Ambrus
-7 °C
3 °C

Connecticutban eltörölték a halálbüntetést

2012.04.25. 23:11 Módosítva: 2012-04-26 00:03:29

Aláírta a halálbüntetés eltörléséről rendelkező törvényt szerdán Dannel Malloy connecticuti kormányzó. Ezzel Connecticut lett a 17. amerikai tagállam, amelyben a jövőben a bíróságok nem sújthatják kivégzéssel az elítélteket.

"Noha ez egy történelmi pillanat - ezzel a lépéssel Connecticut 16 másik államhoz és az iparosodott világ többi részéhez csatlakozott -, mégis a józan elmélkedés és nem az ünneplés pillanata" - jelentette ki Malloy.

A demokrata kormányzó felidézte, hogy Connecticutban az elmúlt 52 év során mindössze két embert végeztek ki, olyanokat, akik ezt kifejezetten kérték. Malloy szerint a halálbüntetés "nem működött" az államban, mert folyamatosan az adófizetők fizették a fellebbezések költségeit.
Connecticutban ezentúl a letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés lesz a legsúlyosabb kiszabható büntetés. Az állam törvényhozása már 2009-ben el akarta törölni a halálbüntetést, de Jodi Rell akkori republikánus kormányzó ebben nem volt partner.

Connecticutban jelenleg 11 halálraítélt vár kivégzésre, az ő sorsukat az új törvény elvileg nem érinti. Az Egyesült Államokban a 17 tagállam mellett a szövetségi területen fekvő fővárosban sem alkalmazzák a halálbüntetést.

Az elmúlt öt év során Illinois, Új-Mexikó és New Jersey törvényhozása döntött a halálbüntetés eltörlése mellett, New York állam pedig 2004-ben alkotmányellenesnek minősítette azt. Az élet megvonásával járó büntetés megszüntetését további államokban is  mérlegelik, Oregon kormányzója pedig bejelentette, hogy hivatali ideje lejártáig nem engedélyezi az ítélet-végrehajtást.
Connecticutban egyébként mindössze egy elítéltet végeztek ki (2005-ben) azt követően, hogy az Egyesült Államokban 1976-ban visszaállították a halálbüntetést, miután a legfelsőbb bíróság úgy döntött: az nem áll ellentétben az alkotmánnyal.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!