Sarkozy megbukott, Hollande az új elnök

2012.05.06. 18:51
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szabályos választást akarnak az örmények

    Örményországban utoljára 2008-ban volt országos szavazás, de az elnökválasztást az ellenzék szerint elcsalták, és a tüntetések szükségállapot bevezetéséhez vezettek. Azóta több reformprogram kivitelezése is holtpontra jutott a pártok közit ellenségeskedés miatt és most is tüntetésekkel fenyegetőzött két ellenzéki párt, ha úgy ítélik meg, hogy a győzelemre esélyes kormánypártok elcsalták a választást. Egy tiszta választásra nagy szüksége lenne az országnak, méltó lezárása lehetne a szovjet örökségnek.

  • Magyar idő szerint reggel hatkor (helyi idő szerint nyolckor) kezdődött és este hatkor fejeződött be az örmény választás. A központi választási bizottság szerint a nap közepére a választók 36 százaléka, míg három órával a szavazás vége előtt már a választók több mint fele, pontosan 52 százaléka élt a voksolási lehetőségével az 1982 szavazóhelyen. Az előzetes részvételi adat kecsegtető, ugyanis a 2007-es választásokon 59,35 százalék volt az összesített részvétel és ha este még belehúztak az örmények akkor ezt az arányt könnyedén hozhatják most is.

  • A választásnak már vége, de az eredményről még csak találgatni lehet. A jereváni választási bizottság helyi idő szerint kilencre, egy órával a szavazóurnák lezárása utánra ígért exit pollt a szavazók számáról. A részvételi arány alapján majd megkezdődhet a nagy számolás, hogy melyik párt mennyi szavazatot és hány parlamenti helyet szerzett.

  • Idén se sikerült sérülések nélkül megúszni a parlamenti választások kampányidőszakát. Pénteken nagyjából 150 embert kellett korházba szállítani a regnáló Örmény Köztársaság párt (RPA) egyik kampányrendezvényéről, de szerencsére senki sem sérült meg életveszélyesen.

    Lufirobbanás a jereváni Köztársaság téren
    Lufirobbanás a jereváni Köztársaság téren
    Fotó: Tigran Mehrabyan/PanARMENIAN Photo/Handout

    A másfélszáz ápolásra szoruló ember ellenére valószínűtlen, hogy az EBESZ választási megfigyelői eljárást indítanának, ugyanis nem utcai erőszak vagy ellenzéki verőlegények felelősek a sérülésekért, hanem egy magányos dohányzó. Egy megfáradt füstölő döntött úgy, hogy rágyújt az elnök beszéde közben, de ezt tucatnyi gázzal töltött óriáslufi mellett tette. Jerevánban az új kormány is elgondolkodhatna a dohányzási szabályok megváltoztatásáról.

  • Az örmény választási bizottság tanult a korábbi évek tapasztalatiból, amikor sorozatos törvénysértéssel és hamisítással vádolták meg őket. Idén 647 külföldi és több ezer helyi megfigyelő szavatolta a választások tisztaságát, de így is becsúszott pár hiba. Eddig három helyről jelentették, hogy megpróbálták lefizetni a szavazókat, egy helyen az is előfordult, hogy a választók maguk követelték a „pénzügyi ösztönzést” és elkezdték verni azt az aktivistát aki halogatott kiadni jussukat, ami átszámolva alig pár dollár lett volna.

  • Öt év és egy parlamenti ciklus telt el Örményországban. A mai nap egy választási szövetség és számos nagyobb párt versenyzett Jerevánban a választók kegyeiért. A hatalmat megtartani igyekvők az Örmény Köztársaság párt (RPA), a Prosperáló Örményország párt és a Jogállamiság párt voltak, míg az ellenzék részéről az Örmény Forradalmi Föderáció (ARF), az Örökség párt és az Örmény Nemzeti Kongresszus (ANC) szállt harcba a törvényhozás 131 helyéért. A pártlistákról 90 mandátumot lehet szerezni, míg az egyéni körzetekben a 41 képviselői helyért 139 jelölt (köztük félszáz független) verseng. Figyelemre méltó, hogy ez utóbbiak között csak kilenc nő található.

  • Megvan az első örmény exit poll a szavazatok megoszlásáról. A Gallup felmérése szerint, amit 19 ezer örmény megkérdezésével végeztek, 44,44 százalékot kapott az Örmény Köztársaság párt (RPA), 28,81 százalékot a Prosperáló Örményország párt, és 6,16 százalékot a Jogállamiság párt. A jelenlegi kormánykoalíciónak így bőven meglenne a parlamenti többsége, az ellenzéki Örökség 5,92 százalékával, az Örmény Forradalmi Föderáció pedig 5,18 százalékkal csak szemlélője lenne a törvényalkotási folyamatnak, míg a választási szövetségként induló Örmény Nemzeti Kongresszus a maga 6,33 százalékával a rá vonatkozó speciális szabályok miatt be se jutna a parlamentbe.

  • Teljesítették kötelességüket az örmény pártok vezetői. Szavazott a kommunista párt elnöke, az Örmény Demokratikus párt elnöke, és a feltehetően győztes Örmény Köztársaság párt elnöke Szerzs Szargyszján is. Szargyszján ugyanabban a szavazókörben jelent meg mint riválisa Levon Ter-Petroszján volt államfő, aki most az Örmény Nemzeti Kongresszust vezeti. A két politikus azért taktikusan két óra eltéréssel látogatta meg a szavazóurnákat, hogy elkerüljék egymást.

  • A Független Államok Közösségének (FÁK) megfigyelői, akik általában elnézően tekintenek a posztszovjet országokban tapasztalható választási visszásságokra, nem találtak kifogásolnivalót az örmény szavazás lebonyolításában. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nagyobb törvénysértések nem történtek, de részletes jelentésüket csak holnap teszik meg. A helyi médiajelentések szerint viszont történtek csalások. Az ellenzék képviselői több szabálytalanságról, szavazatvásárlásokról számoltak be, amelyeknek kivizsgálását szerintük a rendőrség csak elkésve kezdte meg.

  • Az EBESZ egyik megfigyelője szerint komoly trükköket is bevetettek az örmény szavazási szabályok kijátszására. A Reuters hírügynökségnek arról számolt be a kiküldött felügyelő, hogy negyedórán belül felszívódó áltintával pecsételték le néhány szavazó személyazonosságát igazoló útlevelét, akik így később újra visszatérhettek és szavazhattak. Arról nem beszélt, hogy a választói regiszterben hogy sikerült eltüntetni a már egyszer szavazókról szóló feljegyzéseket, de feltételezhetően oda is jutott az eltűnő tintából.

    Szavazóhelyiség Jerevánban
    Szavazóhelyiség Jerevánban
    Fotó: Nazik Armenakian
  • Megszólalt az örmény központi választási bizottság. Tigran Mukucsjan bizottsági elnök szerint a szavazók 61,17 százaléka, 2 484 003 választóból 1 559 527 voksolt. A részvételi arány evvel magasabb volt, mint öt évvel ezelőtt. A legnagyobb érdeklődés Szjunik tartományban volt (72,09 százalékos részvétel), a legkisebb Armavir provinciában (56111 százalék).

  • Álljon itt a távozó örmény parlament megoszlása: 2007-ben az Örmény Köztársaság párt 41 helyet, a Prosperáló Örményország párt 18 helyet, a Jogállamiság párt 8 helyet, az Örmény Forradalmi Föderáció (ARF) 16 helyet, az Örökség 7 helyet szerzett. Ha a Gallup mai előzetes adatai pontosnak bizonyulnak, akkor a kormánykoalíciónak nagyjából ugyanannyi képviselője lesz, mint 2007-ben, de az erőegyensúly a koalíción belül a jelenlegi államfő Szerzs Szargszján felé billen, míg a Gagik Carukján által alapított Prosperáló Örményország a háttérbe szorul.

