Robbanássorozat Bagdadban

2011.12.22. 07:47 Módosítva: 2011.12.22. 11:24

Legalább 63 ember meghalt és 185 megsebesült a csütörtöki reggeli robbanássorozatban Bagdadban - közölték biztonsági és egészségügyi illetékesek.

Út mentén, illetve autókban elhelyezett pokolgépek robbantak fel. A rendfenntartó erők szerint legalább hét robbanás történt. Iraki tisztségviselők szerint tizenegy körzetben 14 robbanás történt, amelyek iskolákat, munkásokat és egy korrupcióellenes ügynökség székhelyét vették célba. A helyszínre helikoptereket és rendőröket vezényeltek. Az elkövetők kilétét egyelőre homály fedi.

Irakban az amerikai erők minapi kivonulása után azonnal belpolitikai válság tört ki, amelynek középpontjában a síiták vezette kormánynak és szunnita ellenzékének az ellentéte áll.

Az utóbbi öt napban elfogatási parancsot adtak ki a szunnita alelnök, Tarek al-Hasemi ellen, akit merényletek pénzelésével vádolnak, Núri al-Máliki síita kormányfő pedig Szaleh Mutlak szunnita miniszterelnök-helyettes menesztését követelte, aki a televízióban azt mondta, hogy Máliki rosszabb, mint Szaddám Huszein néhai diktátor.

A szunnita Irakíja Tömb 82 képviselője a kialakult helyzet miatt a kormány és a parlament bojkottálása mellett tette le a garast. Erre Máliki azzal fenyegette meg a pártot, hogy kilenc miniszterét felmenti, ha fenntartja döntését.

Többen attól tartanak, hogy ezekkel a lépésekkel az ország a szakadék szélére sodródik, és megismétlődhet a 2006-2007-es felekezeti háború.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport