Letiltották a bemutatóról a Gripeneket

2012.01.31. 16:52

Nem vehetett részt egy észak-európai légigyakorlaton kedden az észak-svédországi Lulea légibázis tucatnyi Gripen repülőgépe a szokatlanul magas légköri nyomás miatt.

Mats Hakkarainen bázisparancsnok szerint nem arról van szó, hogy ilyen körülmények között nem biztonságos a gépek repülése, de olyan magas a légnyomás, hogy az megzavarja a repülőgépek műszereit, amelyek így hibaüzeneteket közvetítenek.

A nemzeti meteorológiai ügynökség közlése szerint vasárnap Svédország északi részén 40 éves csúcsértékre nőtt a légnyomás. Peter Liander, a Gripeneket gyártó Saab vállalat szóvivője hangsúlyozta, hogy a szóban forgó repülőgépek bármilyen időjárási körülmények között képesek repülni, de az értékek annyira szélsőségesek, hogy a műszerek hibaként kezelik azokat.

Hétfőn egyébként Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter a magyar Gripen-szerződés módosításáról szóló megállapodást írtak alá hétfőn Stockholmban. A 2001-es repülőgépvásárlás 210 milliárd összértékű volt.