6,1 erősségű földrengés Törökországban

2012.06.10. 17:36 Módosítva: 2012.06.10. 19:05
Közepes erejű földrengés rázta meg vasárnap Törökország délnyugati részét, hírügynökségi jelentések szerint több tucatnyian megsérültek a földmozgásban.

A 6,1-es erejű földrengés központja az Égei-tengerben volt, a turisták körében közkedvelt Ölüdeniz üdülőváros közelében. A város polgármestere szerint senki sem halt meg, de károk keletkeztek. A tartományi egészségügyi szolgálat egyik illetékese szerint a földrengés után 59-en kerültek kórházba, közülük ketten szívroham miatt. Egy ember súlyosan megsérült a fején, amikor rémületében kiugrott az ablakon. Az egészségügyi illetékes szerint az emberek egy része törések, illetve vágások miatt ment kórházba, de a többség nem annyira fizikai, inkább pszichológiai panaszokkal jelentkezett az orvosoknál.


Nagyobb térképre váltás

Az első rengést egyébként két kisebb, 6,0-ás és 4,9-es fokozatú földmozgás követte. A rengéseket érezni lehetett az Ölüdeniztől északra fekvő Izmirben és délre fekvő Antalyában is.

Törökországban gyakoriak a földrengések, az országot ugyanis több szeizmikus törésvonal szeli át. Tizenhárom évvel ezelőtt, 1999-ben mintegy 20 ezer ember halt meg az ország nyugati, sűrűn lakott részében pusztító két nagy erejű földmozgás következtében.

Tavaly október 23-án 7,2 erősségű földrengés rázta meg Kelet-Törökországot, 600 ember halálát okozva. Három hétre rá ugyanott 5,6-os fokozatú földmozgás történt, amely 40 ember életét oltotta ki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport