Tömegesen menekülnek a szírek Homszból

2012.03.06. 09:24
A szíriai biztonsági erők atrocitásai elől több ezren Libanonban keresnek menedéket. A hadsereg által visszafoglalt homszi Baba Amr negyedből iszonyatos brutalitásról szóló hírek láttak napvilágot.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint csak az elmúlt két napban kétezren menekültek el a szíriai ellenállási központból, Homszból. A menekültek többnyire szinte mindenüket hátrahagyva vágnak neki az útnak.

Homsz a határtól 15 kilométerre fekszik. Az észak-libanoni Arsal városába egyedül vasárnap 150 család érkezett.

A BBC szerint aki csak tud, menekül, aki pedig Homszban marad, a halállal néz szembe, mert a síriai biztonsági erők rendkívül súlyos atrocitásokat követnek el. Ahonnan a lázadók visszahúzódnak, ott a kormányerők veszik át az irányítást, és nem válogatnak az eszközökben.

Ez történt Homsz Baba Amr negyedében is. Az egyik nő arról számolt be, hogy a katonák átvágták a 12 éves fia torkát. A férje 50 méternyire rejtőzött, és látta, ahogy egy katona a bakancsával a gyerek fejére lép, míg egy másik végez vele. A nő szerint a környéken további 35 férfit és fiút gyilkoltak meg.

A BBC nem tudta független forrásból megerősíteni a híreket. a Vöröskereszt embereit Damaszkusz napok óta nem engedi be Baba Amr-ba, biztonsági okokra hivatkozva. Ellenzéki és emberi jogi források szerint viszont a hadsereg begyűjti, megkínozza és kivégzi a férfiakat és a 14 évnél idősebb fiúkat.

A hadsereg egyik elitalakulatából a múlt héten dezertált katonák szerint parancsuk volt arra, hogy mindenre lőjenek, ami mozog, függetlenül attól, hogy katonai vagy polgári célpontról van szó.

Szatelitkép Homsz Baba Amr negyedéről
Szatelitkép Homsz Baba Amr negyedéről
Fotó: DigitalGlobe/Handout

A brit Channel 4 híradója hétfőn egy homszi kórházba készült rejtett kamerás felvételt közölt, melyen a kórházi személyzet betegeket kínoz. A felvételen bekötött szemű, sebesült férfiakkal teli kórtermek láthatók, akiket az ágyukhoz bilincseltek. Néhányukon súlyos bántalmazás nyomai láthatók.

Az UNHCR szerint a felvételek megerősítik a főbiztosság más forrásokból származó információit a homszi kórházakban, különösen a katonaiakban zajló viszaélésekről. Az ENSZ független vizsgálóbizottsága februárban megállapította, hogy a szíriai biztonsági erők kiterjedt, rendszeres és súlyos, az emberiesség elleni bűnökig terjedő jogsértéseket követtek el, amivel a jelek szerint az állam legfelsőbb szintjein is tudnak és egyetértenek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport