüntetőcsoportok leválását. Megerősítette, hogy a Szent Pál székesegyházat hermetikusan elzárták. A tüntetők útvonalán pedig három méter magas, két méter széles akadályokat helyeztek el, ezeknél a tömeg kénytelen lesz kisebb csoportokra oszolni. "Láttam olyan pajzsokat, mint még soha előtte, pedig eléggé érdekel a rendfenntartás, mint téma" - írta a rendőrök felszereléséről. A Times tudósítója ezt a képet töltötte fel a Twitterre a készültség illusztrálására.

    IMG 1166
    Fotó: Szabó Sándor /
  • A Guardian tudósítója elvegyült a tüntetők között, akik arról beszélgetnek, hogy nem szimplán a tandíjak, hanem úgy általában a kapitalizmus ellen is tiltakoznak. Egy 17 éves tüntető, Yasmin Elgouze szerint a mai tüntetés "nem az erőszakról, hanem a párbeszédről szól". "Nem dőlünk be a rendőrség erőszakos taktikájának, a békés tüntetéshez való jogunkat gyakoroljuk, nem harcolni jöttünk" - mondta a tudósítónak.

  • A BBC jelentése szerint a tervezettnél 40 perccel később útnak indultak a tüntetők. Hogy pontosan hányan vannak, arról nem érkezett újabb jelentés.

  • A londoni rendőrség a twitteren kiadott közleményében cáfolta a pletykákat, hogy vízágyú bevetésére készülne. (Guardian)

  • A Telegraph jelentése szerint a tüntetők között felbukkant Cornelius Neil Horan, akit leginkább a "táncoló papként" ismernek. A kiugrott pap 2004-ben lett világhírű, amikor az athéni olimpián hat kilométerrel a cél előtt megtámadta a versenyben vezető brazil Vanderlei de Limát. Fellökte a futót, akit ezután nem sokkal megelőzött a későbbi győztes, az olasz Stefano Baldini. Tavaly a silverstone-i F1-es futamot zavarta meg, berohant a pályára, amiért két hónap börtönre ítélték.

  • Miközben az utolsó független helyszíni beszámoló szerint percekkel a tüntetés hivatalos kezdete előtt még alig ezer tiltakozó gyűlt össze, a szervezők most azt állítják, fél órával később már 15 ezren voltak, és "több tízezren csatlakozhatnak" még a menethez. A BBC tudósítása szerint "ezrek" tiltakoznak.

    000 DV1074103
    Fotó: Ben Stansall
  • A Telegraph rendőrségi tudósítója szerint olyannyira nem igazak a vízágyúk bevetéséről szóló pletykák, hogy pillanatnyilag egy vízágyú sincs Angliában. A rendőrségnek összesen hat vízágyúja van, ezek mindegyike Észak-Írországban állomásozik.

  • Lassan haladnak a tüntetők a demonstráció útvonalán. A Press Association brit hírügynökség jelentése szerint a tandíj eltörlését és ingyenes oktatást követelnek skandálva. A másik két népszerű rigmus: "Cameron, húzz vissza anyádba Etonba", illetve "Feldughatjátok a seggetekbe a gumilövedékeiteket"

  • Jules Mattsson sajtófotós jelentése szerint "egy embert épp letartóztatnak a menet elején, nagy a lökdösődés". Ha a hír igaz, ez lesz a nap első letartóztatása. (Telegraph)

  • A Telegraph jelentése szerint a Szent Pál székesegyháznál, az Occupy London központjánál semmi sem utal arra, hogy ma különlegesen nagy demonstráció készülne. "Nagy itt a csend, néhányan a lépcsőn beszélgetnek, valaki didzseridózik. Csak egy szokásos nap a székesegyháznál".

  • A BBC jelentése szerint "joviális" a hangulat a diáktüntetésen, de nagy különbség a tavalyi, erőszakba forduló demonstrációhoz képest, hogy most rendőrök lepték el az utcákat. Tavaly az ötvenezer tüntetőre csak pár száz rendőr jutott, most négyezer rendőr biztosítja a felvonulás útvonalát, a tüntetők pedig sokkal kevesebben vannak - a sajtójelentések szerint pár ezren, a tüntetők szerint 15 ezernél is többen.

    000 DV1074101
    Fotó: Ben Stansall
  • A Guardian jelentése szerint a menet megállt a Trafalgar téren, nem tudni miért. A BBC helyszini felvételei szerint páran sátrakat állítottak fel a téren.

  • A Telegraph jelentése szerint a szervezők felszólították a tüntetőket, hogy hozzanak sátrakat és ellátmányt a Trafalgar térre, ahol a BBC jelentése szerint már el is kezdték felverni a sátrakat.

  • A legfrissebb helyszíni beszámolók szerint nem a diákok, hanem az Occupy London közéjük vegyült kétszáz aktivistája készül elfoglalni a Trafalgar teret. A csoport levállt a felvonulókról. A rendőrség máris közleményt adott ki, mely szerint a levállók megsértették a közrendvédelmi törvény 12. paragrafusát, azaz valószínűleg ellenük hamarosan fel is léphetnek. (Telegraph)

  • A Press Association hírügynökség jelentése szerint a tüntetők nagyon kevesen vannak, a rendőrségi becslés szerint összesen 2500-an vonultak fel. Rendőrből négyezer van London utcáin.

  • Az Occupy aktivistáinak leválása után a tüntetők tovább haladnak a tervezett útvonalon, jelentette a Guardian.

  • "Közvetlen akcióra" készülő csoportok szakadhatnak le a tüntetők menetéről a Guardian értesülései szerint. A rendőrségnek emellett az is gondot okoz, hogy a menet körül tüntetők kisebb csoportjai vándorolnak szerte-szét. A Fleet Streetről például egy, valószínűleg a Szent Pál székesegyháztól érkezett csoport indult el a menet útvonalán, a menetiránnyal szemben. A rendprségnek gondot okozhat a különböző csoportok kordában tartása a demonstráció hosszú útvonalán.

  • A Telegraph tudósítója beszélt a Trafalgar tér megszállására készülő Occupy-csoporttal, akik elszántak, mindenképpen maradni akarnak a téren. Állításuk szerint már úton van az utánpótlás, kapnak ellátmányt is.

  • Londoni emberünk, Jinx jelentése szerint a tüntetők megérkeztek a New Fetter Lane és a Holborn kereszteződéséhez - a Holborn a Newgate Streetbe torkollik, az vezet a Szent Pál székesegyházhoz. (térképünkön B-vel jelöltük a Holborn viaduktot, kb itt járnak most a tüntetők.) "Rengeteg rendőr áll sorfalat, de bámészkodóból még több van, ők legalább annyian vannak, mint a tüntetők" - jelentette. A menetet hat lovasrendőr vezeti fel, a rendőrök sisakban és gumibottal, de rohamfelszerelés nélkül őrzik a környező utcákat. "Zsebre tett kézzel várakoznak, mosolyognak, oldott a hangulat" - mondta Jinx.