18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Meztelen aktivistán őrjöng Egyiptom

2011.11.17. 22:11 Módosítva: 2011.11.17. 22:46

Önmagát meztelenül ábrázoló képeket tett fel blogjára egy húszéves, politikailag aktív diáklány, kiváltva mind a konzervatívok, mind a liberálisok felzúdulását.

Magda Elmahdy a blogjában azt írta, hogy akcióját tiltakozásnak szánta, „segélykiáltásnak egy olyan társadalom ellen, amely erőszakos, rasszista, szexista és képmutató". A képekre másfél millióan kattintottak néhány nappal ezelőtti publikálásuk óta.

189772 1955409886239 1272456574 32383067 2052744 n

Elmahdy a nem mindennapi vállalkozásra akkor adta a fejét, amikor a 85 milliós Egyiptom választásra készül, az elsőre Hoszni Mubarak elnök februári kiebrudálása óta. A társadalom megosztott az iszlamisták és a liberálisok között, a legradikálisabb iszlamisták a kampányban azzal riogatják a népet, hogy a liberálisok rombolják az egyiptomi erkölcsöket.

A meztelenség tabu a muzulmán többségű Egyiptomban, legalábbis nyilvánosan, még művészi megjelenítése is. A nők fejkendőt, testet beborító lepelt hordanak, s még azok is, akik nem élnek ezzel a módival, ritkán viselnek karjukat és lábukat szabadon hagyó ruhákat.

A fundamentalista iszlamisták egyre erőszakosabban próbálják meg terjeszteni azt a felfogást, hogy a nőket el kell zárni a külvilág elől, a nemek egyfajta szaúdi stílusú elkülönítését szorgalmazzák. A radikális iszlamisták kampányplakátjain kevés női jelöltjük képeinek helyére virágokat rajzoltattak.

Egyesek azt mondják, hogy Magda Elmahdy tagja az Április 6. mozgalomnak, a legprominensebb liberális aktivisták csoportjának, amely élére állt a Mubarakot elűző 18 napos felkelésnek. A mozgalom azonban közleményt bocsátott ki, amelyben tagadja, hogy a diáklány hozzá tartozna. Egyes liberálisok attól tartanak, hogy Elmahdy akciója kárt okoz a világi mozgalmaknak az iszlamistákkal szemben, akik magukat az erkölcsösség mintaképének tekintik.

Elmahdynak azonban akadnak támogatói is. Egy magát Emad Naszr Zikrinek nevező kommentelő azt fejtegette, hogy „meg kell tanulnunk különbséget tenni a meztelenség és a szex között”. A fundamentalisták térnyerése előtt Egyiptomban {álltak modellt meztelenül nők a művészeti főiskolákon”. Megjegyzése mintegy száz ember tetszését váltotta ki, emberek ezrei azonban sértések özönét zúdították a hozzászólóra. Egyesek a diáklányt prostituáltnak, „mentálisan betegnek” nyilvánították, és felszólították a rendőrséget, hogy vegye őrizetbe.

Nem az egyiptomi lány, aki meztelenségével tiltakozik társadalmi-politikai visszásságok ellen. Az ukrán Femen mozgalom tagjai rendszeresen vetkőznek közterületeken is, így demonstráltak az utóbbi időkben egyebek mellett a szaúdi nők jogaiért. A szervezet emellett tiltakozott már a nyugdíjkorhatár emelése és a szexturizmus ellen, szóvá tettek városfejlesztési mutyikat, foglalkoztak a japán földrengéssel, vagy azzal, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium fordítson több pénzt a csernobili katasztrófa miatt sugárfertőzést szenvedett daganatos betegek kezelésére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport