Az írek eltörölnék a cölibátust

2012.05.11. 20:51

A cölibátus megszüntetésében és női papok felszentelésében látják a megoldást a pedofilbotrányoktól megtépázott egyház problémáira az írországi katolikusok. Felmérések szerint a hívők többsége támogatná is a reformokat, 90 százalékuk egyetért a cölibátus eltörlésével, 77 százalékuk pedig szívesen venné nők pappá szentelését. A katolikus papok ír szövetsége szerint pozitív hatással lenne az egyházra, ha a döntéshozatalban nők is részt vennének.

Írországban jelenleg folyamatosan csökken a katolikus papok száma. Átlagéletkoruk 64 év, és bár húsz évvel ezelőtt még tíz papi szeminárium működött a szigetországban, ma már csak egy van, 65 hallgatóval, így újabb húsz éven belül nem lesz elég pap az egyház szolgálatában. Reformok híján tehát az írországi katolikus egyház el fog tűnni – nyilatkozta Brendan Hoban, a Katolikus Papok Szövetségének elnöke.

A javaslatok a katolikus papok dublini tanácskozás merültek fel, amire azt követően került sor, hogy nemrég kiderült: az írországi katolikus egyház legfőbb elöljárója, Sean Brady bíboros nem lépett fel a pedofil bűncselekmények ügyében, bár tudomása volt a visszaélésekről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport