Sarkozy megbukott, Hollande az új elnök

2012.05.06. 18:59
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fej fej mellett a két nagy párt Schleswig-Holsteinben

    Németország északi tartományában, Schleswig-Holsteinben két és fél év után előrehozott választást tartanak, mert a mandátumok kiosztása 2009-ben a hiányos jogi szabályozás miatt nem volt egyértelmű, és az eredményt megóvták. Akkor a kereszténydemokrata (CDU) és liberális (FDP) koalíciónak egy mandátumos többsége volt. A közvélemény-kutatások most is fej-fej melletti eredményt mutatnak a CDU és az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) között. A mostani választás tétje, hogy a szociáldemokraták, a zöldek és a helyi dán kisebbség együtt tudnak-e fordítani az eredményen, és az országos szinten is meggyengült liberálisok egyáltalán bekerülnek-e a tartományi törvényhozásba. Kiderül az is, folytatódik-e a német kalózpárt diadalmenete.

  • A német közszolgálati televízió, az ARD exit pollja szerint a schleswig-holsteini tartományi választásokon a konzervatívok (CDU) és a szociáldemokraták (SPD) egyaránt 30-30 százalékra számíthatnak. A hagyományosan a szocdemekkel koalíciót alkotó Zöldeknek 13 százalékot vetítenek előre, de a mostanában meggyengült, és a CDU-val helyben és országosan is kormányzó koalíciót alkotó liberálisok (FDP) a tartományban kifejezetten jó eredményre, 8 százalékra számíthat. Az exit poll ugyancsak 8 százalékot mutat a Németországban előretörő Kalózpártnak, amely már bekerült a berlini és a Saar-vidéki parlamentbe is. A demokratikus szocializmust képviselő Baloldal várhatóan nem jut be.

    Schleswig-Holstein-i kalózpárt támogatói örvendenek az exit pollok láttán
    Schleswig-Holstein-i kalózpárt támogatói örvendenek az exit pollok láttán
    Fotó: Morris Mac Matzen
  • Az exit pollok alapján a 69 fős kieli tartományi gyűlésben (Landtag) 22-22 helyet kapnának a szocdemek és a kereszténydemokraták, így a legkényelmesebb többséget egy CDU-SPD nagykoalíció eredményezné. A zöldek az előzetes számítások szerint 10 helyet, a liberálisok 6 mandátumot, a Német Kalózpárt is 6-ot, a dán kisebbséget képviselő Dél-schleswigi Választási Szövetség pedig 3-at. A szocdemek, zöldek és a dán kisebbség összesen 35 mandátummal tudna kormányozni, de ha a zöldek a kereszténydemokratákkal és a liberálisokkal egyeznek meg, ők együtt 38 mandátummal alakíthatnának tartományi kormányt. Utóbbi lehetőséget a Zöldek vezetője, Claudia Roth kizárta, mint mondta: le akarják váltani az eddigi CDU-FDP koalíciót Kielben.

  • Németországban attól izgalmas egy választás, hogy a pártoknak általában nincsenek fix kötődései, így ha a helyzet úgy hozza, mindenki mindenkivel képes párosodni, kereszténydemokraták a liberálisokkal (ahogy most országos és tartományi szinten), a zöldek a kereszténydemokratákkal és a szocdemekkel, de a két nagy rivális, a szocdemek és a kereszténydemokraták is tudtak már nagykoalíciót alkotni (1966-1969 és 2005-2009 között, és ez utóbbi esetben a tartományban is így volt). El tudnának képzelni egy Fidesz-MSZP nagykoalíciót? Vagy 2002-ben egy Fidesz-MDF-SZDSZ koalíciót?

