Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Matovič, az Egyszerű Emberek elnöke azt mondta, hogy szívesen megiszik egy kólát Ficóval, de nem tudja, miről beszélgethetnének. Már korábban is kizárta, hogy koalícióra lépjenek a Smerrel. (Bumm.sk)

  • A 99 százalék jelöltjei kezdenek hazaszállingózni a kampányközpontból. Ivan Weiss, a párt dúsgazdag mecénása szerint Jaroslav Spišiak országos rendőr-főkapitány a hibás.

    A 99 százalék jelölőszelvényeinek egy része közönséges hamisítvány volt, ha lett volna idő lefolytatni az eljárást, akkor a 99 százalékot valószínűleg kizárták volna a választásból.

    A szavazatok 20 százalékának feldolgozottságánál a 2 százalékot sem érik el, pedig a közvéleménykutatások még biztos bejutónak tartották őket. (bumm.sk)

  • Csak egy nagykoalíció képes stabil kormányt alkotni Ján Čarnogurský, a TA3 hírtelevíziónak nyilatkozó volt KDH-elnök szerint. Azt mondta, már fél évvel ezelőtt megírta, hogy a KDH-nak fontolóra kellene vennie egy nagykoalíció lehetőségét. (Új Szó)

  • A smeres ex-belügyminiszter, Robert Kaliňák szerint egy nagy jobboldali tákolmánynak semmi értelme, ezért nagyon reméli, hogy Ivan Gašparovič államfő (szintén Smerhez közeli) Ficót kéri kormányalakításra. (parameter.sk)

  • A bumm.sk tudósítója írja: "Valljuk be, ilyenkor Magyarországon már rég ismernénk az eredményeket, és nem azon kéne gondolkodnunk, hogy elmegyünk-e aludni és megvárjuk-e a reggelt. A Statisztikai Hivatal ezt sem oldja meg jobban, mint a népszámlálást."

  • Az adatok 20,5 százalékos feldolgozottságánál az állás:

    1. Smer 48,98 %

    2. KDH 8,84 %

    3. Egyszerű Emberek 7,29

    4. Híd 5,89 %

    És a további sorrend a bejutási küszöb alatt:

    5. SNS (Slota) 4,93 %

    6. SDKÚ 4,77 %

    7. MKP 4,42 %

    8. SaS 4,17 %

  • Igor Matovič, az Egyszerű Emberek elnöke a Markíza televíziónak azt mondta, semmiképpen sem lépnek koalícióra Ficóval, és álláspontjuk nem is változik majd, mert „nem politikai prostituáltak". A jobboldali pártokkal azonban adott esetben minden probléma nélkül együttműködnének. (Parameter.sk)

  • Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ elnöke egyelőre nem tartja időszerűnek az esetleges személyes felelősség kérdését a legnagyobb kormánypárt visszaesésében. (Bumm.sk)

  • Pozsonyból jelentjük: "Az Egyszerű Emberekkel? Lehetetlen!" - mondta Bugár arra a kérdésünkre, együttműködnének-e a parlamenti küszöböt átlépő liberális heccpárttal, az Egyszerű Emberekkel. "Az egyszerű emberekkel igen, de a mozgalmukkal nem" - kontrázott Gál Gábor is, a párt parlamenti képviselője. "Matovicékkal azt jelenti, hogy permanens válság. Még azt sem tudták, hogy bekerülnek a parlamentbe, de már közölték, hogy csak akkor hajlandók együttműködni a jobboldali pártokkal, ha öt feltételt teljesítenek. Hogyan lehet együttműködni egy olyan párttal, amelyik mást sem csinál, csak azt, hogy zsarolja a lehetséges partnereit." - mondta Bugár miközben meggyújtotta szivarját. "És egyik feltétel ezek között az volt, hogy marad az állampolgárságról szóló törvény úgy, ahogy van. Tehát ez számunkra abszolút elfogadhatatlan." - jelentette ki Gál, akinek már égett a szivarja.

  • Pozsonyból jelentjük: az MKP-nál visszafogott a hangulat, zene egyáltalán nem szól, mindenki a tévé képernyőjére mered, és az adatok tízegynéhány százalékos, még semmit sem jelentő feldolgozottságánál azt tapasztalja, hogy az MKP az 5 százalékos bejutási küszöb alatt van. "Várjuk ki még a végét" - hallani mindenfelől.