  • A szidalmazás és kritizálás ellenére jobban hasonlítanak egymásra az örmény pártok, mint az első pillantásra tűnik. A választáson induló politikai formációk mind a szociális és gazdasági gondok megoldásával kampányoltak. Nem voltak nagy eltérések választási programjukban, mindegyikőjük a haza ipar fejlesztését és az Oroszországgal, valamint a különböző nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatok javítását ígérte. Részben a mondanivaló hasonlóságával magyarázható, hogy az aktív kampány ellenére is a szavazók 42 százaléka szerint nem lesz igazi változás az országban a választások után.

  • Érdekes pályát futott be Szerzs Szargszján, Örményország államfője, a nyertes RPA elnöke. 1954-ben született a mai Azerbajdzsán területén, de 1971-ben már a Jereváni egyetem hallgatója volt. Két évig volt szovjet katona, ami meghatározta egész pályafutását, ugyanis a Szovjetunió összeomlása után számos állambiztonsági posztot betöltött az új örmény kormányzatban. 2006-ban lett az RPA tagja, majd 2007-ben miniszterelnök, 2008-ben pedig államfő. Elnöki posztját neki jövő februárban kell majd megvédenie, ha újra kíván indulni, de látva pártja mostani támogatottságát nem sok félnivalója van.

    Szerzs Szargszján
    Szerzs Szargszján
    Fotó: Karen Minasyan
  • Médiahírek szerint megérkezett az Örmény Köztársaság párt főhadiszállásához Szerzs Szargszján államfő, ahol a miniszterelnök Tigran Szargszján (nyugalom, nem nepotizmus, csak névrokonok), a parlament vezetője Szamvel Nikojan és a főváros polgármestere Taron Margarjan várt rá. Minden valószínűség szerint győzelmi beszédének elmondására készül Szargszján államfő.

  • Kardinális kérdés, hogy milyen aláfestés mellett jelenti be pártja győzelmét Szerzs Szargszján elnök. Azerbajdzsán felé politikai hadüzenettel érne fel, ha a 2011-es Euróvíziós Dalfesztivál örmény dala szólna a háttérben, ha már az idei versenyen nem lesz örmény szereplő a rossz szomszédság miatt, de egy aktuális örmény sláger se lenne rossz választás. Sajnos valószínű, hogy Szargszján inkább a hagyományos örmény himnusznál marad, bármennyire átlagos döntés is lenne ez.

  • Szörnyű választási csalásra derített fényt az Örmény Nemzeti Kongresszus néhány megfigyelője. A 11/36-os szavazókörben egy idősebb hölgy esetében az unokája írta alá a választási jelenléti ívet helyette. A csaló unoka még arra is képes volt, hogy a rossz látású nagymama helyett saját maga töltse ki a szavazói lapokat. Az örmény rendőrség nem nyilatkozott milyen büntetés várható az ügyben, ők a maguk részéről avval a 26 kissé komolyabb bejelentéssel vannak elfoglalva, amit a választásokra felállított speciális telefonvonalon keresztül kaptak.

  • Stratégiai sikert ért el az Örmény Köztársaság párt az interneten szavazók körében. A központi választási bizottság adatai alapján a szavazatát a neten leadó 195 választó közül 174 az RPA-ra szavazott, ami 89 százalékos arányt jelent. Ilyen jó eredményt csak Fehéroroszországban vagy Zimbabwében remélhetne egy kormánypárt, de még ott is meg kellene küzdeni érte.

  • Már csak alig negyedóra, és nézhetik az örmény politikusok, hogy kik jutottak be közülük a pártlistákról a parlamentbe. A központi választási bizottság helyi idő szerint éjfélre ígért előzetes eredményt a képviselői helyek megoszlásáról, de mivel már a részvételi exit poll közlésével is késtek, nem lehet percre pontos eredményekre számítani.

