Ez a poszt a következő Percről percre része:

Sarkozy megbukott, Hollande az új elnök

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A közép-szerbiai Leskovac közelében fekvő Donja Oruglicán, ahol nyolcvankét szavazásra jogosult polgár él, ötvenkét megfigyelő ellenőrizte a szavazás menetét. (Magyar Szó)

  • Nemzeti megmentési kormány megalakítását javasolta Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia párt vezetője annak érdekében, hogy benn tudják tartani Görögországot az euróövezetben, és felszólította az Európa-barát pártokat, hogy csatlakozzanak hozzá. A PASZOK vezetője, Evangelosz Venizelosz is nemzeti egységkormány megalakítását javasolta ma este. (MTI)

    Antonisz Szamarasz
    Antonisz Szamarasz
    Fotó: Angelos Tzortzinis
  • Megjöttek a pontos adatok Visegrádról. Félegyházi András 359 szavazatot kapott, a volt polgármester, Abonyi Géza 315-öt, Lelkes László 182-t. Az utolsó Balázs Máriára mindössze 15-en szavaztak.

  • Ahogy már írtuk, nagyon örülnek meglepően jó eredményüknek a német liberálisok Schleswig-Holsteinben. Voltak ugyanis olyan előrejelzések, hogy az eddig a tartományban és a szövetségi szinten is kormányon lévő FDP be sem kerül a kieli tartományi gyűlésbe. Innen nézve valóban jó eredmény a 8 százalék. A másik oldalról nézve azonban nagyon rossz: 2009 óta 7 százalékot veszítettek támogatottságukból az északi tartományban.

  • Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke Topolyán, a tűzoltóotthonban lévő 15-ös számú szavazóhelyen adta le szavazatát délelőtt tizenegykor. "Úgy érzem, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség jól fog szerepelni" – mondta. (Magyar Szó)

  • Guido Westerwelle német külügyminiszter szerint szorosan együttműködnek majd Francois Hollande-dal, együtt dolgoznak majd a válság megoldásában. Napközben a francia szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője azt mondta, győzelme esetén Hollande még vasárnap este egyeztethet Angela Merkel német kancellárral, de erről egyelőre nem érkezett hír. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közleményében jelezte, hogy közös céljuk van, beindítani az európai gazdaságot, hogy tartós növekedést érjenek el. David Cameron brit miniszterelnök is gratulált Hollande-nak. (Le Figaro)

  • A Radikális Baloldali Szövetség jó szereplése "egy erős üzenet Görögországnak és az Európai Uniónak a status quo megváltoztatására" és "egy békés forradalom" - mondta esti beszédében a párt vezetője, Alekszisz Tsziprasz. "Európa népeit nem lehet barbár diktátumokkal megbékéltetni" - tette hozzá, utalva Görögország megállapodására a hitelezőivel. A párt a jelenlegi állás alapján a szavazatok 15,9 százalékát szerezte meg, ezzel meglepetésre maga mögé utasította a PASZOK-ot, és várhatóan a második helyen végez.

    Alekszisz Tsziprasz
    Alekszisz Tsziprasz
    Fotó: John Kolesidis
  • Úgy tűnik már a választások éjszakáján rendet akar vágni a neonáci Arany Hajnal - a párt sajtótájékoztatóján a Skai televízió szerint felszólították az újságírókat, hogy állva fogadják a pártvezetőket. Aki ennek nem tett eleget, azt kiküldték a teremből. (Kathimerini)

  • A legfrissebb részeredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) 24,7 százalékon, az eddig kormányzó Demokrata Párt 23,2 százalékon áll. A szocialista párt 16,6 százalékot, a VMSZ 2,4 százalékot szerzett. (Tanjug)

  • Bejött az előzetes tippünk és valóban késnek az örmény előzetes adatok. A valószínűleg már csak folyamatos kávéadagolással életben tartott választási bizottság helyi idő szerint reggel egyre odáig jutott, hogy 28 kisebb szavazókörzetben megszámolták a voksokat. Még mindig az RPA és a PAP dominál, az egyetlen változás, hogy most az Örmény Nemzeti Kongresszus (ANC) is megugraná a számára szükséges hét százalékos küszöböt, amit eddig nem tartottak valószínűnek.

  • metallica
    Fotó: Anonymus Srbija
  • Képes könyvvel készül Francois Hollande kampányáról a leendő first lady, a volt újságíró Valérie Trierweiler. A "Francois Hollande, az elnök" című könyv június 21-én jelenik majd meg, az előszót maga Hollande írja. Hollande és Trierweiler már több mint öt éve van együtt. (Le Figaro)

    2012-05-06T200853Z 1438091981 PM1E8561PH101 RTRMADP 3 FRANCE-ELE
    Fotó: Regis Duvignau
  • Elmaradt az országos átlagtól (58,7 %) a vajdasági részvételi arány: a választók 52,4 százaléka ment el szavazni. A magyarok lakta észak-bácskai régióban volt a legalacsonyabb a részvétel (46,16 %), a közép-bánáti régióban ennél lényegesebben aktívabbak voltak (57,61 %). (B92/Tanjug)

  • A szavazatok majdnem 50 százalékos feldolgozottsága mellett az Új Demokrácia 20,01, a PASZOK pedig 13,8 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy ketten együtt 153 helyet kapnának a törvényhozásban. Ha végül ennél kisebb lesz a támogatottságuk, akkor hosszas tárgyalások kezdődhetnek, és bekerülhet a kormányba olyan párt is, ami eddig hevesen ellenezte a megszorításokat.

