Földrengés Szumátrán

2012.04.11. 15:38
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Ezt a képet a Karon-i kilátóba készítettem helyi idő szerint 17:50 körül és az akkor hírek szerint 18:18 kellet volna jönni e az első hullámnak. fél 5 körül Patongon a szirénák is szóltak. Mi Rawai-ról mentünk, sziréna az nem volt, viszont az utak meg teltek a boltok és az éttermek nagy része bezárt. Pár thai ember viszont nem zavartatta magát és henyélt tovább" - írja olvasónk. Thaiföldön most már este nyolc is elmúlt, azaz a szökőár mégsem érkezett meg.

    DSC01312
    Fotó: Vincze Attila / olvasónk
  • "Egyik thai ismerős beugrott, hogy mennek a kilátó ponthoz megnézni mi a helyzet,...mondom akkor egy fővel többen megyünk" - írja thaiföldi olvasónk, akinek nem sokkal később csalódnia kellett. Egyrészt nem ők voltak az egyetlenek, akiknek ez jutott az eszébe. "A városi út lényegében megbénult mert elképesztő mennyiségű helyi és főleg külföldi már megelőzött minket" - írja. A katasztrófaturisták piknikhangulatban várták a hullámot, "mindenki telefonált, fényképezett", de a hullám csak nem jött. "Egy-két közért érthetetlen módon bezárt" - írja olvasónk, aki szerint ez túlreagálás.

  • Egy Thaiföldön nyaraló indexközeli amerikás magyar "semmit sem érzett a földrengésből", de tud róla, hogy cunamiriadó van. "Ennek ellenére itt minden biztonságos" - írta.

  • Thaiföldön evakuálják a partvidéket, a hatóságok szerint 1,6-2 méter magas cunami érheti el az országot, írja az AFP.

  • "A nyolc állami tévén éppen buddhista imát adnak" - folytatja beszámolóját Thaiföldön nyaraló olvasónk. A thai árusok ugyan zárják boltjaikat, de a külföldiek legfeljebb egymástól értesülhetnek a cunamiveszélyről. Ez persze azért is lehet, mert már véget ért a szezon, és nagyon kevés a turista. Egyébként nem mindenki menekül. "Most a parton két irányba megy a forgalom,..egyik megy befelé a sziget belsejébe,...a másik a katasztrófa turisták,...akik meg vonulnak le a helyszínre" - írja olvasónk.

  • "Lent feküdtem a tengerparton, hason és éreztem, hogy valami lefelé és felfelé mozog...akkor ez a rengés volt. Akkor csak gondoltam rá, hogy rengés, de nem voltam biztos benne. Körbenéztem,...semmi fura" - írja egy Thaiföldön nyaraló olvasónk, akit percekkel később egy tört angolsággal beszélő olasz figyelmeztetett a cunamiveszélyre, pedig ötven méterre feküdt egy cunamiszirénától. "A tájékoztatás, az vicc" - vonta le a következtetést.

  • Bár cunamiról még nincs hír, a tőzsdét már elérte a földrengés hatása. A thai tőzsdeindex a földrengés hírére egy százalékpontot zuhant. A londoni árutőzsdén az ón ára, amely a nap előző részében 1,4 pontot esett, 0,2 pontot drágult. Acehban jelentős ónbányák vannak.

  • A thai hatóságok Andaman után a három népszerű turistacélpont evakuálását is elrendelték. 2004 karácsonyán többszáz turista is életét vesztette a szökőárban. (AP)

  • A thai katasztrófavédelem figyelmeztette a nyugati partvidéki Andaman tartomány lakóit, hogy hagyják el a partvidéket és húzódjanak magasabban fekvő területekre. (BBC)

Vissza az összes bejegyzéshez