Anna, Anikó
20 °C
31 °C

Újra találkozott a híres fotós és a főszereplő

2012.06.09. 12:42

Egy ünnepi vacsorán emlékeztek meg a vietnami háború ikonikus fotójának megszületéséről Kanadában. Az eseményen a fényképész és a képen szereplő nő is megjelent. Június 8-án volt negyven éve, hogy az akkor 19 éves Nick Ut lefényképezte a napalmtámadás elől menekülő dél-vietnami civileket, köztük Kim Phucot, aki meztelenül, sikítozva rohant a fotós felé – adta hírül a CTV News.

enhanced-buzz-wide-2560-1328897920-34
Fotó: Nick Ut / worldpressphoto.org

A kép megszületésének évfordulóján a fényképész elmondta, a fotó elkészülte után azonnal a kislány segítségére sietett. „Megnéztem a karját, láttam, hogy a bőre csúnyán megégett. Fohászkodtam Istenhez, hogy ne haljon meg, aztán sírtam egy kicsit” - emlékezett vissza Ut. A fotós kórházba vitte a sérült kislányt, ahol 17 műtéten esett át. A fotó elkészülte után húsz évvel a nő Kanadába emigrált, jelenleg férjével és két gyermekével él együtt. A hírügynökség később annak ellenére közölte Ut fotóját, hogy a meztelen kislány miatt nem lett volna szabad megjelentetniük. A szerkesztők azonban tudták, a képet az egész világnak látnia kell. A fotós Pulitzer-díjat kapott a munkájáért.

Nick Ut és Kim Phuc
Nick Ut és Kim Phuc
Fotó: Stringer/canada

A pénteki ünnepségen Phuc a fotós mellett a plasztikai beavatkozásokban közbenjáró brit újságíróval, az emigrációját megszervező német újságíróval, valamint a kanadai menedékjogáért közbenjáró új-fundlandi tisztviselővel is találkozott.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.