Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nézzünk egy utolsó, végeredménnyel felérő állást 97,56 százalékos feldolgozottságánál:

    1. Smer 44,83 % (1 103 873 szavazat, 84 mandátum a 150-ből, kényelmes abszolút többség)

    2. KDH 8,77 % (16 mandátum)

    3. Egyszerű Emberek 8,5 % (16 mandátum)

    4. Híd 6,87 % (13 mandátum)

    5. SDKÚ 5,86 % (11 mandátum)

    6. SaS 5,64 % (10 mandátum)

    Az 5 százalékos küszöb alatt:

    7. SNS 4,61 %

    8. MKP 4,41 %

  • Bugár Béla, a 13 képviselővel parlamentbe került Híd elnöke is sajtótájékoztatót tartott. A párt elégedett az eredményével, a népszerűségük csökkenéséért (6,87 százalékot szereztek) az MKP kampányát okolták. Bugár egyben azt mondta, hogy „valószínűleg senkinek nem jut eszébe koalícióra lépni a Smerrel, mivel Robert Fico nyugodtan kormányozhat egyedül." (Parameter.sk)

  • A végül reggel fél hétkor elmondott győzelmi beszédében Robert Fico leendő miniszterelnök arról beszélt, hogy győzelmükkel megvalósíthatják a szociális állam kialakítására és a közpénzek konszolidációjára vonatkozó, európai irányultságú programjukat. Hétfőtől kerekasztalt kezdeményeznek a parlamentbe jutott pártokkal, és hajlandóak együttműködni azokkal az erőkkel, amelyek támogatják programjukat. Fico úgy vélte, hogy a 2006-os és a 2010-es szintet is meghaladó részvételi arány legitimitást ad. Egyben azt mondta, teljesült az álma, amikor egymilliónál is többen szavaztak pártjára.

    Fico szerint rendet kell tenni az adórendszerben és az adóbefizetések terén is. A legfontosabb területek között nevezte meg az egészségügyet is, ahol szerinte biztosítani kell az orvosok megemelt fizetését. „Szlovákiának nyugalomra, stabilitásra van szüksége, és a mi programunk ezt valósítja meg" – húzta alá. (Új Szó, Parameter.sk)

  • Túl vagyunk a Fico által jelzett mérföldkövön, már a szavazatok 92,24 százalékát feldolgozták, de a Smer elnöke még mindig nem tartotta meg a beszédét. A következő az állás:

    1. Smer 44,96 % (1 021 455 szavazat, 84 mandátum a 150-ből, kényelmes abszolút többség)

    2. KDH 8,78 % (16 mandátum)

    3. Egyszerű Emberek 8,44 % (16 mandátum)

    4. Híd 6,96 % (13 mandátum)

    5. SDKÚ 5,71 % (11 mandátum)

    6. SaS 5,48 % (10 mandátum)

    Az 5 százalékos küszöb alatt:

    7. SNS 4,64 %

    8. MKP 4,56 %

  • Berényi József, az MKP elnöke elismerte, hogy pártja ismét kívül rekedt a parlamenten. Eredményük (4,3 százalék) megegyezik a közel két évvel korábbival. Berényi fájlalta, hogy a Híd hibájából nem jöhetett létre a Híd és az MKP közös listája, ha lett volna ilyen, akkor szerinte a magyarok a második legerősebb párt lennének a parlamentben. Bárdos Gyula azt mondta, parlamenten kívül is folytatják a politizálást. (bumm.sk)

  • Dunaszerdahelyen és Komáromban él a legtöbb magyar a Felvidéken, előbbi városban a Híd, utóbbiban az MKP gyözött.

    Dunaszerdahelyen a választók 44,38 százaléka szavazott a Hídra, 39,67 százaléka az MKP-ra. Az 5 százalékos küszöböt itt egyedül a Smer vitte át (5,92 százalék).

    Révkomáromban az MKP 41,24 százalékot szerzett a 31,88 százalékos Híd előtt. A Smer itt 12 százalékos eredményt ért el.

  • Népdalokat énekeltek az újságírók előtt a Smer politikusai a párt székházában, Robert Ficót pedig a magasba emelték, és többször is a levegőbe dobták. Fico azután mond majd beszédet, hogy a szavazókörök 90 százalékát feldolgozták, most 79,38 százaléknál járunk. (Új Szó)

  • Igor Matovič, az Egyszerű Emberek elnöke szerint a Smer a KDH-hoz és a Hídhoz fordulhat majd koalíciós együttműködés reményében, mivel ez a két párt korábban már jelezte, hogy nem zárkóznának el. Ugyanakkor szerinte a Smernek végül nem lesz szüksége partnerre. „Szlovákiára négy év rablás, korrupció, gyermekeink eladósítása vár, és a négy év után az emberek majd meglátják, milyen is a Smer igazi arca" – mondta, majd hozzátette, saját ellenzéki feladata, hogy „a rablókat őrizze". (Parameter.sk)

  • A szavazatok 69,69 százalékának feldolgozása utána helyzet a következő:

    1. Smer 46,01 % (86 mandátum a 150-ből, kényelmes abszolút többség)

    2. KDH 8,78 % (16 mandátum)

    3. Egyszerű Emberek 8,38 % (16 mandátum)

    4. Híd 6,56 % (12 mandátum)

    5. SDKÚ 5,47 % (10 mandátum)

    6. SaS 5,18 % (10 mandátum)

    Az 5 százalékos küszöb alatt:

    7. SNS 4,74 %

    8. MKP 4,29 %

  • A KDH székházából is hazamentek már a vezető politikusok, szimpatizánsok beszélgetnek. Matej Kováč pártszóvivő bejelentette, hogy vasárnap délelőtt nem tartanak sajtótájékoztatót, Ján Figel pártelnök több tévéműsorban jelenik majd meg. (Új Szó)

  • Pozsonyból jelentjük: Minden kampányközpontban terülj, terülj asztalkámmal várták a tudósítókat, a pártok között egy közös nevező van: a majonézes tojássaláta.

  • A 425 ezres Pozsonyban, Szlovákia legnagyobb városában még csak 48 ezer szavazatot dolgoztak fel. A Smer az országos átlaghoz képest rosszabbul teljesít (31,24 százalék), lényegesen jobban áll viszont a liberális SaS (13,96 százalék), az SDKÚ (13,46 százalék), a Híd (8,16 százalék). Az Egyszerű Emberek és a KDH az országos átlaguk közelében, csakhogy az Egyszerű Emberek van elől.

  • Robert Kaliňák, a Smer alelnöke a TASR hírügynökségnek azt mondta, hogy az eredménytől függetlenül kerekasztalt szerveznek a parlamentbe jutó pártoknak. Azt szeretnék, ha az ellenzéknek erős ellenőrző funkciója lenne, a kormány pedig elkötelezett legyen a feladatok iránt. Kaliňák nem fél attól, hogy a Smer egyedül alakítson kormányt. (Bumm.sk)

  • Pozsonyból jelentjük: A Smer székházának emeletén egy zárt helyiségben ünnepelnek a párt vezetői, dübörög a népzene, a szöveget hangosan éneklik, vágni lehet a füstöt. Miután a VIP-helyiségből kitessékelték az újságírókat, kiderült: Robert Fico 90 százalékos feldolgozottságnál tart sajtótájékoztatót, most 62,08 százalékon állunk. A mostani állás szerint hajnali 5-6 óránál hamarabb nem kezdődhet meg Fico sajtótájékoztatója.

  • Pozsonyból jelentjük: A győztes Smer megengedte, hogy felmenjenek az újságírók oda, ahol a politikusok ünnepelnek. Eredetileg úgy volt, hogy csak reggel áll a sajtó elé Robert Fico pártelnök. A szavazatok 59,23 százalékának feldolgozottságánál a Smer 46,34 százalékkal vezet, a jelenlegi állás szerint 87 képviselőjük lenne a parlamentben.

    Fotó: Huszti István
  • Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ elnöke negyed három körül hazament a párt székházából, ez az első választási éjszaka, amikor nem várta meg a végeredményeket. A párt egyik polgármestere, a Pozsony-Óvárost képviselő Tatiana Rosová szerint eredményük nem nevezhető sikernek, és változtatniuk kell, ha nem akarnak Vladimír Meciar HZDS pártjának sorsára jutni. Szerinte foglalkozniuk kell Dzurinda távozásával, mivel miatta nem szavaztak sokan bizalmat az SDKÚ-nak. (Bumm.sk)

  • Az előzetes felmérésekben várt 40-50 százalékosnál jóval magasabb, 58,66 százalékos lett a részvételi arány. A leadott szavazatok járások szerinti megoszlása azt mutatja, hogy a legalacsonyabb részvétel a kassai járásban volt tapasztalható, ahol a szavazásra jogosultak 48,79 százaléka járult az urnák elé. A legmagasabb részvételi arányt Bánovce nad Bebravou járásban mutatták ki,  64,96 százalékosat. Az ország déli, főként magyarok lakta régióiban a dunaszerdahelyi járásban 61,89 százalékkal az egyik legmagasabb volt a részvételi arány, addig a komáromi járásban csak a jogosultak 51,74 százaléka vett részt a választáson. (MTI)

  • Lassan hajnal 3 óra, és már a szavazatok felét sikerült megszámolni, egész pontosan 50,06 százalékát.