    Fotó: Huszti István
  • Igor Matovič (Egyszerű Emberek) megígérte, hogyha Slota nem jut be a parlamentbe, akkor nagyon be fog rúgni. Az előzetes adatok alapján az Egyszerű Emberek bent lesz a parlamentben, az SNS pedig, akárcsak 2010-ben, a bejutási küszöbön billeg. (bumm.sk)

  • 11,97 százalékos feldolgozottságnál járunk. Fogy a Smer előnye, de még mindig tetemes:

    1. Smer 50,32

    2. KDH (kereszténydemokraták, eddig a harmadik legnagyobb párt voltak) 9,63 százalék

    3. Egyszerű Emberek 6,47 százalék (heccpárt, a kormánypárti liberális SaS-ből váltak ki)

    4. Híd 5,19 százalék

    Négy és öt százalék között van Slota SNS-e, a legnagyobb kormánypárt SDKÚ, az MKP.

    A liberális SaS a 4 százalékot sem éri el, a 99 százalék nevű heccpárt pedig 1,79 százalékon áll.

    Csak érdekességként: a haza atyjának, Vladimír Mečiarnak a pártja, a HZDS 1,22 százalékon van, igaz, ők már a 2010-es parlamentből is kimaradtak.

  • Ján Slota csak a hivatalos eredmények ismeretében, vasárnap tart majd sajtótájékoztatót. Az SNS-t mindkét exit pollban 5 százalék alá mérték, 11,97 százalékos hivatalos feldolgozottságnál sincsenek a küszöb fölött. (Bumm.sk)

  • Pozsonyból jelentjük: A Hídnál az egész eredményvárás egy nagy buli. Dübörög a nyolc óra munka a Beatricétől, a 16 tonna a Republictól (ez meglepetés azok után, hogy a Republic az MKP kampányrendezvényein szerepelt), valamint sok-sok cigánydal. Bugár pedig, mint korábban is jelentettük, rendületlenül szivarozik (Szlovákiában még nincs olyan szigorú dohánytörvény, mint Magyarországon), és minőségi italokat fogyaszt a párt többi vezetőjével együtt.

  • Az exit pollok szerint egyértelműen második KDH központjában Ján Figel pártelnök arról beszélt, hogy a párt domináns szerepet kaphat, ami felelősséggel jár. Ehhez kapcsolódva új helyzetnek nevezte, ha a Smernek partnerre lesz szüksége a kormányalakításhoz, és felkínálja a lehetőséget. (Parameter.sk)

  • A parlamenti választással együtt népszavazást is tartottak Gútán és Pereden is, írja a Bumm.sk. Gútán csak 40 százalékos volt a részvétel, ezért érvénytelen lett a város történelmi nevének visszaállításáról szóló népszavazás, így most marad hivatalosan szlovákul Kolárovo. Pereden viszont a többség érvényesen arra szavazott, hogy hivatalosan is ezen a néven, ne pedig Tešedíkovónak nevezzék a települést. A Gútán készített riportunkat itt olvashatják>>>

  • Bugár Béla szivarozik a Híd kampányközpontjában. Azt mondja, úgy néz, ki benn vannak, de még van izgulnivaló, mert nem mindegy, milyen eredménnyel. És panaszkodik még az ellenük irányuló kampányra, de nem részletezi, hogy a Budapestről, az MKP-tól vagy a szlovák pártoktól ellenük irányuló kampányra gondol-e. (bumm.sk)

  • A két magyar pártnak jó napja lehet, akár mindketten bejuthatnak a parlamentbe, az egyik legmagyarabb szlovákiai nagyváros, Dunaszerdahely első ligás csapata tovább botladozik. Most hazai pályán kaptak ki 1-0-ra az FK Senicától, így még mindig az utolsó helyén állnak, három pontra a még bennmaradó helyen álló Tatrantól.

  • Az eredmények 1,89 százalékos feldolgozottságánál a Smer 55,89 százalékkal vezet. A további sorrend:

    2. KDH 7,29 százalék (kereszténydemokrata)

    3. SDKÚ 6,48 százalék (kereszténydemokrata)

    4. SNS 5,63 százalék (Slota)

    5. Egyszerű Emberek (a liberális Sas-ból kivált heccpárt)

    A Híd 3 százalékon, az MKP 2,22 százalékon áll, aminek vélhetően az az oka, hogy eddig túlnyomórészt szlovákok lakta települések szavazatait számolták össze.

