Mária
-6 °C
-2 °C

Észak-Korea rakétájára figyel a világ

2012.04.12. 00:21
Észak-Korea elsősorban a figyelmet akarja magára vonni a kommunista rezsim atyjának 100. születési évfordulóján a vitatott műholdfellövéssel, amelyet a nyugati hatalmak provokációnak és nagy hatótávolságú rakétatesztnek tartanak. A rakétát várhatóan a következő napokban fellövik, de a helyzetet egy újabb nukleáris teszt súlyosbíthatná igazán.

Elérkeztünk az észak-koreai vezetés által megadott határidőig, a következő napokban bármikor felbocsáthatják azt a műholdat, amelynek kilövését a nyugati hatalmak valójában tiltott nagy hatótávolságú rakétatesztnek tartanak, habár Phenjan szerint a művelet békés célokat szolgál. A kilövés elsősorban a kommunista rendszeralapító Kim Ir Szen születésének századik évfordulójának szól, ugyanakkor szembefordulás is az észak-koreai rezsim által februárban ajánlott engedményekkel, ezért az ország további elszigetelődéséhez is hozzájárulhat.

Békés űrprogram vagy álcázott katonai teszt

Szerdán már szinte teljesen feltöltötték üzemanyaggal azt a rakétát, amely a Ragyogó Csillagnak nevezett műholdat szállítaná, és innentől az észak-koreai vezetés korábbi jelzésének megfelelően április 12-16. között következhet a kilövése. Észak-Korea februárban még beleegyezett, hogy leállítsa a nukleáris teszteket és a nagy hatótávolságú rakétakilövéseket élelmiszersegélyekért cserébe, most azonban mégis szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2009-ben hozott határozatával, amely megtiltja a ballisztikus rakétateszteket.

Phenjan azzal érvel, hogy a világűr mindenkié, az Unha-3 rakéta pedig egy meteorológiai műholdat juttat majd fel, ez pedig kívül esik az ENSZ-határozat rendelkezésein. A kilövés helyszínén a hatóságok külföldi újságírók előtt is hangsúlyozták, hogy a készülődést nem próbálták meg eltitkolni, Kim Dzsongun pedig azért engedte oda – persze szigorú ellenőrzés mellett – az újságírókat, hogy bizonyítsa, a rakéta békés célokat szolgál.

A nyugati hatalmak azonban attól tartanak, hogy valójában nagy hatótávolságú rakétateszt áll a műhold fellövésének hátterében, amelyet a phenjani vezetés csak álcázni próbál, egyben következményekre figyelmeztették a rezsimet. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Telegraph szerint arról beszélt, hogy a februári kedvező jelek után a kilövés bejelentése megkérdőjelezi Észak-Korea elhivatottságát a nemzetközi kapcsolatainak javításában, egyben úgy vélte, hogy a korábbi példákból kiindulva újabb provokációk is elképzelhetőek.

Visszhangot a 100. évfordulónak

„A műhold fellövése körüli konfliktus a figyelemfelhívásról szól” – mondta Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezető-helyettese a kialakult helyzetről. Egy nukleáris teszt, vagy a korábban a Sárga-tengeren történt összetűzések nagyon durva erődemonstrációknak feleltek meg, „a rezsim ugyanakkor most azt akarja, hogy napokon keresztül rájuk irányuljon a külvilág figyelme.”

Csoma Mózes
Csoma Mózes

A kommunista rezsimet megalapító Kim Ir Szen születésének századik évfordulójának hatalmas jelentősége van a KNDK belső és külső országpropagandájában, a helyi agitáció szerint akkorra jutnak el „a nagy és erőteljes ország állapotába.” Ez eredetileg még a kommunizmus elérését jelentette, de a szlogen azóta is megmaradt. Sok jel utal arra, hogy a rezsim számos rendezvénnyel készül az április 15-ei évfordulóra, amelynek egyik fő attrakciója a műhold fellövése lehet. A rezsim kifelé és befelé is a stabilitást próbálja hangsúlyozni.

