Rászálltak a coffee shopokra

2012.05.01. 16:27
Már az életbelépés napján megsértették a coffee shopok a keddtől hatályos, új kábítószer-kereskedési törvényt, amely értelmében nem szolgálhatnak ki nem Hollandiában élő külföldieket. A rendőrök egyelőre csak jegyzőkönyvet vettek fel Maastricthban és Tilburgban.

Május elsejétől egyelőre az országnak a belga és német határral szomszédos tartományaiban érvényes a tilalom. A kábítószert legálisan árusító coffee shopokban csak helyieket szolgálhatnak ki, és azokat is csak nyilvántatásba vételüket követően. A tulajdonosok szándékosan nem tartották be a törvényt, a helyszínre érkező rendőrök számos külföldit és nem regisztrált vendéget találtak. Próbapert akarnak így kikényszeríteni – adta hírül a NRC Handelsblad.

Az Easy Going nevű maastrichti coffee shop rendőrségi figyelmeztetést kapott, ha szerdán ismét megszegi a törvényt, egy hónapra bezárják, és újabb engedetlenségek esetén egyre hosszabb időre kell lehúznia a redőnyt. Marc Josemans, a maastrichti tulajdonosok érdekvédelmi egyesületének elnöke rövid időre érvényt szerzett a törvénynek: megtiltotta a belépést tíz turistának, de csak azért, hogy ők is feljelentést tehessenek diszkrimináció miatt. Ezután újra kinyitott.

Marc Josemans, az Easy Going coffeeshop üzemeltetője nyilatkozik a sajtónak
Marc Josemans, az Easy Going coffeeshop üzemeltetője nyilatkozik a sajtónak
Fotó: Marcel Van Hoorn

Tilburgban a rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel a szabályok megsértése miatt, mire a Toermalijn bezárt. "A próbaperhez elég egy szabálysértés. Nem akarjuk kiélezni a helyzetet, mert akkor elveszítenénk árusítási engedélyünket" – mondta Willem Vugs tulajdonos, aki szíve szerint tiltakozásul huzamosabb időre is lehúzná a redőnyt, de nem akarja bizonytalanságba sodorni alkalmazottait.

A két városban mindazonáltal a legtöbb coffee shop zárva maradt. Az ok pedig az, hogy lényegében senki sem regisztráltatta magát, vagyis nem szolgálhatnak ki senkit legálisan.

Az ország többi részében 2013-tól lép hatályba a törvény, amellyel a kormány a sok rendbontáshoz vezetett drogturizmusnak akart véget vetni.