    Figyelem! A fenti adatokból bármilyen következtetést levonni sarlatánság volna.

    (volbysr)

  • Sorra érkeznek a szlovák újságírók az MKP pozsonyi székházába, állításuk szerint Vladimír Meciar HZDS pártjától jöttek, ott már senki sincs, számol be róla a Sme tudósítója. (Parameter.sk)

  • Iveta Radičová leköszönő miniszterelnök szociológusként értékelte az eseményeket. Nem várt alacsonyabb választási részvételt, mert szerinte a pártok sikeresen motiválták választóikat. Úgy vélte, hogy az egységes, Smer által képviselt baloldal, és a töredezett, számos párt által alkotott jobboldal között megint kiegyenlítettek az erőviszonyok. (Bumm.sk)

  • A Smernél Fico visszavonult a kampányirodába, legközelebb csak akkor mutatkozik, ha lesz értékelhető eredmény. Odafönt állítólag pezsgőt bontottak, ünnepelnek.

  • Robert Fico azt mondta, hogy a hivatalos eredmények ismeretében (ez vasárnap délben várható) minden bejutott párttal tárgyalni akarnak a kormányalakításról. (Bumm.sk)

  • Mindkét exit poll 5 százalék alatt mérte Ján Slota magyarellenes SNS-ét. Rafael Rafaj frakcióvezető mi mást is mondhatott erre, mint azt, hogy reméli, alulmérték őket. Igaz, ami igaz: Szlovákiában nem sikk megvallani, hogy valaki az SNS-re szavaz. Ha viszont nem kerülnek be, így Rafaj, akkor az szerinte szomorú képet fest a szlovák társadalomról. (Új Szó)

  • Az összes exit poll szerint alig pár százalékot szerző 99 Százalék párt már jelezte, hogy nem fogják elfogadni a választások eredményét, és bírósághoz fordulnak, mondta az Indexnek Ravasz Ábel, a Publicus Slovensko vezető kutatója.

  • Szlovákia legkisebb falujában, a lengyel határ mentén fekvő ruszin Meredélyen (Príkra) a Smer nyert. A faluban 2001-ben még csak heten éltek, most öt helyi ember szavazott, 12-en pedig választói igazolvánnyal. Közülük 9-en szavaztak a Smerre. (Új Szó)

    Fico nyakkendője is figyelemreméltó
    Fico nyakkendője is figyelemreméltó
    Fotó: Samuel Kubani
  • A kormánybuktató SaS elnöke, Richard Sulík sikernek tartja, hogy a Focus ügynökség exit pollja szerint 7,1 százalékot is szerezhet a párt. "Nem sikerült bennünket szétverni" - mondta, szerinte sok támadás érte a pártot az elmúlt hetekben. Sulík szerint bejutásuk igazolja, hogy szükség van egy jobboldali liberális pártra, amelynek az egyén szabadsága a legnagyobb érték. (Új Szó)

  • Robert Fico hangsúlyozta, hogy stabil koalíciós kormányt szeretne. Az exit pollok szerint a Smer várhatóan nem szerez abszolút többséget, 70 képviselői helyet szerezhetnek a 150 fős törvényhozásban. Korábban a Híd és a KDH merült fel lehetséges koalíciós partnerként, de az Egyszerű Emberek is a vártnál jobb eredményt ért el. (Sme.sk)

  • cikkünk a témában:

    A választás napján égett le Krasznahorka vára

    Daniel Lipšic belügyminiszter és Daniel Krajcer kulturális miniszter nem valamelyik kampányközpontban töltötte az estét, hanem a leégett Krasznahorka váránál.

    Az első helyszíni terepszemle alapján azt állapíthatták meg, hogy bár a vár teljes tetőszerkezete leégett és beomlott, a mennyezet bírta a terhelést és a lehetőségekhez képest megóvta a gyűjteményt. A megmaradt műtárgyakat előbb a váron belül gyűjtik védett helyre, majd valószínűleg a kassai Technikai Múzeum biztosít számukra megfelelő tárlóhelyeket.