Piroska
-10 °C
1 °C

Kína-ellenes tüntetés volt Hongkongban

2012.04.01. 17:37

Több ezren tüntettek Kína hongkongi kormányképviseletének épülete előtt vasárnap tiltakozásul, amiért Peking beavatkozott a közelmúltban lezajlott kormányzóválasztásba.

Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség paprikasprayt használt az általános választójogot követelő tömeg szétoszlatására, előzőleg figyelmeztették a tüntetőket, hogy ne törjék át az épület köré vont kordont. A szervezők szerint 15 ezren, a rendőrség szerint valamivel több mint ötezren vettek részt a demonstráción.

A város hétmilliós lakosságának nincs beleszólása a kormányzó megválasztásába, személyéről a hongkongi választási bizottság 1200 tagja döntött. Leung Csun-jing (Leung Chun-ying) július 1-jén váltja a kínai különleges közigazgatási övezet élén Donald Tsang kormányzót, aki tíz éven át töltötte be a posztot.

A választási bizottságba a társadalmi, üzleti, egyházi élet különböző rétegeiből, meghatározott arányszámoknak megfelelően választanak, illetve delegálnak tagokat. Kormányzót ötévente választanak, és legfeljebb egy alkalommal választható újra.

Pekingi ígéretek szerint legközelebb, tehát 2017-ben már közvetlenül választhatják a kormányzót a hongkongiak.

A Kínához 1997-ben visszacsatolt volt brit gyarmat, a világ egyik kereskedelmi és gazdasági központja, magas szintű autonómiát és szabadságot élvez; területén az úgynevezett "egy ország, két társadalmi rendszer" elve érvényesül, politikai berendezkedését 50 évre garantálták.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.