Judit, Xénia
17 °C
31 °C

Vérengzéstől tart a szíriai ellenzék

2011.12.12. 22:54

Az ellenzék egyik központjának számító Homsz városában aggódva tértek aludni az emberek hétfő este, miután attól tartanak, hogy a kormányerők akár már éjjel megkezdhetik a település ostromát, írja a CNN.

Több ellenzéki vezető is azt állította, hogy a szíriai kormány figyelmeztette a homszi lakosokat, hagyjanak fel a kormányellenes tüntetésekkel, adják át a fegyvereiket, és a dezertáló katonákat hétfő éjfélig, különben a kormányerők támadásával néznek szembe. A dezertáló katonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg egyik vezetője azt állította, hogy 72 órás ultimátumot kaptak pénteken.

Mohamed Hamdo alezredes elmondása szerint attól tartanak, hogy hasonló mészárlás történhet, mint amilyen 1982-ben Hamában volt. Akkor Hafez al-Aszád elnök, Bassár al-Aszád mostani elnök apjának az utasítására több ezer embert öltek meg a városban.

„Az emberek nagyon félnek" – mondta Wissam Tarif, bejrúti emberi jogi aktivista, aki kapcsolatban áll a szíriai ellenzékkel. Szerinte elég katona van Homsz körül, hogy bevegyék a várost, az elmúlt napokban pedig sokasodtak az összecsapások.

Hamdo szerint a hadsereg árkokat ásott a város köré, és lényegében elvágta a külvilágtól a települést. „Nincs áram, víz, és a kommunikációs csatornákat is elvágták. Az élelmiszerkészletek is fogynak, nagyrészt azért, mert kevés étel jut be" – mondta. A kormány tagadta, hogy elvágták volna az áram- és vízellátást a városban, és azt sem erősítették meg, hogy valóban ultimátumot adtak volna a lakosoknak.

Hétfőn összesen huszonegyen haltak meg Szíriában az összecsapásokban, tizenhárman Homszban, hárman Hamában, hárman Damaszkusz külvárosaiban, ketten pedig Idlibben.

Bassár el-Aszad elnök eddig ellenállt a nemzetközi és arab vezetők nyomásának, és visszautasította a távozására vonatkozó követeléseket, és semmi jelét nem adta annak, hogy enyhítene a tüntetők elleni erőszakos fellépésen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!