Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Igor Matovič, az Egyszerű Emberek elnöke rezzenéstelenül fogadta az exit pollok szerint a párt várhatóan különösen jó eredményét, írja a Sme. A gorillázást meglovagoló, nevükben is populista Egyszerű Emberek párt hangzatos szlogenekkel operál, így a jobboldalon ők lehetnek a populista Fico populista ellenzéke.

  • A Híd összes meghatározó politikusa a párt székházában, Bugár Béla elnök nagyon óvatosan, de optimistán nyilatkozik, meglehetősen feldobottnak tűnik. Az MKP eredményéről azt mondta, hogy abban a párt piszkos kampányának is szerepe lehetett a Híddal szemben. A kormányalakításra vonatkozó kérdéseket kerülte. (Bumm.sk)

    Bugár Béla gratulációt fogad
    Bugár Béla gratulációt fogad
    Fotó: Huszti István
  • Berényi József, az MKP elnöke semmi okosat nem tudott mondani az exit pollok után. Mit is mondhatott volna, amikor az egyik iroda parlamenten belülre, a másik kívülre mérte őket. Annyit azért mondott, hogy meg kell várni a komplett eredményeket. Meg hogy úgy tűnik, elég sokan akarják az MKP parlamenti részvételét annak ellenére is, hogy néhányan még az utolsó pillanatban is a párt ellen kampányoltak. Meg, hogy reméli, a választok után is sok újságíró lesz rájuk kíváncsi. (bumm.sk)

  • Az MKP székházában nagy taps fogadta a Markíza és az MVK exit pollját, amely alapján 5,1 százalékkal bejut a magyar párt a parlamentbe. Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke szerint ugyanakkor óvatos optimizmussal tekintenek az első eredményekre, a Focus exit pollja csak 4,4 százalékot jósolt. (Bumm.sk)

  • A szlovákiai exit pollokkal csínján kell bánni. A 2010-es választáson például bejutónak mérték a végül 5 százalék alatt teljesítő MKP-t, Robert Fico győzelmét pedig alulbecsülték. Meglátjuk, most mi lesz.

  • A két exit poll tanúsága szerint a Smer fölényes győzelme nem kérdés, ahogy 2010-ben sem volt az, Robert Fico akkor mégsem tudta megőrizni hatalmát az ellene összeálló jobboldali koalíció miatt.

    Az eddigi vezető kormánypárt, az SDKÚ nagyot bukott ugyan, de mindkét felmérés szerint bőven megőrzi parlamenti tagságát.

    A magyar, illetve magyar dominanciájú pártok közül a Híd biztosan tagja lesz a törvényhozásnak, az MKP viszont csak az MVK ügynökség Martízának készült exit pollja lépi át az ötszázalékos küszöböt.

    Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetője az eredményekre vár
    Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetője az eredményekre vár
    Fotó: Huszti István

    A második legnagyobb erő mindkét felmérés szerint a kereszténydemokrata KDH, a párt a jobboldali koalíció tagjaként eddig is kormányon volt. A szintén koalíciós tag Sas is megőrzi parlamenti tagságát.

    Az Sas-ből kivált Egyszerű Emberek lehet a választás nagy nyertese, mindkét felmérés 7 százalék fölött méri.

    A másik heccpárt, a 99 százalék, akiket a korábbi felmérések 5 százalék fölött mértek, egyik exit poll szerint sem érte el a 3 százalékot.

    És mindkét felmérés szerint kihullik a parlamentből Ján Slota pártja, az SNS.

  • A mértékadó szlovák lap, a Sme honlapján közölt exit poll szerint a Smer 39,6 százalékkal győz, a KDH 9,9 százalékkal a jobboldal legerősebb pártja. A populista Egyszerű Emberek 8,8 százalékkal a harmadik legfontosabb erő lehetnek az új parlamentben, míg az SDKÚ-t 8,1 százalékra mérték. A kormánybuktató SaS ebben az exit pollban 7,1 százalékkal megelőzte a 6,3 százalékra mért Hídat. Az MKP 4,4 százalékával nem jutna a parlamentbe, ahogy a 4,1 százalékra mért SNS, és az 1,6 százalékra mért 99 Százalék sem. (Sme.sk)

