Újra tombol az erőszak Kairóban

2011.12.17. 12:40 Módosítva: 2011.12.17. 13:30
Néhány órás viszonylagos nyugalom után szombaton kiújultak az erőszakcselekmények Kairóban.

Kormányzati épületek körzetében a tüntetők köveket és benzines palackokat hajigálnak. A központi Tahrír tér fölött sűrű fekete füstoszlop gomolyog, feltehetően a tüntetők sátrai kaphattak lángra. Egyes tüntetők szerint katonák hatoltak be a térre, hogy kiszorítsák onnan a demonstrálókat. A katonák lezárták a térre vezető utakat is. Egyes beszámolók súlyos összecsapások törtek ki a téren tiltakozók és a rendfenntartók között.

A CNN tudósítójának pénteki beszámolója szerint több száz katona rohamozta meg a felkelőket, botokkal és elektromos sokkolóval támadva az emberekre. Sokakat a mellékutcákba űztek. A tudósítás szerint letépték egy lány kendőjét, egy asszonyt pedig addig vertek, amíg könyörögni nem kezdett. Megverték az Al-Jazeera újságíróját, másoknak a kameráját tették tönkre.

A tüntetők közt vannak Samira Ibrahim támogatói, azé a nőé, aki beperelte a katonaságot, mert márciusban letartóztatták, és egy úgy nevezett erőszakos szüzességi tesztvizsgálatnak vetették alá.

Kamál Ganzúri kormányfő egy sajtóértekezleten annak a véleményének adott hangot, ami most folyik Egyiptomban már nem forradalom, hanem ellenforradalom. Ezek az emberek a Tahrír téren már korántsem annak forradalomnak az ifjai, amely elűzte  Hoszni Mubarakot a hatalomból. 
Ganzúri szerint a népfelkelők közé olyan elemek furakodtak, akik nem Egyiptom javát akarják.

A katonaság cáfolja az éles lőszer használatát

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken kiújult zavargásokban nyolc ember halt meg. Hatan éleslőszer áldozatai lettek, közölte a CNN az egyiptomi egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Ketten pedig koponyatörést szenvedtek, vélhetően a fejükre eső betontömbök miatt. A halottak közt két gyerek is van, 12 és 14 évesek.

A tüntetők elmondták, hogy éjszaka is összecsaptak a „katonai bandákal”, azaz olyan csoportokkal, akiket a demonstrálók szerint a katonaság bérelt fel

A főügyész úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják a legutóbbi összecsapások körülményeit, kihallgattak 14 olyan embert, akik jelen voltak az erőszakos cselekményeknél, és két kórházban is vizsgálódnak. A hadsereg állítja, hogy nem használtak éles lőszert, és tevékenységük csak arra korlátozódik, hogy megvédjék a kormányépületeket a tömegtől.

A rendőrség hivatalosan is cáfolta, hogy egységei jelen lettek volna az összecsapások helyszínén.