Hat halott az olaszországi földrengésben

2012.05.20. 17:57

Pánik uralja Modena, Ferrara és Bologna területét, ahol a hajnali négy órakor mért első, a Richter-skála szerinti hatos erősségű földrengést a nap folyamán több száz utórezgés követte. A legerősebb utórezgés, a Richter-skála szerinti ötös erősségű, négy órakor rázta meg Emilia Romagnát.

A katasztrófavédelem a lakosság éjszakai elhelyezésén dolgozik: több mint háromezer ember evakuáltak a földrengésben megrongálódott otthonukból, több mint felüket Modenában és környékén. Egész Olaszországból sátrak, takarók, étel érkezett: Emilia Romagna városainak és településeinek utcáin ideiglenes sátortáborokat állítottak fel. Sajtóértesülések szerint az evakuáltak száma sokkal magasabb: a Bolognától északra levő San Felice sul Panaro polgármestere arra kérte a közel 12 ezer lakost, ne térjenek haza az éjszakára.

Sokan autóikban töltik az éjszakát. A vészhelyzetet az esős, hűvös idő súlyosbítja. Franco Gabrielli, a katasztrófavédelem vezetője megerősítette, hogy nincsenek eltűntek. A hajnali rezgésben hat személy halt meg: négy áldozat a hajnali turnusban dolgozó munkás volt, egyikük marokkói bevándorló, a gyárépületek rájuk omlottak. Egy Bologna közelében élő német nő és egy százéves olasz asszony a félelemtől szörnyethalt. Több mint ötvenen megsebesültek.

Aki felébredt a földrengésre, úgy számolt be, hogy hirtelen szél rázta meg az épületeket, majd mély morajlás hallatszott. Az emberek az ágyból kiugorva pizsamában menekültek ki az utcára. Az öt éves Vittoriát álmában lepte meg a földrengés: az otthona melletti, az 1300-as évekből származó torony ráomlott a szobájára. A kislány életét szobája mennyezetének keresztgerendája mentette meg, ez tartotta meg a romokat, amíg a mentők két órával később megtalálták Vittoriát.

A földrengéstől érintett városokban elmaradt a vasárnapi szentmise és az iskolákat hétfőn is zárva tartják. Evakuálták Ferrara börtönét, ahonnan ötszáz rabot szállítottak el. Kiürítették Finale Emilia kórházát is.

Az olasz országos geofizikia és vulkanológiai intézet szakértői az olasz sajtónak hangsúlyozták, hogy a Pó-alföld és az Appenninek találkozási pontján levő Emilia Romagnában nem ritka a földrengés és a vasárnapi rezgés nem számít különösen erősnek. A települések alacsony épületeiben nem keletkezett kár, kizárólag a műemlék épületek és az ipari létesítmények dőltek le.

Templomok tetőszerkezete zuhant le, tornyok szakadtak ketté, épületek repedtek szét, egész emeletek omlottak le. A mentők vulkánkitöréshez hasonlították ezt a földrengést úgy fogalmazva, hogy "a talajban levő agyagréteg szabályosan felrobbant" A legtöbb kár a Ferrara közeli Sant'Agostinóban keletkezett: a városháza szétrepedt, az utcát borító aszfalt megemelkedett, majd kettényílt, a szakadékban három gépkocsi süllyedt el. Több helyen eltört a gázvezeték. Finale Emiliában a reneszánsz erőd tornya, a toronyóra és a templom harangtornya is összedőlt.

San Felice sul Panaróban az Este család építette 15. századi erőd esett darabokra. A dóm is összeomlott. Mirandolában az 15. századi székesegyház falai dőltek le. A kárfelmérés megkezdődött. A helyiek azért is aggódnak, mivel az idén hatályba lépett új olasz katasztrófavédelmi törvények megszüntették a földrengésben károsult épületek helyreállítási költségeinek állami fedezetét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport