Több száz halott Európában a hideg miatt

2012.02.10. 20:48

A nagy havazás a közeljövőben nem fog elállni, mivel a sarki levegő az előrejelzések szerint továbbra is mélyen beáramlik Európába, így a hőmérséklet messze átlagon aluli marad, tehát a hótakaró nem olvad el, hanem egyre magasabb lesz – mondta Brandon Miller, a CNN meteorológusa.

Magyarországon narancssárga figyelmeztetést adtak ki több megyére is, de a jövő hét elején néhány fokkal enyhébb időre számíthatunk, a legmagasabb hőmérséklet megközelítheti a 0 fokot.

Az Index múlt hétvégi nagy havazásról szóló cikkeit itt olvashatja.

Szerbia

Tizenhatra emelkedett Szerbiában pénteken a hideghullám és a havazás áldozatainak a száma. Estig kétezer nagyfogyasztót kapcsolnak le a villanyhálózatról, de a lakosság áramellátását egyelőre nem korlátozzák. Szerbia gazdaságának napi több mint egymilliárd forintnak megfelelő jövedelemkiesést okoz a rendkívül kemény hideg és a nagy havazás. Az árammal való takarékosság miatt számos kisebb-nagyobb üzemet le kellett állítani, mert a gyárcsarnokokat nem lehet fűteni.

A magyar határtól Szalánkeménig terjedő 218 kilométer hosszú Duna-szakaszon a jég torlódása miatt rendkívüli védekezési intézkedéseket hirdettek – közölte a Vode Vojvodine vajdasági vízgazdálkodási vállalat pénteken. A magyar jégtörők munkába állításának előkészületei a végéhez közelednek, de a jégtörők szerb vizekre érkezése nem jelenti azt, hogy azonnal meg is kezdik a jégtorlaszok felszámolását. A magyar jégtörők akkor lépnek akcióba, ha a vízfolyásokon a jég gátakká torlódik.

Horvátország

Horvátországban egynapos szünet után ismét havazni kezdett, feltámadt a szél is, a fő közlekedési utakat több helyen ismét le kellett zárni. Az Adria északi és középső szakaszán orkán erejű szélre, Dalmáciában, Likában, Gorski Kotárban péntek estétől ismét kiadós havazásra kell számítani.

Montenegró

Újabb hideghullám érte el Montenegrót is, a járművezetőket eltanácsolják az útra keléstől.

Lengyelország

Visszatértek a fagyok, és tovább nőtt a fagyhalálok száma Lengyelországban. Január vége óta hetvenhatan haltak meg kihűlés miatt, közülük öten az elmúlt 24 órában.

Ugyan a hét elején enyhültek a fagyok, de csütörtök este visszatért a szibériai hideg. A fővárosban 8 óra körül is mínusz 18 fokot mutatott a hőmérő, napközben átlagosan 10 fokkal volt melegebb. Az előrejelzések szerint vasárnapig erős fagyokra lehet számítani.

Románia

Már ötvenheten haltak meg Romániában a fagy miatt, ebből tizenhárman az elmúlt 24 órában. Az országban három hete tart a rendkívüli hideg időjárás, a délkelet-romániai Vrancea és Buzau megyében vannak még külvilágtól elzárt települések.

Gabriel Berca, a hivatalát pénteken átvevő új belügyminiszter a szomszédos megyékből csendőröket és tűzoltókat rendelt Buzau és Vrancea megyékbe a házaikban rekedt emberek kimentése érdekében. Egyes településeken ugyanis a házakat teljes mértékben ellepte a hó.

Egy vonaton négyszáz utas 60 órát volt kénytelen a vagonokban tölteni, miután a szerelvény elakadt a hóban. A héten nem havazott, de a hőmérséklet mínusz 15-25 Celsius fok között mozgott. A meteorológusok a hétvégére ismét havazást jeleztek.

Oroszország

Oroszországban a helyenként mínusz 50 fokos időjárás eddig legalább száztíz fagyhalált okozott. Február eleje óta már negyven ember fagyott halálra – közölte a polgárvédelmi minisztérium Moszkvában. Pjotr Birjukov alpolgármester szerint 70 éve nem volt ennyire kemény tél a fővárosban. A kórházakban több száz embert ápolnak fagyási sérülésekkel.

Egyelőre az egész egykori Szovjetunió területén marad a szokatlanul kemény tél.

Örményország

Örményországban minden nemzetközi repülőteret lezártak pénteken a hó és köd miatt.

Ukrajna

Ukrajnában az egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig legalább 135 ember halt meg a mostoha időjárási viszonyok miatt, legtöbbjük hajléktalan. Fagyási sérülések következtében 2400 ember fekszik kórházban. A kijevi kormány közlése szerint az egész országban 130 ezer ember kereste fel a 3400 melegedő helyet, ahol forró italt és élelmet kapnak.

Olaszország

Ismét esik a hó Olaszország majdnem teljes területén, kritikus állapotot teremtve elsősorban a közép-itáliai Marche és Abruzzo tartományban, valamint a déli Calabriában, ahol tucatnyi kistelepülés szigetelődött el.

A római belügyminisztérium a polgármesterekkel és a polgári védelemmel együttműködésben a legfelsőbb fokú riasztást rendelte el az előrejelzések szerint vasárnapig tartó rossz időjárási helyzetben. Több mint 1300 kilométernyi olasz autósztrádán havazik.

Kritikus a helyzet a közép-olaszországi Marchéban és Abruzzóban, ahol arra szólították fel a lakosságot, ne hagyja el otthonát. A tartományokat borító több mint egy méteres hóban megszakadt a vasúti összeköttetés. Urbinóban közel egy napja szünet nélkül havazik – ennyi hó utoljára 1956-ban esett. Hóra ébredt Milánó városa, havazik Szardínia szigetén, a Nápolytól délre levő Salernóban, Triesztben pedig a bóra szél erőssége elérte az óránkénti 140 kilométert.

A fővárosban Gianni Alemanno főpolgármester péntek-szombaton ismét elrendelte az iskolák és közhivatalok bezárását, a járműveknek kötelező a hólánc. A havazás által egy héttel ezelőtt teremtett káosz elkerülésére Róma tízezer hólapát kiosztásával és 700 hókotró járművel készült. Hatezer ember tisztítja az olasz főváros utcáit, a városháza előtti teret a Rebibbia római börtön rabjai takarítják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport