A Washington Post már Belorussziához hasonlítja Magyarországot

2012.01.10. 10:07
Ha az Európai Unió eltűri, hogy Magyarországon az emberi jogokat sértő törvények legyenek, saját alapelveit is megsérti, írja a Washington Post Orbán Viktor alkotmányát és sarkalatos törvényeit bíráló szerkesztőségi vezércikkében. Magyarország már nem az európai demokráciákra, hanem Belorussziára hasonlít, írja a lap.

Bár az Európai Unió elsősorban a görög és olasz adósságproblémával van elfoglalva, Közép-Európában egy "sokkal elemibb kihívással kell szembenéznie", írja szerkesztőségi vezércikkében a Washington Post. A lap ugyan az államcsőd kockázatát is kiemeli, amit a tízéves magyar államkötvények tíz százalék körüli hozamából vezet le, fő problémaként mégis a demokratikus intézményrendszer átalakításáról ír.

"A jobboldali, nacionalista kormány támadást intézett a demokratikus rendszer ellen" - írja a lap, majd felsorolja az új alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket, amelyekkel a kormányzó Fidesz kiterjesztette a hatalmát "az igazságszolgáltatásra, a médiára, az egyházakra és a jegybankra".

"Az új alkotmány hatályba lépésével Orbán Viktor miniszterelnök országa jobban emlékeztet az orosz és belorusz autokráciákra, mint az európai demokráciára" - írja a lap.

A vezércikkben megjegyzik, hogy az új törvények 270 bírót kényszerítenek nyugdíjba, míg utódjaikat "Orbán úr közeli bizalmasa" nevezheti ki, akinek jogában áll azt is kijelölni, melyik bíróság tárgyalja az ügyeket. Azt is írják, hogy az új egyházi törvény 14 egyház kivételével minden más gyülekezettől megvonta az egyházi előjogokat, köztük az episzkopális és a metodista egyháztól, de számos zsidó gyülekezettől és az összes muzulmán közösségtől is.

"Orbán úr eddig figyelmen kívül hagyta az európai és a nyugati kormányok kritikáját, ehelyett inkább december utolsó hetében áterőltette a bírált törvényeket, köztük a jegybanktörvényt és az egykulcsos adót rögzítő sarkalatos törvényt" - írja a Post.

Orbán ugyan korábbi ellenállását feladva immár tárgyalna az IMF-fel, és a hétvégén jelezte, hogy a jegybank ügyében visszavonulhat, a Washington Post szerint az EU nem érheti be ennyivel. "Vissza kell szorítaniuk Orbán úr hatalomkoncentrációját is". "Az igazságszolgáltatási, az egyházügyi és a médiatörvény sérti az alapvető emberi jogokat és a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ha az Európai Unió eltűri ezeket egy tagállamban, azzal megsértené saját szabályrendszerét is" - írja a Post.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM