Vilhelmina
10 °C
20 °C

Pakisztánban kaphatott kiképzést a toulouse-i gyilkos

2012. 03. 21. 20:54
| Módosítva: 2012. 03. 23. 17:40

A Toulouse-ban és Montaubanban elkövetett gyilkosságokkal gyanúsított Mohamed Merah algériai származású, 23 éves francia állampolgár, aki állítása szerint az afganisztáni Vazirisztánban kapott kiképzést.

tag-reuters
A France 2 csatorna állítasa szerint dátum nélküli felvételükön Mohamed Merah látható
Fotó: France 2 Television/Handout

A karosszérialakatosként dolgozó férfit szomszédai udvariasnak és csendesnek írták le a Reutersnek, szerette a focit és a motorokat. A Journal du Dimanche francia lapnak nyilatkozó egyik barátja, Samir elmondta, hogy még előző héten is találkoztak egy szórakozóhelyen, teljesen sokkolta őket, hogy Merah követte el a gyilkosságokat.

Ugyanakkor volt már dolga a törvénnyel: korábban kisebb bűncselekményeket követett már el, és voltak köztük erőszakosak is. A férfit állítólag tizenöt napja bíróság elé kellett állnia, amiért jogosítvány nélkül vezetett, emellett több lopást is elkövetett. Christian Etelin francia ügyvéd, aki korábban több évig a férfi védője volt különböző ügyekben, azt mondta, hogy a Merah nem tűnt fanatikusnak. „Két éve ugyanakkor hallottam, hogy hirtelen radikalizálódott, és Afganisztánba ment" – mondta.

A hatóságok is megerősítették, hogy a férfi többször is járt Pakisztánban és Afganisztánban, ugyanakkor nem egyértelmű, hogy pontosan mikor került kapcsolatba az ottani szélsőségesekkel. A Le Monde információi szerint 2010-ben és 2011-ben is járt Pakisztánban, ahol a lényegében ellenőrizetlen törzsi területeken kapott kiképzést olyan táborokban, ahol pakisztáni tálibok mellett külföldi dzsihadisták is megfordultak.

Innen több társával együtt Afganisztánba küldték a NATO erői ellen, állítólag először Észak-Vazirisztánban, majd Kandahárban és Zabul tartományokban járt. Kandahár városába érkezve ellenőrizte a rendőrség, de nem tartóztatták le. A jelenlétét viszont már jelezték az afgán hírszerzésnek, akik pedig továbbították az információt a nyugati titkosszolgálatoknak.

Merah a feltételezések szerint azért tért vissza Pakisztánba, majd Franciaországba, mert társait elfogták. A Le Point úgy tudja, hogy a férfi 2010-ben be akart lépni a francia idegenlégióba, de korábbi bűnügyei és instabilnak ítélt pszichológiai állapota miatt elutasították.

A Le Monde által ismertett időpontoknál korábban is járhatott ugyanakkor már Afganisztánban. A Reutersnek a kandahári börtön igazgatója azt mondta, hogy Merahot már 2007-ben letartóztatták Afganisztánban, és ott három év börtönre ítélték. A börtönben „A francia" becenevű férfi állítólag egy tálib csoport támadása alatt több rabbal együtt megszökött 2008-ban.

Claude Guéant belügyminiszter szerint a már évek óta a francia terrorelhárítás látókörébe került férfi radikalizálódásában a szalafista ideológia is szerepet játszott. Guéant azt mondta, hogy a férfi egy toulouse-i, valamivel több mint tíz embert tömörítő csoporttal került kapcsolatba, de semmilyen jel nem utalt korábban arra, hogy a radikális ideológiát képviselő társaság erőszakos cselekményre készülne.

Miután a francia hatóságok szerda éjjel bekerítették toulouse-i lakásában, a férfi azt állította, hogy palesztin gyerekeket akart megbosszulni a zsidó iskola elleni támadásával. A francia hadsereget pedig azért támadta meg, mert külföldön beavatkozott. Korábban feltehetően Merah felhívta a France24 egyik szerkesztőjét, akinek azt állította, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával, és tettei csak egy terrorista akciósorozat kezdetét jelentik. A nyugodt hangon beszélő férfi azt mondta, hogy "a zsidók megölték a testvéreinket és nővéreinket Palesztinában."

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.