    1. Smer 46,2

    2. KDH 9,05

    3. Egyszerű Emberek 8,25

    4. Híd 6,32

    5. SDKÚ 5,41

    6. SaS 5,08

    És az 5 százalékos küszöb alattiak:

    7. SNS 4,66

    8. MKP 4,25

  • Pozsonyból jelentjük: az MKP központjában kerestük Mikóczy Zoltánt, Overdose tulajdonosát, aki a 31. a párt listáján, de nem találtuk, mert Dubajba ment a lesérült Overdose-ért.

  • Slota sokáig volt Zsolna polgármestere, így nem csoda, hogy ott bőven az 5 százalékos küszöb fölött teljesít, 10,68 százalékkal az SNS a második legerősebb párt a Smer mögött. Az SNS országosan 5 százalék alatt áll, így a 2002-es választás után ismét parlamenten kívül rekedhet. A szinte teljesen szlovák városban az MKP-ra mindössze nyolc polgár adta a szavazatát, a Hídra 684. (volbysr.sk)

  • Sok újságíró ásítozik, többen pakolnak, a tévék hazaindulnak az MKP székházából, ahol a szimpatizánsok a nagyobb magyarlakta településekben bíznak. A Bumm.sk tudósítója szerint az Index nemrég érkezett stábja viszont frissnek tűnik.

    Fotó: Huszti István
  • A Hídnál Gál Gábor azt mondta, szerinte nem ismétlődik meg a legutóbbi választások utáni forgatókönyv, amikor a többi párt összefogott a Smer ellen. Szerinte Igor Matovič, az Egyszerű Emberek elnöke sem akarná ezt, emellett nincs olyan személy, aki összefoghatná a jobbközép pártokat. Ján Figelt, a KDH elnökét alkalmatlannak tartja erre. (Bumm.sk)

  • A parlamentből valószínűleg kieső Slota-féle SNS vezetői otthagyják a pártközpontot, a sajtószobát hamarosan bezárják. Slota ott sem volt a központban, csak vasárnap tart sajtótájékoztatót a végeredmény ismeretében. (bumm.sk)

  • A helyszínről jelentjük: A Markíza tévé elhagyja az MKP kampányközpontját. Nem ment olyan egyszerűen, mivel öt parkoló autó is útjában állt a közvetítőkocsinak, köztük volt Berényi József pártelnöké is.

  • Végre felgyorsultak kicsit a fiúk-lányok a pozsonyi statisztikai hivatal elefántcsonttornyában, immár az adatok 36,04 százalékát dolgozták fel. Most jönnek a nagyobb városok, az SDKÚ máris átlépte a küszöböt, az SNS és az MKP viszont egyre távolodik tőle.

    1. Smer 47,32

    2. KDH 9,04

    3. Egyszerű Emberek 7,94

    4. Híd 6,13

    5. SDKÚ 5,16

    A küszöb alattiak:

    6. SNS (Slota) 4,75

    7. SaS 4,67

    8. MKP 4,19

  • Daniel Lipšic, a KDH belügyminisztere jobboldali kormányt tartana sikernek, míg a párt esetleges koalíciójáról a Smerrel azt mondta, „a csúnya dolgokat nem kell elképzelni, mert hamarabb megtörténnek." (Bumm.sk)

  • A helyszínről jelenjtük: Berényi József, az MKP elnöke nem elégedett az eredménnyel (29 százalékos feldolgozottságnál 4,16 százalékon állnak), de szerinte jobb eredményt érnek majd el, mint 2010-ben (akkor 4,33 százalékot szereztek). Azt is mondta a TA3 televíziónak, hogy szerinte visszahódítottak a Hídtól szavazatokat.

    Fotó: Huszti István

    A pártszékházban különben magyar vörös és cseh fehér bor van. (Itt jegyezzük meg, hogy minden pártszékházban isznak, nem is keveset. Végül is szombat éjszaka van.)