  • Angela Merkel is felhívta telefonon Francois Hollande-ot, hogy gratuláljon győzelméhez, egyben meghívta az új francia elnököt Berlinbe, amit beiktatása után hamar terveznek. Egyetértettek abban, hogy együtt dolgozzanak egy erős, és Európa szolgálatában álló francia-német együttműködésért, mondta Pierre Moscovici, a szocialista politikus kampányfőnöke. (AFP)

  • Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke az elnökválasztási részeredmények közzététele után kijelentette, a vajdasági polgárok ismételten bebizonyították, hogy Európa-pártiak. Hozzátette, május 20-án végleges döntés születik arról, hogy az ország tovább halad-e a kijelölt európai úton. (Vajdaság Ma)

  • Nem talált nagyobb rendellenességeket az örmény választásokon az International Expert Center for Electoral Systems (ICES) választási megfigyelői szervezet elnöke sem. Alexander Tsinker szerint voltak kisebb gondok, itt például az eltűnő tinta esetét emlegette fel, amit az ellenzéki ANC többször is szóba hozott a nap folyamán, de a központi választási bizottság jól állta a sarat. Tsinker magát a választási kampányt egyenesen érdekesnek nevezet, ami azért ritkán hangzik el egy közép-ázsiai ország esetében.

    000 Par7060203
    Fotó: Karen Minasyan
  • Az elnökválasztásnak éppen csak vége, de már a júniusi parlamenti választásokra is utaltak vasárnap este a pártok politikusai. Az Ifop szombat esti felmérése szerint a baloldal 44 százalékot, a jobboldal 32 százalékot, a Nemzeti Front pedig 18 százalékot szerezne. (Le Monde)

  • Hiába kapott Schleswig-Holsteinben valamivel több szavazatot az eddig kormányzó konzervatív CDU, nem biztos, hogy kormányt tud alakítani. Eddigi partnere, a liberális FDP kevés ehhez. A tartományi CDU kormányfőjelöltje, Jost de Jager azt mondta: mindegyik párttal tárgyalásokat kezdenek. A jelen helyzetben csak akkor tudnának kormányképesek lenni, ha nagykoalícióra lépnek legnagyobb ellenfelükkel, a szociáldemokratákkal  - erre viszont kevés az esély. Az utóbbi választás óta  megerősödő szociáldemokraták aligha mennek bele abba, hogy másodhegedűsök legyenek a CDU mellett. A CDU hiába reménykedik a Zöldek támogatásában, vezetőjük kijelentette: nem tartják hatalomban az eddigi CDU-FDP koalíciót. A legvalószínűbbnek az látszik, hogy a szociáldemokraták a Zöldekkel és a dán kisebbséget képviselő Dél-schleswigi Választási Szövetséggel közösen tudnak kormányt alakítani a tartományban.

  • Az előzetes eredmények ismeretében Tomislav Nikolić azt mondta, tiszteletben tartja a Tadićra adott szavazatokat, de szerinte a második fordulóban ő fog győzni. Az SNS vezetője elégedett, mint mondta, hároméves fennállásuk alatt most kapták a legtöbb szavazatot. [Nikolić nyilatkozata annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy az SNS nem indult még országos választáson.] Nikolić már hétfőn elkezdené a kormányalakítási tárgyalásokat. (Tanjug)

    2012-05-06T222828Z 1592610235 GM1E8570I2Z01 RTRMADP 3 SERBIA-ELE
    Fotó: Marko Djurica
  • Megvan a választásra jogosult örmények politikailag legaktívabb csoportja. Aram Orbeljan igazságügyminiszter-helyettes szerint a bebörtönzött foglyok 96 százaléka vett részt a szavazásban. A börtönpopuláció példás érdeklődésről tett tanúbizonyosságot, lelkesedésüket a szavazószámlálók is próbálják átvenni országszerte. Eddig 1982 szavazókörzetből 134-ben fejeződött be a voksok összesítése.

  • Folytatja diadalmenetét a Német Kalózpárt: a berlini és a Saar-vidék tartományi gyűlés után Schleswig-Holsteinben is bejutottak a törvényhozásba. A párt közel 8 százalékot ért el, azaz megközelítette az eddig a CDU-val kormányzó liberálisok eredményét. Bernd Schlömer, a Kalózpárt országos elnöke úgy nyilatkozott: egyelőre nem a koalíciós lehetőségeken törik a fejüket, hanem céljaik elérése a fontos. Az elnök nyilatkozatában ugyanakkor arra utalt: elfogadják, ha Schleswig-Holsteinben a szociáldemokraták, a Zöldek és a dán kisebbség pártja alakít kormányt. Tartományi kormányfőjelöltjük, Torge Schmidt azt mondta: ha a hármas koalíció programja meggyőző lesz, megszavazzák a szociáldemokrata kormányfőjelöltet, Torsten Albigot.

