Sarkozy megbukott, Hollande az új elnök

2012.05.06. 18:48
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Görögország az eurót kockáztatja

    A görög választásokon csak két párt, a tavaly november óta koalícióban kormányzó baloldali PASZOK és a jobboldali Új Demokrácia támogatja a megszorítások folytatását, a többiek élesen ellenzik azokat. Ha olyan kormánykoalíció alakul, ami véget vet a szigorú kormányzati intézkedéseknek, akkor az ország nem valószínű, hogy megkapja az uniós mentőcsomag további részleteit, így akár az eurónak is búcsút inthet. Ezzel pedig a görögök még a megszorításoknál is nagyobb árat fizethetnek a korábbi kölcsönökért.

  • A görög televízió által közölt első exit poll szerint a vártnál is alacsonyabb lehet az országot évtizedek óta felváltva kormányzó pártok támogatottsága, az Új Demokrácia a szavazatok 17-20, a PASZOK pedig 14-17 százalékát szerezhette meg. Korábban az előbbinél 22, utóbbinál pedig 18 százalékos támogatottságot jeleztek a felmérések. A PASZOK-nál több szavazathoz,15,5-18,5 százalékhoz juthatott a Radikális Baloldali Szövetség, és bejutott a törvényhozásba több kis párt, köztük a neonáci Arany Hajnal nevű rasszista idegengyűlölő párt is. (MTI)

  • A görög Skai televíziónak azt mondták a vezető jobboldali pártnál, hogy nem szeretnének újabb választási fordulót kikényszeríteni, ami azt jelentheti, hogy a párt vezetője, Antonisz Szamarasz koalíciós kormány alakítására fog törekedni. Korábban a pártvezető azt mondta, hogy csak tiszta többséget fogadnak el. (Ekathimerini)

    Antonisz Szamarasz
    Antonisz Szamarasz
    Fotó: Willy Antoniou
  • Ma is egész nap sütött a nap Görögországban, de a választásokon mégis kiemelkedően sokan vettek részt. Tudósítók szerint egész családok jelentek meg a szavazóhelyiségekben, sokan azért, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a megszorításokkal. "Ez egy dühödt választás lesz, bár a düh nem a legjobb tanácsadó, amikor szavazásról van szó" - mondta még korábban egy 39 éves angoltanár a Wall Street Journal-nek.

  • A jelek szerint első helyen végző Új Demokrácia vezetőjére, Antonisz Szamaraszra nagy hatással volt nagymamája, Pénelopé Delta, aki a második világháború előtt híres volt patrióta gyerekkönyveiről, 1941-ben viszont öngyilkosságot követett el, mivel nem bírta elviselni az Athén utcáin vonuló német tankok látványát. A nagymama szellemi öröksége sokszor az Új Demokrácia jobbszélére sodorta Szamaraszt, aki 2009 óta vezeti a pártot.

    Fotó: Sakis Mitrolidis
  • Újabb görög exit poll eredmények kerültek nyilvánosságra: e szerint az eddigi kormánypárt PASZOK a vártnál is nagyobbat bukhat, és csak a szavazatok 13-14 százalékát szerezhette meg. Az Új Demokráciára 19-20,5, a Radikális Baloldali Szövetségre 15,5-17, a Független Görögökre 10-11, a Kommunista Pártra 8-9,5, a neonáci Arany Hajnalra 6,5-7,5, a Demokratikus Baloldalra pedig 5,5-6,5 százalék voksolhatott. (Ekathimerini)

  • Ezt üzente televíziós beszédében Nikosz Mihaloliakosz, a jelek szerint parlamentbe jutó neonáci Arany Hajnal párt vezére. "Folytatjuk a harcot a Parlamentben és azon kívül" - mondta, és kritizálta az Új Demokráciát, amiért a párt kizárta egy új választási kör megtartását annak ellenére, hogy korábban ennek ellenkezőjét ígérte arra az esetre, ha nem tud egyedül kormányt alakítani.

    Nikosz Mihaloliakosz
    Nikosz Mihaloliakosz
    Fotó: Louisa Gouliamaki
  • Az Új Demokrácia mellett a PASZOK is jelezte a Skai televíziónak, hogy nem szeretnének új választási kört, hiába vált immár szinte bizonyossá, hogy egyedül semelyik párt nem lesz képes kormányt alakítani. Az Új Demokráciánál jelezték, hogy kihasználják a választások utáni kooperáció minden lehetőségét, hogy biztosítsák az ország helyét Európában - ez azonban nem lesz könnyű, mivel rajtuk kívül csak a PASZOK támogatja az uniós mentőcsomag feltételéül szabott megszorítások folytatását, azonban várhatóan ketten együtt sem szereznek többséget a Parlamentben.

