Új választásokra szólítja az oroszokat az Európai Parlament

2011.12.14. 17:28
Új, szabad és tisztességes választásokra szólította Oroszországot az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésen szerdán elfogadott határozatban.

A képviselők egyben azt is kérik, hogy azonnal és teljes körűen vizsgálják ki a december 4-i voksolással kapcsolatban csalásról és megfélemlítésről szóló beszámolókat.

A téma előző napi plenáris vitájában felszólalt Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője, aki kijelentette: "Választói megfigyelőként Moszkvában is hangsúlyoztam, hogy komoly figyelmeztetést kapott az országot irányító Putyin-Medvegyev tandem a december 4-i orosz parlamenti választásokon.

Nem volt korrekt a politikai verseny, mivel azt akadályozta az orosz választójogi- és párttörvény, valamint a médiához való egyenlőtlen hozzáférés. Mindezt tetézték a választásokon elkövetett szabálytalanságok."

Arra is utalt, hogy az Egységes Oroszország Párt elveszítette alkotmányozó többségét. Szerinte "az eredmény azt jelzi, hogy súlyos bizalmi válság alakult ki az államfő és a miniszterelnök személye kapcsán". A hatalom politikai retorikája és kommunikációs ereje kifulladt, a mesterségesen felépített pártrendszeren a repedés jelei mutatkoznak – idézte a felszólalást a magyar képviselő közleménye.

Az EP-határozat üdvözölte a választást követő demonstrációkat is, amelyeket a határozat a népakarat megnyilvánulásának tart.