Meghalt Václav Havel

2011.12.18. 12:33 Módosítva: 2011.12.18. 14:28
"Ha jól belegondolok, akkor még ma sem tudom nagyon elhinni, hogy 13 évig köztársasági elnök voltam. Elnökké választásom életem legnagyobb furcsasága" - mondta egyik utolsó interjújában a művészként és emberjogi harcosként is ismert Havel.

Hetvenöt éves korában elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcos - jelentette vasárnap a közszolgálati cseh televízió.

K EPA20091117027

"Václav Havel vasárnap reggel csendben, álmában halt meg" - közölte Sabina Tancevova, a nyugdíjas politikus titkára. Az Óriáshegységben (Krkonose) lévő, Hrádecek néven ismert üdülőjében utolsó óráiban felesége, Dagmar és egy szerzetesnővér voltak mellette, akik gondozták - tette hozzá.

Havelnak évek óta súlyos egészségügyi problémái voltak, s az utóbbi félévben szinte minden programját lemondta, orvosai tanácsára  üdülőjébe vonult vissza. Legutóbb egy hete jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor Prágában a dalai lámával találkozott, de nem ment el már a cseh nemzeti színházba sem csütörtökön, ahol a mellszobrát avatták fel.

Kétszer volt cseh elnök

Havel nem tudott részt venni a bársonyos forradalom központi évfordulós ünnepségein sem, pedig az 1989 őszi csehszlovákiai események meghatározó személyisége volt. A színházi szerzőként induló Havel polgári származása miatt a szocialista Csehszlovákiában perifériára szorult. Tagja volt az ellenzéki mozgalomnak, szóvivője és vezetője volt a Charta '77-nek. A szocializmusban összesen öt évet tölött börtönben, ahol tüdőgyulladást kapott, ami súlyosan megkárosította egészségét.

2011-12-18T130520Z 705249563 GM1E7CI1MN501 RTRMADP 3 CZECH-HAVEL

A rendszerváltás egyik főszereplője volt, a szabad Csehszlovákia első köztársasági elnöke lett. Államfőként a kormány tagjaival is ellentétbe került, mert a társadalmi igazságosság nevében nem értett egyet a gazdasági váltás ütemével, a kapitalizmus bevezetésének módjával. Amikor a szlovákok deklarálták függetlenségüket, lemondott. Ezek után a Cseh Köztársaság államfője lett, 1993-ban majd 1998-ban újabb öt évre.

"Ha jól belegondolok, akkor még ma sem tudom nagyon elhinni, hogy 13 évig köztársasági elnök voltam. Elnökké választásom életem legnagyobb furcsasága" - idézte nemrégiben a Mladá Fronta Dnes című prágai lap Havelt.

Petr Necas cseh miniszterelnök kijelentette, hogy Václav Havel halála nagy veszteség a Cseh Köztársaság számára. Leszögezte: személyesen nagyon tisztelte az elhunyt politikust, s Havel az állam részéről a legmagasabb elismerést és megbecsülést érdemli.

Menő volt Havellel sörözni

Václav Havel (b2) 1994. január 11-én az Arany Tigris étteremben, ahol vendégül látta Bill Clinton amerikai elnököt /k/ és Madeleine Albright amerikai ENSZ-nagykövet asszonyt (j).
Václav Havel (b2) 1994. január 11-én az Arany Tigris étteremben, ahol vendégül látta Bill Clinton amerikai elnököt /k/ és Madeleine Albright amerikai ENSZ-nagykövet asszonyt (j).
Fotó: Luke Frazza

A Nyugat, amely korábban mint emberi jogi harcost méltatta Havelt, a kilencvenes években egyre inkább politikusként is elismerte, s kinyílt előtte minden ajtó. Ugyanakkor a The Washington Times például azt is észrevette, hogy az Amerikába látogató Havel húsz perc alatt három cigarettát is elszívott. Luxemburgi látogatása során pedig azon csodálkozott az ottani média, hogy a hivatalos program után a szvetteres disszidensből lett államfő nyugodtan beült egy kerti vendéglőbe, vacsorát, sört rendelt magának.

A világ politikusai az ő kedvéért is szívesen látogattak Prágába. Meginni Havellel egy sört valahol a Károly-híd környékén, vagy a hangulatos Óvarosban éveken keresztül menő dolog volt a politikusok és a művészek között.

A világpolitikából 2003-ban eltávozott cseh politikus mindig is nagy barátja volt a művészetnek, s a művészek előtt mindig nyitva volt a Hradzsin kapuja. Ezt erősítette, hogy második felesége, Dagmar korábban Dása Veskrnová néven népszerű színésznő volt. Az évek során olyan személyiségek látogattak a Hradzsinba, mint Bob Dylan, Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Bruce Willis, vagy a Rolling Stones tagjai, s Madonna is meditált Havellel.

Utazni szeretett volna

A 75 éves drámaíró korábban azt mondogatta, hogy nyugdíjba vonulása után utazni és írni szeretne. Megromlott egészsége miatt azonban erre nem nagyon volt módja, s jóval kevesebbet utazgatott a tervezettnél.

"Pedig nagyon szeretném megismerni azt a világot, amelyet az elmúlt években a páncélozott limuzinok ablakából figyelhettem csak" - jegyezte meg nem egyszer.

Drámaíróként is nemzetközileg ismert volt. Legismertebb darabjai: Kerti ünnepély, Vernisszázs, A tiltakozás, Audiencia, A kísértés, Largo desolato, Koldusopera. Jól ismertek a Levelek Olgának címmel kiadott börtönlevelei és a Távkihallgatás című önéletrajzi beszélgetései.

Egy álmát azonban nyugdíjas korában sikerült megvalósítania: filmet forgatott, a Távozás című darabját filmesítette meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport