Judit
3 °C
6 °C

Némasággal tüntettek a guantánamói vádlottak

2012.05.06. 23:10

Némasággal tüntetett a guantánamói katonai bírósági meghallgatáson az az öt férfi, akit a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kitervelésével, illetve végrehajtásával vádolnak, írta vasárnap a The New York Times.

Az öt vádlott, köztük a 47 éves, pakisztáni Kálid Sejk Mohamed, aki korábban a terrortámadások szellemi atyjának vallotta magát, szombaton nem volt hajlandó válaszolni a bírónak arra a kérdésére, hogy bűnösnek, avagy ártatlannak vallja magát. Az ötök védőik szerint engedetlenségükkel az ellen tiltakoztak, hogy kínzásnak vetették alá őket. A vádlottakat az elfogásuk és a 2006 szeptembere, vagyis a Guantánamóba szállításuk között a CIA titkos börtöneiben őrizték és a vízbefojtáshoz hasonló (waterboarding) kényszervallatásnak vetették alá. A módszert Mohamed ellen 2003-ban, csak a fogságának első hónapja alatt 183 ízben alkalmazták. A némaság egy másik indoka az volt, hogy a védelem szerint a foglyokkal Guantánamón ismét méltánytalanul bántak az őreik.

Mohamedet és társait egyebek között a hadviselés törvényeinek megsértésével, repülőgép-eltérítéssel, terrorizmussal, valamin csaknem 3 ezer rendbeli emberöléssel vádolják.  Ha bűnösnek találják őket, valamennyijüket halálra ítélhetik. A védelem taktikája ezért alapvetően az eljárás lelassítására és megszakítására épül. A katonai ügyészség azt kérte, hogy a tárgyalás kezdetét augusztus 1-re tűzzék ki, a védelem pedig azt, hogy a pert a legkevesebb egy évvel halasszák el. A kérdésben a bíró várhatóan júniusban fog dönteni.

A hatalmas közérdeklődés által kísért per szakértők szerint a megreformált katonai bíróságok, az általuk lefolytatott eljárások korrektségének próbaköve lesz.  Így, a többi között a vádlottak ellen nem használhatják fel a belőlük kínzással kikényszerített vallomásaikat.

A vádlottakat 2008 júniusában, még George W. Bush elnöksége idején hasonlóképpen meghallgatták a bűnösségüket illetően, de az eljárás Barack Obama hatalomra jutása után megszakadt. Az új elnök ugyanis kísérletet tett arra, hogy katonai helyett rendes amerikai polgári bíróságok tárgyalják a terroristák ügyeit, és megígérte, hogy a guantánamói börtönöket bezáratja.

A kísérlet azonban a kongresszus kétpárti ellenállásán elbukott, ezért fel kellett újítani a katonai eljárásokat. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) elítélte a kormány kényszerű meghátrálását. Ez az ACLU szerint azt jelenti, hogy "korunk  legfontosabb terrorizmuspereit" egy "másodrangú igazságügyi rendszerben" kell tárgyalni. A civil szervezet emlékeztetet rá, hogy a szövetségi bíróságok terrorcselekményekkel kapcsolatos perek százait bonyolították le sikeresen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.