Tamás
3 °C
7 °C

Hollande a második körben verné Sarkozyt

2012.04.03. 21:52
Nicolas Sarkozy francia államfő ugyan vezeti az elnökválasztás első fordulójának esélyeiről készült közvélemény-kutatásokat, ám a második fordulóban a szocialista Francois Hollande-ot hozzák ki egyértelmű nyertesnek.

A konzervatív Sarkozy nyerné két, kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint a választás április 22-i első fordulóját, ám a május 6-i második forduló nyertese Hollande lenne, mivel a többi, alulmaradó jelölt hívei inkább a szocialista jelöltre adnák voksukat.

Sarkozynek ugyan sikerült némileg javítani megítélésén - arrogáns stílusa és a gazdaság gyászos állapota sokakat elfordított tőle, de a minapi toulouse-i merénylet határozott kezelése fordított a trenden. Ám láthatóan nem eléggé. Második fordulós esélyén rontott, hogy a masszívan baloldali Jean-Luc Mélenchon feljött az utóbbi hetekben, és főként a szélsőjobb Marine Le Pentől orozta el azokat a potenciális voksokat, amelyeket ő is csak a Sarkozyvel való elégedetlenségnek köszönhetett volna.

Sarkozy egyik szemét eddig is Le Pen szavazói bázisán tartotta, számolva azzal, hogy a második fordulóban - amikor csak ő és Hollande maradnak talpon - Le Pen támogatói majd rá szavaznak. Ezt célozta például a bevándorlás-politikában elfoglalt radikális álláspontja. A keddi előrejelzések azonban azt mutatják, hogy május 6-án a Le Pen-tábornak csupán 46-49 százalékára számíthat, a többiek vagy tartózkodnak vagy Hollande-re voksolnak, vagy még nem döntöttek.

Sarkozy csütörtöki sajtótájékoztatóján leplezi le programját, két hónappal azt követően, hogy Hollande ismertette saját, 60 pontos programját. A szocialista jelölt utóbb kissé kiengedett, nemigen kerül fel a lapok címoldalára azóta, hogy február végén a milliomosokat sújtó 75 százalékos adót javasolt. A harcos Mélenchonnak viszont sikerült megszólítania a városi középosztályt és a körülményeik miatt háborgó munkásokat is.

A Le Monde napilap kérésére készült Ifop adatai szerint az első fordulóban Sarkozy a szavazatok 29,5, Hollande 27,5 százalékát szerezné meg, Mélenchon a negyedik helyre szorította vissza Le Pent, aki öngólt lőtt gazdaságpolitikájával, különösen azzal, hogy Franciaországot kivezetné az euróövezetből. A második fordulóban viszontHollande lenne a győztes, mintegy 10 százalékot verne Sarkozyre.

A BVA felmérése, amelyet a Le Parisien napilap megbízásából készített, hasonló eredményre jutott.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!