  • Előzetesen voltak olyan közvélemény-kutatások, hogy az országosan egyre gyengébb eredményt mutató német liberálisok (FDP) be sem kerülnek a schleswig-holsteini tartományi gyűlésbe, ehhez képest jó eredményre számíthatnak: az exit pollok alapján 8 százalékot kapnak (a tartományi gyűlésbe is 5 százalék a bejutási küszöb). Ettől függetlenül az is biztos, hogy az északi tartományban nem erősítették meg a választók a konzervatív-liberális koalíciót. A CDU és az FDP  ketten együtt nem tud tovább kormányozni. Elemzők szerint most még minden nyitott: vagy a konzervatívok, vagy a szociáldemokraták adják a kormányfőt, csak azt nem lehet tudni, ki kivel tud majd kormányképes többséget összehozni.

    000 DV1161699
    Fotó: Bernd Von Jutrczenka
  • Schleswig-Holstein Németország legészakibb szövetségi tartománya Dániával határos. Lakossága 2,8 millió. 16 000 négyzetkilométernyi területe csaknem teljesen sík. Fővárosa a 230 ezer lakosú Kiel. A külföldiek talán jobban ismerik a másik, hasonló méretű várost, Lübecket, ha máshonnan nem, hát Thomas Mann Buddenbrook-ház című családregényéből. Itt állomásozik a német halászati flotta kétharmada és a mezőkön sok szélerőműpark üzemel.


    Nagyobb térképre váltás

  • Vajon van-e köze e két magyar ember számára is ismert fogalomnak Schleswig-Holsteinhez? A Holsten sör Holsteinből származik. 1879-ben egy Altona nevű városkában alapították a sörfőzdét, amely ma már Hamburg Észak-Altona nevű városrésze.

    Az egyik legjobban tejelő tehénfajtát, a holstein frízt eredetileg a tartomány déli területéről (Holstein), illetve Frízlandról kivándorolt gazdák honosították meg Észak-Amerikában. Akkor még nem így hívták, a fajta a nevét csak azután kapta, hogy a tengerentúlról visszakerült Európába.

  • A Spiegel frappáns összefoglalója a schleswig-holsteini tartományi választásról: Északon választottak, és az egyértelmű, hogy semmi sem egyértelmű. A csalódott szociáldemokraták abban reménykednek, hogy a Zöldekkel és a dán kisebbség választási szövetségével együtt kormányozni tudnak. A kereszténydemokraták a szociáldemokratákkal közös nagykoalícióról spekulálnak, mert csak így maradhatnának kormányon. A liberálisok, a Zöldek és a Kalózpárt élvezik ámulatba ejtő eredményüket.

  • Minimális előnnyel a konzervatív CDU győzött a németországi Schleswig-Hoolstein tartományban tartott vasárnapi helyi törvényhozási választáson, a párt azonban elveszítheti a hatalmat. A tartományi választási iroda előzetes, becsült adatai szerint a CDU a szavazatok 30,5 százalékával végzett az első helyen. A szociáldemokrata párt (SPD) 30,4 százalékkal a második.

    A Zöldek 13,2 százalékkal a harmadik helyen végeztek. A liberális FDP 8,2 százalékkal negyedik, a kieli tartományi gyűlésbe (Landtag) újoncként bekerülő Német Kalózpárt pedig 7,8 százalékkal az ötödik. A Baloldal 2,3 százalékot szerzett és így kiesett a Landtagból. A helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW 5 százalékot ért el. A tartományt 2009 óta a CDU és az FDP koalíciója kormányozta. A CDU az SPD-vel nagykoalíciót kötve hatalom maradhatna, de a szociáldemokraták közölték, hogy a Zöldekkel és az SSW-vel kívánnak kormányt alakítani. (MTI)

  • Ahogy már írtuk, nagyon örülnek meglepően jó eredményüknek a német liberálisok Schleswig-Holsteinben. Voltak ugyanis olyan előrejelzések, hogy az eddig a tartományban és a szövetségi szinten is kormányon lévő FDP be sem kerül a kieli tartományi gyűlésbe. Innen nézve valóban jó eredmény a 8 százalék. A másik oldalról nézve azonban nagyon rossz: 2009 óta 7 százalékot veszítettek támogatottságukból az északi tartományban.

