Öt perverz papot találtak Philadelphiában

2012.05.04. 21:42
Öt pap esetében találta megalapozottnak a szexuális visszaélések vádját a római katolikus egyház belső vizsgálata az amerikai Philadelphia városában. Itt tört ki 2005-ben az egyik legnagyobb amerikai papi pedofilbotrány, amikor kiderült, hogy az egyház évtizedek óta szisztematikusan eltussolja a perverz kollégák ügyeit.

Öten váltak méltatlanná a papi szolgálatra, három vizsgált pap visszatérhet a plébániára, egy pedig meghalt a vizsgálat közben - jelentette be pénteken Charles Chaput, Philadelphia püspöke. A főpap mindezt egy tárgyalóteremben, William Lynn prelátus pere során közölte az esküdtekkel. További 17 pap esetét is kivizsgálták, de ezeknek az eredményét később teszik közzé.

William Lynn prelátust "gyerekek jólétének veszélyeztetésével" és összeesküvéssel vádolják, amiért eltussolta a papi pedofília eseteit. A 61 éves Lynnt, aki 1988 és 2003 között Anthony Bevilacqua philadelphiai bíboros érsek titkára – gyakorlatilag az egyházmegye személyzeti főnöke – volt, az ügyész a nyitó tárgyaláson "titkok őrzőjének nevezte".

Az egyházmegye sötét szextitkait több perben igyekeztek felderíteni a kétezres évek közepe óta. Egy 2005-ös ítélet kimondta, hogy a korábbi évtizedekben 63, szexuális visszaéléssel megvádolt pap ügyében csalt, hamisított vagy szüntette meg az eljárást a katolikus egyház. Hiába tört ki akkor botrány, egy 2011-es jelentés szerint 2005 és 11 között a philadelphiai egyházmegye továbbra is azt a módszert követte, hogy az ilyen bejelentéseket vagy nem kezelte komolyan, vagy a vallomások lényeget nem érintő részeiben nagyított föl ellentmondásokat, majd ezzel az indokkal dobta az ügyeket.

Az új püspök ezek után azt a Gina Maisto Smith-t bérelte föl, hogy egyenként vizsgálja ki az összes,  jelenleg is aktív papot érintó vádakat, aki korábban gyerekeket érintő szexuális bántalmazási ügyekben volt ügyész.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport