Károly, Karola
-4 °C
1 °C

Megint vajdasági zászlót égettek a szerb radikálisok

2012.03.16. 16:40
| Módosítva: 2012.03.16. 16:40

Ismét elégették Vajdaság zászlaját a Nasi (Mieink) néven ismert Szerb Népi Mozgalom (SNP) szélsőséges tömörülés tagjai. Ezúttal Palánkán (Backa Palanka) gyújtották fel a tartomány lobogóját csütörtök este - jelentette a Beta belgrádi hírügynökség pénteken.

A SNP tagjai a minap bejelentették: Vajdaság zászlainak elégetésébe kezdenek, hogy támogatásukat fejezzék ki társuk, Stefan Petrovic iránt, akit 15 napos elzárásra ítélt, és 25 ezer dináros pénzbírsággal sújtott az újvidéki bíróság, mert március 11-én este elégette Vajdaság zászlaját, és társaival a hágai háborús bűnös Ratko Mladicnak szóló születésnapi falfirkákat festettek fel a falakra Újvidéken.

A szélsőségesek a zászlóégetésről készült filmet feltették a Youtube-re és azt üzenték közleményükben, hogy mindaddig folytatják Vajdaság zászlainak elégetését, amíg nem nyilvánítják semmissé a Petrovicra kirótt büntetést. Az egyébként másként még "Nasi 1389" néven is ismert szélsőségesek arra is emlékeztettek közleményükben, hogy "Vajdaság zászlajának elégetése nem számít bűncselekménynek".

A nem kormányzati szervezeteket tömörítő Polgári Vajdaságért nevű koalíció kedden indítványozta a vajdasági büntető törvény megváltóztatását úgy, hogy "minősüljön bűncselekménynek Vajdaság zászlajának elégetése".

A Nasi neve mellett szereplő dátum - 1389 - utalás a mai Koszovó területén lezajlott rigómezei csatára, amelyben elbukott a középkori szerb állam a törökökkel szemben vívott ütközetben.

Siutak, síszállások

Már tart a szezon, ne maradjon le! Ausztria, Franciaország, Szlovénia, Olaszország..

Próbálja ki a termálfürdőzést

Kezdje az új évet pihenéssel: lazítson fürdővárosaink egyikében és töltődjön fel! Szálláshelyek, online foglalás itt.