Obama fia úgy nézne ki, mint a lelőtt tinédzser

2012.03.23. 18:03
Barack Obama elnök is megszólalt az egyre nagyobb faji indulatokat kiváltó február 26-i gyilkosság ügyében. Aznap a fehér - rokonai szerint latin-amerikai - George Zimmerman önkéntes rendész agyonlőtte a fegyvertelen, 17 éves fekete Trayvon Martint a floridai Sanfordban. A város fekete polgármestere leváltatta a fehér rendőrfőnököt. Az ügy országszerte tiltakozásokat robbantott ki.

A Floridában agyonlőtt fegyvertelen fekete tinédzser halálának kivizsgálását ígérte Barack Obama amerikai elnök. Trayvon Martint egy önkéntes rendész lőtte agyon még február 26-án, Orlando egyik elővárosában, Sanfordban.

"A fő üzenetem Trayvon Martin szüleinek, hogy ha lenne egy fiam, úgy nézne ki, mint Trayvon" - mondta Obama, aki tragédiának nevezte a történteket, de a hivatalos vizsgálat lezárultáig nem kívánt állást foglalni az ügyben.

Martint február 26-án édességet venni ment el otthonról. A helyi önkéntes rendészőrjárat vezetője, a 28 éves George Zimmerman gyanúsnak találta, követni kezdte, majd, egyelőre tisztázatlan körülmények között agyonlőtte.

Zimmerman azóta is szabadlábon van, bár az eset a hatvanas évek polgárjogi mozgalmaira emlékeztető tömegmegmozdulásokat váltott ki több amerikai nagyvárosban.

Zimmermant azért nem tartóztatták le, mert állítása szerint önvédelemből ölt, és egy 2005-üs floridai törvény megengedi a halálos erő alkalmazását, ha a fegyvert használó attól tart, súlyos sérülést okozhatnak neki.

Az, hogy a helyi rendőrség nem tartóztatta le, nagy felháborodást váltott ki, jogvédő szervezetek rasszistának minősítették a testületet. A rendőrség szerint semmi sem mond ellent Zimmerman vallomásának.

"Úgy gondolom, mindnyájunknak önvizsgálatot kell tartanunk annak megállapítása érdekében, hogy ilyesmi hogyan történhetett meg. Ez azt jelenti, hogy meg kell vizsgálnunk a törvényt, annak összefüggéseit, azt, hogy mi történt csakúgy, mint az incidens sajátosságait" - jelentette ki az elnök.

Bill Lee, Sanford egy éve hivatalban lévő fehér rendőrfőnöke csütörtökön "ideiglenesen" lemondott a posztjáról, hogy "személye ne akadályozza a nyomozás menetét". Döntését megelőzően a város biztosai 3:2 arányban elutasították, hogy bizalmat szavazzanak a további munkájához. A rendőrfőnök azt állította, hogy az önvédelmi törvény alapján nem tehetett mást, mint hogy futni hagyta Zimmermant. Norton Bonaparte, a város fekete polgármestere kijelentette, hogy a rendőrség tevékenységének független kivizsgálását akarja.

A gyilkos, Zimmerman a rendőrség szerint fehér, rokonai szerint latin-amerikai és nem rasszista. Sajtóértesülések szerint az keltett benne gyanút, hogy Trayvon Martin csuklyás pulóvert viselt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport