Miklós
-7 °C
4 °C

Megszorítások ellen tüntettek Madridban

2012.05.11. 00:22

Spanyolországban ötven városban hirdettek megmozdulást a közoktatás elleni példátlan támadások miatt - közölte Tohil Delgado, az egyetemisták szakszervezetének vezetője. Egy 16 éves gimnazista tüntető arra panaszkodott, hogy negyvenen járnak egy osztályba, tanáraik pedig fáradtak. A gazdasági megszorítások már jelentkeztek az ösztöndíjak esetében is. "Sokan otthagyták az iskolát, hogy munkát keressenek. De nem nagyon van munkahely" - mondta.

Egy 21 éves mérnökhallgató kijelentette, hogy nem akarnak több ezer euróval tartozni a bankoknak tanulmányaik befejeztével, hiszen nem is biztosak abban, hogy találnak munkát.

A költségvetési deficit csökkentésének érdekében a spanyol kormány szigorú megszorításokat hajt végre idén, hogy megspóroljon 27,3 milliárd eurót. Április végén úgy döntött, hogy még 3 milliárd euróval megkurtítja az oktatási, 7 milliárd euróval pedig az egészségügyi szférát.

A diáktüntetések tovább szítják a társadalmi elégedetlenséget, amely minden újabb megszorító intézkedéssel egyre nagyobb és nagyobb hullámokat vet. Szombaton várhatóan a felháborodottak lepik el a spanyolországi városok utcáit: az alapvető politikai, gazdasági és társadalmi változásokat követelő mozgalom így ünnepli meg létrejöttének első évfordulóját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!