2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Az FBI bombát ígért egy merénylőnek, majd letartóztatta

2012.01.09. 21:10

Robbantásos merényletsorozatra és túszejtésre készült az FBI szerint egy 25 éves, immár amerikai állampolgárságú, a volt Jugoszláviából érkezett muzulmán férfi. Sami Osmakac folyamatosan tájékoztatta terveiről az FBI-t, hiszen az akcióra készülve egy titkosügynöktől akart fegyvereket vásárolni.

A férfire még 2011 szeptemberében munkaadója hívta fel a nyomozók figyelmét, miután Osmakac al-kaidás zászlókat akart venni. Megfigyelték, így egy hónappal ezelőtt már egy FBI-ügynökkel vette fel a kapcsolatot, amikor fegyvereket akart vásárolni. AK-47-es, több Uzit és három autóbombához elegendő robbanóanyagot akart vásárolni.

A folyamatosan dokumentált találkozókon Sami Osmakac egyebek között azt mondta, hogy egyszer úgyis meg kell halni, miért ne iszlám módra tegye ezt. Úgy vélte, több óra alatt sorozatban végrehajtott támadásaival sokkolhatja majd az USA-t, ahol 200 milliárd dollárt költenek nemzetbiztonságra egy évben, és látják majd, hogy ennek ellenére is megtörténhet ilyen eset. Az ügynöknek még azt is elmondta, hogy ha tehetné, katonai támaszpontot támadna, de azokat túl jól őrzik.

Oskamac megpróbált másokat is bevonni az akciójába, de szavai szerint pocsékolás volt a meggyőzésre fordított idő.

Az FBI akkor csapott le rá, amikor az ügynöktől átvette a robbanószernek illetve detonátornak hitt anyagokat, és össze is kapcsolta azokat.