Visszavonták a diktátorokkal viccelődő dél-afrikai reklámot

2011.12.03. 00:12

A dél-afrikai Nando gyorsétteremlánc visszavonta a neten csak „az utolsó talpon maradt diktátor” címen terjedő reklámját. Az egyperces reklámfilmben a zimbabwei elnök, Robert Mugabe szomorkodik, amiért már nem lehet együtt diktátor barátaival – visszaemlékezik a régi szép időkre, miközben Mary Hopkin Those Were the Days című dala csendül fel.

A reklámban Mugabe és Moammer Kadhafi kalasnyikov formájú vízipisztollyal lövi egymást, Mugabe Mao Ce-tunggal karaokézik, Pieter Willem Bothával (aki Dél-Afrika kormány-, majd később államfője volt az apartheid alatt) hintázik, az ugandai diktátor Idi Amin Dadával a Titanic emblematikus hajóorr-jelenetét adják elő egy tankon, Szaddám Huszeinnek pedig hancúroznak a homokban.

A Nando Dél-Afrikán kívül más országokban, így például Zimbabwében is jelen van, ott pedig Mugabe hívei nem tartották viccesnek a reklámot. A Chipangano nevű milicista csoport a Nando bojkottjára szólított fel, és megfenyegette a cég alkalmazottait. A Nando zimbabwei kirendeltségeinek vezetője egyébként szintén nemtetszését fejezte ki, ízléstelennek nevezte a reklámot. A zimbabwei törvények szerint büntetendő az elnök sértegetése és tekintélyének aláásása.

A Nando a zimbabwei reakciók hatására pénteken úgy döntött, többet nem adja le a körülbelül 370 ezer dolláros költséggel forgatott hirdetést. A cég közleményében úgy fogalmazott, hogy egy tévéreklám miatt nem éri meg kockáztatni alkalmazottainak és vásárlóinak biztonságát.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM