Kormányerők lövik Homsz lázadó területeit

2012.06.10. 16:32

A szíriai kormányerők a hét végén az ország közepén lévő Homsz tartományban lőtték a lázadók állásait, és szombaton 29, vasárnap délig pedig kilenc ember esett áldozatul a támadásoknak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Hauge: Szíria Boszniára hasonlít

A brit külügyminiszter szerint a szíriai válság nem a tavalyi líbiai helyzetre, hanem sokkal inkább az 1990-es évek Boszniájára hasonlít. William Hague a Sky News brit hírtelevízióban vasárnap kijelentette, hogy Szíria „a szektariánus polgárháború” szélére sodródott. Hague szerint hasonló volt a helyzet az 1990-es években Boszniában, amely akkor szintén szektariánus konfliktus szélén állt, és „szomszédos falvak lakói gyilkolták egymást”. Hangsúlyozta, hogy a szíriai helyzet „nem nagyon hasonlít” a tavalyi líbiai felkelésre. Líbiában „sikeres intervenciót tudtunk végrehajtani, életeket mentve” – tette hozzá.

A külügyminiszter hozzátette: Oroszországnak latba kell vetnie befolyását, és rá kell bírnia a szíriai kormányt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottja által kidolgozott béketerv megvalósítására.

A vasárnapi kilenc halott közül hatan a libanoni határhoz közeli Kuszairban, hárman a Homsz városától északra fekvő Talbiszében vesztették életüket, az utóbbi három között volt egy asszony és egyéves lánya. Különböző ellenzéki források szerint a Szabad Szíriai Hadsereg lázadói fokozzák támadásaikat a katonai járőrök, ellenőrzőpontok és rakétaütegek ellen.

A hadsereg pedig erősítéseket küldött az északi tengerparti Latakia nagyváros körüli hegyvidéki térségbe, ahol lázadók százai teremtettek bázist maguknak, és ahol heves harcok dúltak az elmúlt napokban – mondta Rámi Abdur-Rahmán, az OSDH elnöke.

A központ friss adatai szerint szombaton Szíria-szerte összesen 111-en haltak meg erőszakcselekményekben: 83 civil és 28 katona. (Korábban csak 52 civilről tudtak.) Ez az egyik legsúlyosabb napi mérleg azóta, hogy április 12-én elvileg tűzszünet lépett élete, amelyet azonban egyik fél sem tart be. Az erőszak fokozódik az arab országban, dacára a mintegy 300 ENSZ-megfigyelő jelenlétének, akiknek a feladata lenne a fegyverszünet ellenőrzése.

A londoni központú OSDH-nak a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni felkelés eddigi 15 hónapjára vonatkozó legújabb összegzése szerint eddig 14 115 ember halt meg a harcokban és erőszakcselekményekben – 9862 civil, 3470 katona és 783 dezertőr. Az OSDH a civilek közé sorolja azokat a fegyvereseket is, akik nem egykori katonákként szálltak szembe a rendszerrel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport