Nagy földrengés, kicsi hatás

2012.04.11. 15:47
Pár lényeges eltérésnek köszönhetően nem okozott katasztrófát két erős földrengés Szumátra partjainál. Bár az első 8,6-es, a második 8,2-es erősségű volt, az óceáni kőzetlemezek vízszintesen mozdultak el, így nem keletkezett szökőár. A rengés középpontja pedig viszonylag messze volt a parttól, így a földrengés sem okozott komolyabb károkat.

Két erős földrengés volt szerdán Szumátra partjaitól úgy négyszáz kilométerre, de sem jelentősebb károkat, sem cunamit nem okozott. Először magyar idő szerint 10 óra 38 perckor rengett a föld, az első jelentések még 8,9-es erősségű rengésről szóltak, de hamarosan 8,6-esre mérsékelték becslésüket a szeizmológusok.

A földrengés a szumátrai Aceh tartomány közelében volt, ahol 2004 karácsonyán egy az első becslések szerint 8,8-es, később 9,1-esnek bizonyuló tengerrengés hatalmas, több országban összesen legalább 230 ezer emberéletet követelő cunamit okozott. Banda Acehban, a tartomány fővárosában most is kisebb pánikot okozott a rengés, amit még Indiában is érezni lehetett. A helyiek a nyolc évvel ezelőtti tapasztalatok alapján azonnal a közeli magaslatokra menekültek.

A földrengés után az indonéz, a thai, az indiai és a sri lankai hatóságok is cunamiriasztást adtak ki, de később nem tapasztaltak szökőárt - bár egy ideig úgy nézett ki, hogy egy 16 centiméteres hullám elindult, ami partot érve akár 1,5-6 méteresre is dagadhatott volna.

Két órával az első földrengés után, magyar idő szerint 12 óra 43 perckor 8,2-es erősségű utórengés rázta meg a környéket, ezután újabb cunamiriadót adtak ki, de ezúttal is elmaradt a szökőár.

Bár a mostani földrengés a 2004-es, cunamit okozóéhoz közel és az első jelentések szerint hasonló mélységben pattant ki, az utólagos vizsgálatok lényegi különbségeket tártak fel. 2004-ben 33 kilométeres mélységben volt a rengés középpontja, és két óceáni lemez függőlegesen mozdult el egymáshoz képest. Most, bár az első becslések még 30 kilométeres mélységről szóltak, a rengés középpontja sekélyebb volt, 23 kilométeres mélységben egymáshoz képest vízszintesen mozdultak el a lemezek. Így viszont sokkal kisebb mennyiségű víz mozdult el, ezért is maradhatott el a szökőár.

A 2004-es rengés ráadásul feleekkora távolságra volt a parttól, így maga a földrengés is komoly károkat okozott, míg most az első jelentések szerint számottevő anyagi kár nem keletkezett. A globális cunamiközpont öt órával az első, három órával a második rengés után le is fújta a cunamiriasztást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport