Tizenévesek okozhatták a krasznahorkai tüzet

2012.03.11. 11:52 Módosítva: 2012.03.11. 14:38

Két gyereket gyanúsít a rendőrség a krasznahorkai várban pusztító tűzvész okozásával, írja a bumm.sk. A feltételezés szerint 11 és 12 éves fiúkról van szó, akik cigarettázni akartak.

A két fiú felgyújtotta a füvet a domboldalon, amitől aztán lángra kapott a vár tetőszerkeszete. A rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást. Mivel a két fiú kiskorú, nincs büntetőjogi felelősségük.

Daniel Lipšic belügyminiszter vasárnap közölte, csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszöhető, hogy a vár nem égett le teljesen. "A gyors reagálást segítette, hogy a tűzoltók néhány éve itt tartottak gyakorlatot. Nagyon gyorsan és ügyesen sikerült a helyszínre jutniuk, és a leghatékonyabb módszerrel megkezdeniük az oltást" – mondta Lipšic.

A lángok szombat kora délután csaptak fel. Az első helyszíni terepszemle alapján azt állapíthatták meg, hogy bár a vár teljes tetőszerkezete leégett és beomlott, a mennyezet bírta a terhelést és a lehetőségekhez képest megóvta a gyűjteményt. A megmaradt műtárgyakat előbb a váron belül gyűjtik védett helyre, majd valószínűleg a kassai Technikai Múzeum biztosít számukra megfelelő tárlóhelyeket.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja felkérte a magyar kormányt, hogy vállaljon részt a rendkívüli jelentőségű kulturális emlék felújítási kiadásaiból. Hazánk a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint kész segítséget nyújtani, és hozzájárulni „a felbecsülhetetlen kulturális érték megmentéséhez”.

Krasznahorkaváralja a kassai kerület rozsnyói járásában található. A vár nevezetes turistalátványosság Rozsnyó környékén, az épület felújított állapotban, múzeumként is üzemelt. A közeli kempingben nyaranként a szlovákiai magyar egyetemisták szervezete, a Diákhálózat szokott táborokat rendezni.

A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. A vár 1817-ben villámcsapás okozta tűz miatt égett le először.