  • A dán kisebbséget képviselő Dél-schleswigi Választási Szövetség (SSW) várhatóan 3 helyet szerez majd a tartományi gyűlésben (Landtagban), a Zöldek frakciója 10 fős lesz, az SPD által szorgalmazott koalíció így a lehető legkisebb, 1 fős többséggel rendelkezhet majd. A dán kisebbség pártja valószínűleg nem éri el az 5 százalékot, ettől függetlenül mindenképpen bejut a tartományi gyűlésbe. A Dániával szomszédos tartomány és Dánia megállapodása értelmében ugyanis a szervezetre nem vonatkozik az 5 százalékos küszöb, hogy a dán kisebbség képviselete mindenképpen biztosított legyen. (Cserébe Dániában is biztosítják a német kisebbség törvényhozási képviseletét).

  • "A nemzet mindegyikünk felett áll" - mondta este Jorgosz Karatzaferisz, a szélsőjobboldali LAOSZ vezetője, akinek pártja egyelőre úgy tűnik, hogy a szavazatok 2,87 százalékával kiesik a törvényhozásból. (Görögországban három százalék a parlamenti küszöb.) A jobboldali populista párt novemberben rövid ideig még a kormánykoalícióban is szerepet vállalt.

  • A konzervatív CDU-nak úgy ahogy sikerült megtartania erejét (30,8 százalék), 0,4 százalékkal a szociáldemokratákat  is leelőzték, de valószínűleg nem tudnak kormányt alakítani. A szociáldemokraták (30,4 százalék) 2009 óta 5 százalékot erősödtek, de kormányfőjelöltjük 40 százalék fölötti eredményt célzott meg, ezért a mostani számokat csalódottan vették tudomásul. A Zöldek megtartották és kis mértékben növelték is támogatottságukat (13,2 százalék). A liberálisok 7 százalékot veszítettek, mégis elégedettek (8,2 százalék), mert bennmaradtak a tartományi parlamentben, sőt az elmúlt egy évben nem értek el hasonlóan jó eredményt tartományi választáson. A Kalózpártnak (8,2 százalék) jó szele van: Berlin és a Saar-vidék után a harmadik tartományi parlamentbe jutottak be. A csak itt működő dán kisebbségi párt (SSW) most először kerülhet be egy tartományi kormánykoalícióba (4,5 százalék). A Baloldalnak súlyos veszteséget kell elkönyvelnie: 2,2 százalékos eredményt ért el, így kiesett a tartományi gyűlésből.

  • A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) végleges becslése szerint Boris Tadić és Tomislav Nikolić jutott be az elnökválasztás május 20-i második fordulójába. Nikolić Szerb Haladó Pártja (SNS) 24,7 százalékot szerzett, a második helyen az eddig kormányzó Demokrata Párt végzett 23,2 százalékkal. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a szavazatok 2,4 százalékát gyűjtötte be. A hivatalos végeredményre még várni kell, de az intézet becslései eddig minden alkalommal pontosnak bizonyultak. (Magyar Szó/B92/Vajdaság Ma)

    000 Par7061930
    Fotó: Andrej Isakovic
  • Nagy reményekkel indultak, de könnyen lehet, hogy a mélybe zuhannak. Így foglalható össze az örmény ellenzéki pártok szereplése. Az 1982 szavazókörből még csak 247-et dolgoztak fel, de a kormánypártok győzelme biztosnak látszik, íme a számok:

    Prosperáló Örményország Párt (PAP) 28,88 százalék

    Örökség párt 2,53 százalék

    Örmény Nemzeti Kongresszus (ANC) 3,13 százalék

    Örmény Forradalmi Föderáció (ARF) 5,23 százalék

    Örmény Demokrata Párt 0,21 százalék

    Kommunista párt 0,68 százalék

    Örmény Köztársaság Párt (RPA) 54,81 százalék

    Egyesült Örmények párt 0,18 százalék

    Jogállamiság párt 4,35 százalék

  • Az új francia elnököt sorra felhívó államfők között már Barack Obama amerikai elnök is gratulált Hollande-nak, akit meghívott a Fehér Házba. Hollande még mindig nem érkezett meg a Bastille térre, ahol több ezer híve kitartóan várja, mi azonban mára búcsúzunk Franciaországból.

  • A vártnál is jobban megerősödtek a megszorításokat ellenző pártok a görög választásokon, az eddig nagykoalícióban kormányzó Új Demokráciának és a PASZOK-nak összesítve mindössze 153 helye lehet a parlamentben a jelenlegi állás alapján. Az, hogy végül tudnak-e, és egyáltalán akarnak-e ismét koalíciós kormányt alakítani, csak reggelre, vagy a következő napokban derülhet ki.