  • Hiába kapott Schleswig-Holsteinben valamivel több szavazatot az eddig kormányzó konzervatív CDU, nem biztos, hogy kormányt tud alakítani. Eddigi partnere, a liberális FDP kevés ehhez. A tartományi CDU kormányfőjelöltje, Jost de Jager azt mondta: mindegyik párttal tárgyalásokat kezdenek. A jelen helyzetben csak akkor tudnának kormányképesek lenni, ha nagykoalícióra lépnek legnagyobb ellenfelükkel, a szociáldemokratákkal  - erre viszont kevés az esély. Az utóbbi választás óta  megerősödő szociáldemokraták aligha mennek bele abba, hogy másodhegedűsök legyenek a CDU mellett. A CDU hiába reménykedik a Zöldek támogatásában, vezetőjük kijelentette: nem tartják hatalomban az eddigi CDU-FDP koalíciót. A legvalószínűbbnek az látszik, hogy a szociáldemokraták a Zöldekkel és a dán kisebbséget képviselő Dél-schleswigi Választási Szövetséggel közösen tudnak kormányt alakítani a tartományban.

  • Folytatja diadalmenetét a Német Kalózpárt: a berlini és a Saar-vidék tartományi gyűlés után Schleswig-Holsteinben is bejutottak a törvényhozásba. A párt közel 8 százalékot ért el, azaz megközelítette az eddig a CDU-val kormányzó liberálisok eredményét. Bernd Schlömer, a Kalózpárt országos elnöke úgy nyilatkozott: egyelőre nem a koalíciós lehetőségeken törik a fejüket, hanem céljaik elérése a fontos. Az elnök nyilatkozatában ugyanakkor arra utalt: elfogadják, ha Schleswig-Holsteinben a szociáldemokraták, a Zöldek és a dán kisebbség pártja alakít kormányt. Tartományi kormányfőjelöltjük, Torge Schmidt azt mondta: ha a hármas koalíció programja meggyőző lesz, megszavazzák a szociáldemokrata kormányfőjelöltet, Torsten Albigot.

  • A dán kisebbséget képviselő Dél-schleswigi Választási Szövetség (SSW) várhatóan 3 helyet szerez majd a tartományi gyűlésben (Landtagban), a Zöldek frakciója 10 fős lesz, az SPD által szorgalmazott koalíció így a lehető legkisebb, 1 fős többséggel rendelkezhet majd. A dán kisebbség pártja valószínűleg nem éri el az 5 százalékot, ettől függetlenül mindenképpen bejut a tartományi gyűlésbe. A Dániával szomszédos tartomány és Dánia megállapodása értelmében ugyanis a szervezetre nem vonatkozik az 5 százalékos küszöb, hogy a dán kisebbség képviselete mindenképpen biztosított legyen. (Cserébe Dániában is biztosítják a német kisebbség törvényhozási képviseletét).

  • A konzervatív CDU-nak úgy ahogy sikerült megtartania erejét (30,8 százalék), 0,4 százalékkal a szociáldemokratákat  is leelőzték, de valószínűleg nem tudnak kormányt alakítani. A szociáldemokraták (30,4 százalék) 2009 óta 5 százalékot erősödtek, de kormányfőjelöltjük 40 százalék fölötti eredményt célzott meg, ezért a mostani számokat csalódottan vették tudomásul. A Zöldek megtartották és kis mértékben növelték is támogatottságukat (13,2 százalék). A liberálisok 7 százalékot veszítettek, mégis elégedettek (8,2 százalék), mert bennmaradtak a tartományi parlamentben, sőt az elmúlt egy évben nem értek el hasonlóan jó eredményt tartományi választáson. A Kalózpártnak (8,2 százalék) jó szele van: Berlin és a Saar-vidék után a harmadik tartományi parlamentbe jutottak be. A csak itt működő dán kisebbségi párt (SSW) most először kerülhet be egy tartományi kormánykoalícióba (4,5 százalék). A Baloldalnak súlyos veszteséget kell elkönyvelnie: 2,2 százalékos eredményt ért el, így kiesett a tartományi gyűlésből.

Vissza az összes bejegyzéshez