Webkamerák előtt zajlik az orosz választás

2012.03.04. 09:38 Módosítva: 2012.03.04. 16:42
A kilenc időzónára osztott Oroszország egész területén megkezdődött vasárnap az elnökválasztás, amelyen 111 millió választásra jogosult adhatja le szavazatát.

A távol-keleti Csukcsföldön, ahol a közép-európai idő szerint éjfélkor kinyitottak a szavazóhelyiségek, a jogosultak fele a mínusz 30 Celsius-fokos hideg ellenére már szavazott. A központi választási bizottság tájékoztatása szerint az országban közép-európai idő szerint reggel hét óráig a  jogosultak 12 százaléka szavazott.

Az elnökválasztáson nincs kötelező megjelenési küszöb, a győztesnek azonban a szavazatok több mint ötven százalékát meg kell szereznie.

Az orosz választások történetében először videokamerákkal szerelték fel a szavazásra kialakított termeket. Az utasítást még decemberben, a parlamenti választásokon tapasztalt visszaélések miatti tiltakozás hatására adta ki Vlagyimir Putyin kormányfő.

A 95 ezer szavazóhelyiség döntő többségében zajló eseményeket bárki követheti az interneten. A Rosszija 24 hírtelevízió adásában ugyanakkor azt közölték, hogy a berendezések nem mindenütt működnek.

Tiltakozó akció

Egy ukrán mozgalom, a Femen három női aktivistája félig meztelenül tiltakoztak abban a szavazóhelyiségben, ahol azelőtt nem sokkal Vlagymir Putyin kormányfő, az elnökválasztás nagy esélyese adta le voksát. A fiatal lányok testükre azt írták, hogy "Lopnék Putyinért, "Tolvaj". A meglepő akcióikról ismert mozgalom aktivistáit a rendőrök és a biztonsági erők gyorsan őrizetbe vették őket. Erre az is indokul szolgált, hogy a lányok el akarták vinni azt a szavazóurnát, amelybe Putyin szavazatát bedobta.

Dmitrij Peszkov miniszterelnöki szóvivő "fiatal bolondok" akciójának minősítette a történteket. Hangoztatta, hogy szerinte az aktivisták a "romantika szellemében" élnek.
Az orosz miniszterelnök egyébként nem sokkal korábban feleségével, Ljudmilával együtt szavazott az irodában. A politikus újságíróknak azt mondta, hogy jól aludt az éjszaka, reggel sportolt és csak ezt követően indult el. Reményét fejezte ki, hogy a választásokon sokan vesznek részt, és felelősségteljesen voksolnak.

Eddig kétezer visszaélés

Az ellenzék a webkamerák ellenére kételkedik a választások tisztaságában. Pártok és társadalmi szervezetek saját megfigyelőket küldtek, valamint szavazatszámlálási rendszert dolgoztak ki, és gyűjtik a visszaélésekről beérkező jelzéseket.

map

A Golosz választási jogvédő szervezet honlapján elhelyezett virtuális térképen látható, hogy eddig közel 2400 jelentés érkezett visszaélésekről.

Az ellenzéki Jabloko párt internetes oldalán azt állította,  a távol-keleti Vlagyivosztok 155. számú választási irodájában egyes szavazók megérkezésükkor meglepve hallották, hogy ők már leszavaztak. Egy internetező azt írta, hogy a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban a helyi választási bizottság egy tagja, akinek azt volt a feladata, hogy egy börtönbe eljuttassa a szavazóurnát, hirtelen mozdulattal 30 szavazólapot dobott be a ládába.

Nem találkoztak komolyabb visszaélésekkel

A választások tisztaságára 685 külföldi és több tízezer hazai megfigyelő ügyel. Hatezer újságíró, köztük nyolcszáz külföldi követi figyelemmel a szavazást.

A külföldi megfigyelők eddig nem találkoztak komolyabb szabálysértésekkel az elnökválasztáson tájékoztattak vasárnap délután az Európai Parlament Oroszországba érkezett képviselői.

"Két választókört látogattunk meg, nagy benyomást tett ránk, amit ott láttunk, örülünk ennek" jelentette ki Elisabetta Gardini olasz képviselő. Hozzátette, hogy a szavazás teljesen nyílt és átlátható volt, beszélgettek a választókkal, a hazai megfigyelőkkel. A szavazók  mint Gardini mondta  elégedetten nyilatkoztak.

Allen Richardson Nagy-Britanniából úgy vélte, hogy azokban a szavazókörökben, amelyeket meglátogattak, mindent megtesznek a választási visszaélések, például a szavazólapok tömeges bedobásának megelőzése érdekében. Ewald Stadler osztrák európai parlamenti politikus szerint az orosz elnökválasztás sokkal tisztességesebb és nyitottabb, mint sok európai országban.

Az elnökválasztáson öt jelölt közül választhatnak a szavazók, közülük Vlagyimir Putyin kormányfő harmadszor indul az államfői posztért. Elemzők és a közvéleménykutatások adatai szerint ő az esélyes a győzelemre, a kérdés csupán az, hogy nyer-e vasárnap, vagy kétfordulós lesz-e a választás.

Putyin ellenfelei Gennagyij Zjuganov, az orosz Kommunista párt elnöke, Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt első embere, Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezetője és Mihail Prohorov egyéni jelölt, milliárdos üzletember.