  • Az MVK ügynökség Martízának készült exit pollja szerint a Smer 37,3 százalékkal győzhet, a KDH 10,8 százalékkal második, harmadik helyen az Egyszerű Emberek futhatnak be 7,6 százalékkal, az SDKÚ alig lemaradva 7,5 százalékon. A kormánybuktató SaS 5,9 százalékot szerezhet. A Híd 6,8 százalékkal biztos bejutó, míg az MKP-t 5,1 százalékra mérték. Az exit poll szerint kiesik azonban a parlamentből Ján Slota 4,8 százalékra mért SNS pártja, a 99 százalék pedig nagyon lemaradva 2,6 százalékot szerezhet. (Bumm.sk)

    Fico megérkezett a pozsonyi pártközpontba
    Fico megérkezett a pozsonyi pártközpontba
    Fotó: Samuel Kubani
  • A 99 Százalék képviselőjelöltjei egy pozsonyi étteremben várják az eredményeket, írja az Új Szó. A pártban attól függetlenül használnak occupy-os retorikát, hogy a legfőbb arcuk egy gazdag szlovák üzletember. A bejutási küszöb környékén mért párt eredménye azért is meghatározó lehet az előrehozott választáson és utána is, mert egy feljelentés miatt nyomozás indult a leadott kopogtatócéduláik miatt. Az ajánlószelvényekből szúrópróba szerint mintát vettek, és ezek között az összes hamis volt: elhagyott személyigazolványokat, halott emberek adatait használták fel. A vizsgálat ugyanakkor nem ért véget a szombati szavazás előtt, ezért a párt eredményét akár meg is semmisíthetik utólag.

  • Bezártak a szavazóhelyiségek, hamarosan jönnek az exit pollok, az első előzetes eredményeket 22:45 körül közlik. Hivatalos végeredmény vasárnap délben lesz. (bumm.sk)

  • Az első exit pollokat várhatóan 22:10 körül adják közre, mivel Sopornyán annyival tovább tartanak nyitva a szavazóhelyiségek, amennyivel később nyitottak ki. Itt a polgármester csak késve engedte be a helyi választási bizottság tagjait.

  • Egyes pozsonyi választókörzetekben a választáson részt vevők aránya már meghaladta az 50 százalékot. (Új Szó)

  • Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete befutott az MKP kampányközpontjába. (bumm.sk)

  • Azért jöttem ide, mert a Híd koalíciós partnerünk volt - mondta Iveta Radičová leköszönő miniszterelnök, aki este nyolc óra után feltűnt a Híd székházában, és nyilatkozott az Indexnek. Radičová megerősítette, hogy a választás után, amelyen nem indul, visszatér az egyetemi katedrára, Angliában fog oktatni. Kérdésünkre, miszerint népszerűsége miatt nem tervezi-e elindulni a 2014-es elnökválasztáson, azt mondta: még csak sejtetni se akar semmit ezzel kapcsolatban. A leendő, és szerinte üdvözítő koalícióról semmi konkrétat nem mondott, csak azt, hogy az új felállás remélhetőleg jó lesz Szlovákiának.

    Radičová rögtönzött sajtótájékoztatója
    Radičová rögtönzött sajtótájékoztatója
    Fotó: Huszti István
  • Több helyen is történtek a szavazást megzavaró események napközben. Pozsonyban egy férfi a hat éve kómában fekvő felesége nevében is szavazni akart, egy másik választókörzetben pedig dühöngeni kezdett egy férfi, széttépte a pártok választási listáit, majd a cetliket szétdobálta, mielőtt elviharzott. (Parameter.sk)

  • A TASR hírügynökség értesülése szerint a Komáromi járásban Bogyán a választási bizottság egyik tagja berúgott a választóhelyiségben, ahonnan átment a szomszédos község kocsmájába. (Parameter.sk)