  • 9 százalékos feldolgozottság mellett 74,55 százalékos részvételi arányról számolt be az örmény központi választási bizottság, ami jóval meghaladná az exit pollok becsléseit és a saját korábbi számításaikat is. Az adatok torzulását mutatja, hogy az Örmény Köztársaság párt a mostani számok alapján 74,55 százalékot kapna, míg a Prosperáló Örményország párt (PAP) 14,96 százalékot, a többi csoportosulás pedig nem tudná átlépni az öt százalékos parlamenti küszöböt. Természetesen ez a végeredmény se lehetetlen, csak rendkívül valószínűtlen.

  • Már mozgolódik az örmény ellenzék. Az ANC párt koordinátora Levon Zurabjan szerint "ez a választás bekerülhet a Guiness-rekordok könyvébe a résztvevők száma miatt. Ezek a számok egyszerűen a fantasztikus mesék kategóriájába tartoznak". Zurabjan egyik kollégája hozzátette, hogy egész éjjel fent lesz a választásokat ellenőrző közös bizottság, mert az ő tapasztalataik alapján "abban a valóságban", ahol ők élnek, fontos a szavazás, de még fontosabb a szavazatszámlálás. A jelenlegi becslések szerint a szavazók 62,33 százaléka járulhatott az urnákhoz, ami valóban rekord lenne az ország történetében.

  • Bejött az előzetes tippünk és valóban késnek az örmény előzetes adatok. A valószínűleg már csak folyamatos kávéadagolással életben tartott választási bizottság helyi idő szerint reggel egyre odáig jutott, hogy 28 kisebb szavazókörzetben megszámolták a voksokat. Még mindig az RPA és a PAP dominál, az egyetlen változás, hogy most az Örmény Nemzeti Kongresszus (ANC) is megugraná a számára szükséges hét százalékos küszöböt, amit eddig nem tartottak valószínűnek.

  • Nem talált nagyobb rendellenességeket az örmény választásokon az International Expert Center for Electoral Systems (ICES) választási megfigyelői szervezet elnöke sem. Alexander Tsinker szerint voltak kisebb gondok, itt például az eltűnő tinta esetét emlegette fel, amit az ellenzéki ANC többször is szóba hozott a nap folyamán, de a központi választási bizottság jól állta a sarat. Tsinker magát a választási kampányt egyenesen érdekesnek nevezet, ami azért ritkán hangzik el egy közép-ázsiai ország esetében.

    000 Par7060203
    Fotó: Karen Minasyan
  • Megvan a választásra jogosult örmények politikailag legaktívabb csoportja. Aram Orbeljan igazságügyminiszter-helyettes szerint a bebörtönzött foglyok 96 százaléka vett részt a szavazásban. A börtönpopuláció példás érdeklődésről tett tanúbizonyosságot, lelkesedésüket a szavazószámlálók is próbálják átvenni országszerte. Eddig 1982 szavazókörzetből 134-ben fejeződött be a voksok összesítése.

  • Nagy reményekkel indultak, de könnyen lehet, hogy a mélybe zuhannak. Így foglalható össze az örmény ellenzéki pártok szereplése. Az 1982 szavazókörből még csak 247-et dolgoztak fel, de a kormánypártok győzelme biztosnak látszik, íme a számok:

    Prosperáló Örményország Párt (PAP) 28,88 százalék

    Örökség párt 2,53 százalék

    Örmény Nemzeti Kongresszus (ANC) 3,13 százalék

    Örmény Forradalmi Föderáció (ARF) 5,23 százalék

    Örmény Demokrata Párt 0,21 százalék

    Kommunista párt 0,68 százalék

    Örmény Köztársaság Párt (RPA) 54,81 százalék

    Egyesült Örmények párt 0,18 százalék

    Jogállamiság párt 4,35 százalék

Vissza az összes bejegyzéshez