Az észak-koreai rezsim mindent megtett, hogy Kim Dzsongil halála után ne gyengüljön meg a központi hatalom. A Koreai Munkapárt szerdán kezdődött pártkonferenciája pedig minden jel szerint beteljesítheti az utódlási folyamatot, hiszen a hadsereg főparancsnokának már eddig is kinevezett Kim Dzsongunt már beiktatták a párt első titkárának pozíciójába. Kim Dzsongil örökös főtitkár, míg Kim Ir Szen örökös elnök lett a konferencia nyitónapján.

Abban ugyanakkor a külföldi elemzők többsége egyetért, hogy Kim Dzsongun szimbolikus figura, aki mögött hárman is állnak a háttérben: Kim Kjong Hi, a nagynénje, Csang Szong Thek, a nagybátyja, valamint Ri Jong Ho vezérkari főnök. Csoma Mózes szerint nagyon sok jel utal arra, hogy a várakozásoknak megfelelően nem egyszemélyi, hanem testületi irányítás van az országban: például a korábban csak a vezető, illetve az őt elkísérő kijelölt utódja által adott úgynevezett helyszíni útmutatást (egy gyárlátogatáskor például) december óta a miniszterelnök is tartott többek között.

A negyedik rakétateszt lehet

Az állítólag meteorológiai feladatokat ellátó, Ragyogó Csillag nevű műhold fellövése ilyen értelemben szimbolikus jelentőséggel bír, de egyben a harmadik hasonló jellegű kilövés lesz az elmúlt évtizedekben Észak-Koreában. Először 1998-ban állította a rezsim, hogy felbocsátott egy műholdat, amely állítólag forradalmi dalokat sugárzott, a 2009-es kísérletnél ugyanakkor a műhold nem tudott Föld körüli pályára állni.

A műhold fellövése az Unha-3 típusú rakétával persze nem zárja ki, hogy egyben rakétateszt is lenne a mostani akció, hiszen lényegében ugyanarról a technológiáról van szó, mint egy föld-föld rakéta esetében. Az elmúlt időszakban háromszor, 1998-ban, 2006-ban és 2009-ben is tartottak nagy hatótávolságú rakétateszteket Észak-Koreában. Éppen a harmadik után hozta a ballisztikus rakétateszteket korlátozó határozatát az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A mostani akár a negyedik rakétatesztnek is tekinthető, ugyanakkor nagyon fontos különbség, hogy a rezsim először hívott meg külföldi – elsősorban kínai és japán – újságírókat a kilövés helyszínére, ahol például nyomon követhették az üzemanyag-feltöltést is. Csoma Mózes szerint ez is azt támasztja alá, hogy Phenjan magára akarja vonni a világ figyelmét.

Kevés válaszlehetőség

Ugyan az egész világ aggódva figyel, és Barack Obama amerikai elnök provokációnak nevezte a műhold fellövését, de ha a kilövés megtörténik, korlátozottak a nemzetközi közösség valódi lehetőségei a válaszlépésre. A fegyveres konfliktus egyik félnek sem az érdeke, gazdasági megszorítások pedig már most is érvényben vannak. Az Egyesült Államok és a nyugati országok megpróbálhatnak nagyobb nyomást gyakorolni Kínára, amelynek a háttérben mindenképpen fontos szerepe lehetett abban, hogy Kim Dzsongil halála után békés átmenet következett.

A műhold fellövése biztosan nem segít abban, hogy a nukleáris program februárban bejelentett felfüggesztéséhez képest újabb nemzetközi segélyekhez jusson a rezsim, ugyanakkor Csoma Mózes szerint a két Korea viszonya elsősorban belpolitikai folyamatoktól, nem pedig a nagyhatalmaktól függ. A szakértő szerint most kedvezőbb a helyzet, mint a 2006-os vagy 2009-es konfliktusok esetében volt, kérdés azonban, hogy mennyire igazolódnak be egy esetleges újabb északi nukleáris tesztről szóló hírek, amelyek a dél-koreai választások végeredményére is hatással lehettek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.