  • Ivan Gašparovič államfő napközben arról beszélt, hogy 1990 óta a legfontosabb választást tartották az országban, nemcsak az Európai Unióval, hanem gazdasági és szociális kérdésekkel kapcsolatban is dönteniük kell a választóknak. Emlékeztetett rá, hogy az ország 2014-ben az EU soros elnökségét látja majd el. Arra sürgette a lakosokat, hogy menjenek el szavazni, és felhívta a figyelmüket, hogy Szlovákiának stabil, Európa-párti kormányra van szüksége. (Bumm.sk)

  • Kora délután szavazott Robert Fico, a választáson várhatóan győztes Smer elnöke, aki valós veszélynek nevezte, hogy esetleg egy öt- vagy hatpárti koalíció alakulhat. Fico egyben Európa-párti kormányt szeretne, hogy az ország egyre nagyobb támogatásokhoz juthasson. (Parameter.sk)

  • Ilyen ország nincs

    A Gorilla-tüntetők nem vonták blokád alá a szavazóhelységeket, hanem megpróbáltak aláírásokat gyűjteni a szlovákiai rendszert megváltoztató népszavazási kezdeményezésükhöz. Dunaszerdahely, választás. Videós riport.

  • A gorillák mégis lázba hozták a szavazókat?

    Somorján, ahogy országosan is, 30-40 százalékos részvételre számítottak, délután már az 50 százalékot sem tartották elképzelhetetlennek. A magyar pártoknak ez kedvezhet. Videós riport.

  • Kampánybúcsú könnygázzal, szesszel

    A Gorilla-tüntetők szerint démonokrácia van Szlovákiában, ezért egyetlen politikust sem hagytak szóhoz jutni tüntetésükön. Diószegen az MKP Republic-koncerttel győzködte a magyarokat, akik közül sokan csalódtak Bugárékban. Videós riport.

  • Nem engedték szavazni Boldoghy Olivért

    Révkomárom 26-os számú választókörzetében nem adhatta le szavazatát az előrehozott választásokon Boldoghy Olivér, aki korábban bejelentette, hogy felvette a magyar állampolgárságot és ezért a hatóságok szerint elvesztette szlovák állampolgárságát.

  • cikkünk a témában:

    Fenyő Miki beszállt a szlovák választásba

    A hét közepén megnéztük a választási plakátokat, elmentünk Gútára, ahol a kisváros a régi nevének visszaadásáról is szavaznak, és ott voltunk a Híd dunaszerdahelyi kampányzáróján is.

  • Fico heccpártok gyűrűjében tarolhat

    Nem az volt a kérdés, hogy nyer-e Robert Fico Smer pártja a szlovák előrehozott választáson, hanem az, hogy tud-e egyedül kormányt alakítani, illetve megcélozza-e az alkotmánymódosításhoz szükséges 3/5-ös többséget. A biztos parlamenti helyre számító Híd egyszerre vívott csatát a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) a magyar szavazatokért, és a korábbi legnagyobb kormánypárt megrogyásával a jobboldali választókért.

  • Izgalmas este elé nézünk. A 2010-es választások után Szlovákiában októberben felbomlott a jobboldali koalíció, szombaton előrehozott választásokat tartottak, a szavazóhelyiségek este 10-kor zárnak. Most földrengésszerű változások elé néz a szlovák belpolitika. A választást, akár nagyon nagy fölénnyel, a baloldali populista Smer nyerheti meg, nagy kérdés viszont, hogy kit nyer meg koalíciós társul, feltéve, ha nem lesz meg az abszolút többsége.

    Az eddigi koalíció pártjai közül a felmérések szerint a liberális Sas, a magyar-szlovák megbékélést hirdető, magyar dominanciájú Híd, a kereszténydemokrata KDH biztosan tagja lesz az új parlamentnek, az eddigi vezető kormánypárt, a kereszténydemokrata SDKÚ viszont könnyen lehet, hogy kiesik a parlamentből. A bejutási küszöbön mozog a Ján Slota vezette magyarellenes SNS. A felmérések az öt százalékos bejutási küszöb alatt mérik a Magyar Koalíció Pártját.

    Új pártként lehet a parlament tagja az egész szlovák elitet érintő Gorilla-botrány kipattanása nyomán megerősödött két heccpárt, az Egyszerű Emberek (eddig a Sas részeként ültek a parlamentben) és a 99 százalék.

    Jó szurkolást!