Sarkozy megbukott, Hollande az új elnök

2012.05.06. 19:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A polgármestert (Abonyi Géza) sokan úgy emlegetik, mint Káosz Géza, mert övé a Káosz üzletház. Zeller Tibort (akinek a javaslatára feloszlatták a testületet), pedig csak úgy nevezik, hogy Csont.

    02
    Fotó: Huszti István
  • A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a szabadkai Népkörben (Kossuth Lajos tér 4.) tart választási bulit ma este. A Zöld Parti Bónuszon 22 órakor fellép Vastag Csaba népszerű magyarországi énekes. (VMSZ)

  • François Hollande először Tulle-ben mond majd beszédet, amelynek 2001 és 2008 között a polgármestere volt. A városban már több ezren gyülekeznek, „François, az elnökünk!", „Győztünk!" kiáltásokat hallani. Hollande este 9-10 között érkezik majd meg Párizsba, ahol szintén beszél hívei előtt. (Le Monde)

  • Az EBESZ egyik megfigyelője szerint komoly trükköket is bevetettek az örmény szavazási szabályok kijátszására. A Reuters hírügynökségnek arról számolt be a kiküldött felügyelő, hogy negyedórán belül felszívódó áltintával pecsételték le néhány szavazó személyazonosságát igazoló útlevelét, akik így később újra visszatérhettek és szavazhattak. Arról nem beszélt, hogy a választói regiszterben hogy sikerült eltüntetni a már egyszer szavazókról szóló feljegyzéseket, de feltételezhetően oda is jutott az eltűnő tintából.

    Szavazóhelyiség Jerevánban
    Szavazóhelyiség Jerevánban
    Fotó: Nazik Armenakian
  • Ma is egész nap sütött a nap Görögországban, de a választásokon mégis kiemelkedően sokan vettek részt. Tudósítók szerint egész családok jelentek meg a szavazóhelyiségekben, sokan azért, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a megszorításokkal. "Ez egy dühödt választás lesz, bár a düh nem a legjobb tanácsadó, amikor szavazásról van szó" - mondta még korábban egy 39 éves angoltanár a Wall Street Journal-nek.

  • Szabadkán polgármestert választanak

    A magyar vízilabda-válogatott Szabadkán vendégszerepelt kedden a város új fedett uszodájának avatóján. A Prozivka ötmillió euróba került, a város túlsó végén álló félkész betonmonstrum befejezése a szerb polgármester szerint minimum nyolcmillió euró lett volna.

    A szabadkai uszoda
    A szabadkai uszoda
    Fotó: Huszti István
  • Sarkozynek bravúr kellett volna a fordításhoz

    Úgy tűnik, Franciaországban nem jön össze a fordítás Sarkozynek. Az ötödik köztársaság történetében eddig háromszor sikerült a bravúr>>>

    "2012 Hollande éve - Búcsúzzatok tőlem" - Sarkozy-maszkot viselő Hollande-szupporter a szocialista párt székházánál
    "2012 Hollande éve - Búcsúzzatok tőlem" - Sarkozy-maszkot viselő Hollande-szupporter a szocialista párt székházánál
    Fotó: Joel Saget
  • Ezekben a percekben zárják be a szavazóköröket Szerbiában. Akik este nyolcig sorba álltak, még szavazhatnak. A Tanjug hírügynökség szerint az egyik újvidéki szavazókör előtt még hosszú sor kígyózik. (B92)

    Érvénytelen szavazólap egy belgrádi szavazóhelyiségben
    Érvénytelen szavazólap egy belgrádi szavazóhelyiségben
    Fotó: Marko Djurica
  • Miután nyolckor lezárult a szavazás, a nagy francia lapok,  Le Monde, Le Figaro is kihirdették Francois Hollande győzelmét. Az Ipsos közvélemény-kutató exit pollja szerint a szocialista jelölt 51,9 százalékkal győzhet, Nicolas Sarkozy 48,1 százalékra számíthat.

  • Megszólalt az örmény központi választási bizottság. Tigran Mukucsjan bizottsági elnök szerint a szavazók 61,17 százaléka, 2 484 003 választóból 1 559 527 voksolt. A részvételi arány evvel magasabb volt, mint öt évvel ezelőtt. A legnagyobb érdeklődés Szjunik tartományban volt (72,09 százalékos részvétel), a legkisebb Armavir provinciában (56111 százalék).

  • A jelek szerint első helyen végző Új Demokrácia vezetőjére, Antonisz Szamaraszra nagy hatással volt nagymamája, Pénelopé Delta, aki a második világháború előtt híres volt patrióta gyerekkönyveiről, 1941-ben viszont öngyilkosságot követett el, mivel nem bírta elviselni az Athén utcáin vonuló német tankok látványát. A nagymama szellemi öröksége sokszor az Új Demokrácia jobbszélére sodorta Szamaraszt, aki 2009 óta vezeti a pártot.

    Fotó: Sakis Mitrolidis
  • 19 óráig a szerbiai választópolgárok 53,6 százaléka szavazott. Belgrádban 49,7, Közép-Szerbiában 55,5, a Vajdaságban 53,7 százalék volt az arány. (B92)

  • „Nekifutunk a következő csatának" – mondta Alain Juppé francia külügyminiszter a június 10-én és 17-én tartott parlamenti választásokra utalva. A Le Figaro szerint Sarkozy az UMP párt vezetői előtt az Elysée palotában arról beszélt, hogy el kell kerülni a megosztottságot, és meg kell nyerni a parlamenti választásokat. Azt is jelezte, hogy nem ő vezeti majd azt a kampányt.

    "Nicolas, te maradsz a legjobb" - zokog egy Sarkozy-hívő
    "Nicolas, te maradsz a legjobb" - zokog egy Sarkozy-hívő
    Fotó: Philippe Wojazer
  • Álljon itt a távozó örmény parlament megoszlása: 2007-ben az Örmény Köztársaság párt 41 helyet, a Prosperáló Örményország párt 18 helyet, a Jogállamiság párt 8 helyet, az Örmény Forradalmi Föderáció (ARF) 16 helyet, az Örökség 7 helyet szerzett. Ha a Gallup mai előzetes adatai pontosnak bizonyulnak, akkor a kormánykoalíciónak nagyjából ugyanannyi képviselője lesz, mint 2007-ben, de az erőegyensúly a koalíción belül a jelenlegi államfő Szerzs Szargszján felé billen, míg a Gagik Carukján által alapított Prosperáló Örményország a háttérbe szorul.

  • Előzetesen voltak olyan közvélemény-kutatások, hogy az országosan egyre gyengébb eredményt mutató német liberálisok (FDP) be sem kerülnek a schleswig-holsteini tartományi gyűlésbe, ehhez képest jó eredményre számíthatnak: az exit pollok alapján 8 százalékot kapnak (a tartományi gyűlésbe is 5 százalék a bejutási küszöb). Ettől függetlenül az is biztos, hogy az északi tartományban nem erősítették meg a választók a konzervatív-liberális koalíciót. A CDU és az FDP  ketten együtt nem tud tovább kormányozni. Elemzők szerint most még minden nyitott: vagy a konzervatívok, vagy a szociáldemokraták adják a kormányfőt, csak azt nem lehet tudni, ki kivel tud majd kormányképes többséget összehozni.

    000 DV1161699
    Fotó: Bernd Von Jutrczenka
  • Újabb görög exit poll eredmények kerültek nyilvánosságra: e szerint az eddigi kormánypárt PASZOK a vártnál is nagyobbat bukhat, és csak a szavazatok 13-14 százalékát szerezhette meg. Az Új Demokráciára 19-20,5, a Radikális Baloldali Szövetségre 15,5-17, a Független Görögökre 10-11, a Kommunista Pártra 8-9,5, a neonáci Arany Hajnalra 6,5-7,5, a Demokratikus Baloldalra pedig 5,5-6,5 százalék voksolhatott. (Ekathimerini)

  • Elio Di Rupo belga miniszterelnök már gratulált Francois Hollande-nak győzelméhez. (AFP)

  • Állítólag Félegyházi András nyert a visegrádi választást. A 40 éves építész feleségével, aki szintén építész és hét gyerekével (Botond, Borbála, Boglár, Kinga, Mátyás, Hajnal és Bercel) él Visegrádon. Bár Szegeden született, 2001-ben Visegrádot választotta otthonának, és 2005-ben költözött véglegesen ide.

    07
    Fotó: Huszti István
  • A CeSID szerint 21.30 körül érkezhetnek az első részeredmények. A pontos adatokat várhatóan még az éjszaka közzéteszik, de ennél többet egyelőre nem tudni. A B92 hírfolyamában a francia és a görög választást is megemlítik.

  • Félegyházi, a várhatóan győztes jelölt a sportpályán fogja várni az eredményeket, de most lement a Dunára, mert egy kenus pár borult a vízbe, és a segítségükre sietett. Úgy tudjuk, hogy jól vannak, csak a kenut kell még visszahozni.

  • Nicolas Sarkozy megkezdte beszédét. „A francia nép választott. François Hollande Franciaország elnöke, és ekként kell tiszteletben tartani" – mondta Nicolas Sarkozy támogatói előtt. Már gratulált szocialista ellenfelének telefonon, és sok sikert kívánt neki az ország előtt álló temérdek kihíváshoz.

    Fotó: Philippe Wojazer
  • A szidalmazás és kritizálás ellenére jobban hasonlítanak egymásra az örmény pártok, mint az első pillantásra tűnik. A választáson induló politikai formációk mind a szociális és gazdasági gondok megoldásával kampányoltak. Nem voltak nagy eltérések választási programjukban, mindegyikőjük a haza ipar fejlesztését és az Oroszországgal, valamint a különböző nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatok javítását ígérte. Részben a mondanivaló hasonlóságával magyarázható, hogy az aktív kampány ellenére is a szavazók 42 százaléka szerint nem lesz igazi változás az országban a választások után.

  • Egy olvasónk szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) nevében még 19.44-kor is küldtek szavazásra buzdító sms-t. A Vajdaság Ma hírportál azt írta, hogy a CeSID megfigyelői is több szabálytalanságot tapasztaltak. Fehértemplomban széttörtek egy szavazóurnát. A Beta híre szerint Újvidéken egy embert előállítottak, amikor megpróbálta lefizetni a szavazókat.

    000 Par7059727
    Fotó: Sasa Djordjevic
  • Sarkozy azt mondta, hogy kizárólag Franciaország nagyságát kell szem előtt tartani. Köszönetet mondott az elmúlt öt évért, amelyet felejthetetlen megtiszteltetésnek nevezett, elnökként a legjobbat próbálta nyújtani. „Minden felelősséget vállalok a vereségért." Jelezte, hogy új időszak kezdődik. Harmincöt évet töltött a politikában, ebből tízet magas kormányzati pozíciókban, ötöt pedig köztársasági elnökként. „Más módon veszek részt az ország életében" – mondta. Ezúttal nyíltan ezt nem mondta ki, de Sarkozy már korábban jelezte, hogy veresége esetén visszavonul a politikától, azt azonban nem árulta el, hogy mit csinál majd helyette. „Gondoljatok Franciaországra, a franciákra, az egységre" – mondta beszéde végén.

  • Ezt üzente televíziós beszédében Nikosz Mihaloliakosz, a jelek szerint parlamentbe jutó neonáci Arany Hajnal párt vezére. "Folytatjuk a harcot a Parlamentben és azon kívül" - mondta, és kritizálta az Új Demokráciát, amiért a párt kizárta egy új választási kör megtartását annak ellenére, hogy korábban ennek ellenkezőjét ígérte arra az esetre, ha nem tud egyedül kormányt alakítani.

    Nikosz Mihaloliakosz
    Nikosz Mihaloliakosz
    Fotó: Louisa Gouliamaki
  • A feszültséget oldandó egy kérdés addig is, amíg jönnek az eredmények: tudta-e, hogy a településen az 50-es évek óta folyik spárgatermesztés, a legtöbb helybeli család benne van a spárgabizniszben. A spárga rajongói szerint jó a rák ellen, de erre azért nem vennénk mérget.

  • "A vajdasági magyarság számára életbevágóan fontos a választás, mert a közösség egy építkezési folyamat közepén jár; a voksolás jelentősége az, sikerül-e megteremteni a továbblépés lehetőségét" – jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az észak-bácskai Noszán. (Vajdaság Ma)

  • Érdekes pályát futott be Szerzs Szargszján, Örményország államfője, a nyertes RPA elnöke. 1954-ben született a mai Azerbajdzsán területén, de 1971-ben már a Jereváni egyetem hallgatója volt. Két évig volt szovjet katona, ami meghatározta egész pályafutását, ugyanis a Szovjetunió összeomlása után számos állambiztonsági posztot betöltött az új örmény kormányzatban. 2006-ban lett az RPA tagja, majd 2007-ben miniszterelnök, 2008-ben pedig államfő. Elnöki posztját neki jövő februárban kell majd megvédenie, ha újra kíván indulni, de látva pártja mostani támogatottságát nem sok félnivalója van.

    Szerzs Szargszján
    Szerzs Szargszján
    Fotó: Karen Minasyan
  • Felbukkant az életmentő Félegyházi András, aki megnyerte a választást, aki két kenust mentett nem sokkal korábban. Első nyilatkozatában azt mondta, hogy elnézést kér a késésért, csak két szó szerint és átvitt értelemben is elázott urat húzott ki a Dunából. Az új polgármester nem hagyta, hogy meghívják egy a büfében, mert "ez elvi kérdés".

    Félegyházi András
    Félegyházi András
    Fotó: Huszti István
  • „Sic transit gloria mundi" – kommentálta Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front alapítója a párt Nanterre-i székházából Nicolas Sarkozy vereségét. Mint mondta, mindig örül egy ellenfél vereségének, de ettől még nem örül egy másik ellenfél győzelmének. A Nemzeti Front tiszteletbeli elnöke szerint egyfajta allergiás jelenséget lehetett megfigyelni Sarkozy és a francia nép között. (Le Monde)