  • "Fontosabb a görög emberek túlélése, mint az eurózóna-tagság" - közölte a BBC tudósítója szerint a Radikális Baloldali Szövetség egyik tisztségviselője. Az előrejelzések szerint másodikként befutó párttal nem zárta ki az együttműködés lehetőségét Pannosz Kammenosz, a 10 százalékos eredményre számító Független Görögök vezetője, aki szerint az Új Demokrácia és a PASZOK vezetői "bizonyos érdekeket szolgálnak", amit ők elleneznek - itt vélhetően az ország hitelezőire célzott.

  • Az eddigi eredmények alapján az Új Demokrácia 20,6, a Radikális Baloldali Szövetség 15,5, a PASZOK pedig 14,3 százalékon áll. A Független Görögök 10,3, a Kommunista Párt 8,3, az Arany Hajnal 6,8, a Demokratikus Baloldal pedig 5,9 százalékot szerzett a mostani állás szerint.

  • Görögországban megerősödtek a megszorításokat ellenző kis pártok, és a két nagy párt, az Új Demokrácia és a PASZOK együtt csak a szavazatok 35 százalékára számíthat. Ugyanakkor abban bízhatnak, hogy a görög választási rendszer sajátossága miatt a legtöbb szavazatot szerző párt kap plusz 50 képviselői helyet a 300 fős törvényhozásban. Ezzel jelen állás szerint az Új Demokráciának 113, míg a PASZOK-nak 47 képviselője lenne, vagyis az országban az elmúlt hónapokban bevezetett megszorításokat támogató nagykoalíciónak meglenne a szűken vett többsége.

  • Ez a neonáci párt jelképe:

    2012-05-06T200141Z 1068120247 GM1E8570BHP01 RTRMADP 3 GREECE-ELE
    Fotó: Yannis Behrakis
  • Nemzeti megmentési kormány megalakítását javasolta Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia párt vezetője annak érdekében, hogy benn tudják tartani Görögországot az euróövezetben, és felszólította az Európa-barát pártokat, hogy csatlakozzanak hozzá. A PASZOK vezetője, Evangelosz Venizelosz is nemzeti egységkormány megalakítását javasolta ma este. (MTI)

    Antonisz Szamarasz
    Antonisz Szamarasz
    Fotó: Angelos Tzortzinis
  • A Radikális Baloldali Szövetség jó szereplése "egy erős üzenet Görögországnak és az Európai Uniónak a status quo megváltoztatására" és "egy békés forradalom" - mondta esti beszédében a párt vezetője, Alekszisz Tsziprasz. "Európa népeit nem lehet barbár diktátumokkal megbékéltetni" - tette hozzá, utalva Görögország megállapodására a hitelezőivel. A párt a jelenlegi állás alapján a szavazatok 15,9 százalékát szerezte meg, ezzel meglepetésre maga mögé utasította a PASZOK-ot, és várhatóan a második helyen végez.

    Alekszisz Tsziprasz
    Alekszisz Tsziprasz
    Fotó: John Kolesidis
  • Úgy tűnik már a választások éjszakáján rendet akar vágni a neonáci Arany Hajnal - a párt sajtótájékoztatóján a Skai televízió szerint felszólították az újságírókat, hogy állva fogadják a pártvezetőket. Aki ennek nem tett eleget, azt kiküldték a teremből. (Kathimerini)

  • A szavazatok majdnem 50 százalékos feldolgozottsága mellett az Új Demokrácia 20,01, a PASZOK pedig 13,8 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy ketten együtt 153 helyet kapnának a törvényhozásban. Ha végül ennél kisebb lesz a támogatottságuk, akkor hosszas tárgyalások kezdődhetnek, és bekerülhet a kormányba olyan párt is, ami eddig hevesen ellenezte a megszorításokat.

  • "A nemzet mindegyikünk felett áll" - mondta este Jorgosz Karatzaferisz, a szélsőjobboldali LAOSZ vezetője, akinek pártja egyelőre úgy tűnik, hogy a szavazatok 2,87 százalékával kiesik a törvényhozásból. (Görögországban három százalék a parlamenti küszöb.) A jobboldali populista párt novemberben rövid ideig még a kormánykoalícióban is szerepet vállalt.

  • A vártnál is jobban megerősödtek a megszorításokat ellenző pártok a görög választásokon, az eddig nagykoalícióban kormányzó Új Demokráciának és a PASZOK-nak összesítve mindössze 153 helye lehet a parlamentben a jelenlegi állás alapján. Az, hogy végül tudnak-e, és egyáltalán akarnak-e ismét koalíciós kormányt alakítani, csak reggelre, vagy a következő napokban derülhet ki.

Vissza az összes bejegyzéshez