Meghalt Rodney King

2012.06.17. 17:40
rodney
Fotó: Kevork Djansezian
Holtan találták Rodney Kinget, akinek megverése az 1992-es Los Angeles-i zavargások kirobbanásához vezetett, írja a CNN. Menyasszonya és a hatóságok a medencéjében találtak rá a 47 éves férfi holttestére. A mentők megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. A halál okát egyelőre nem tudni.

Az éppen húsz évvel ezelőtti zavargások előzménye volt, hogy a fekete Rodney Kinget még 1991. március 3-án három fehér és egy spanyolajkú rendőr brutálisan összeverte, miután sikerült elkapniuk egy gyorshajtás miatti igazoltatás elől menekülő férfit. A négy rendőr a gumibotjával megütötte, megrúgta Kinget, aki ellen sokkolót is használtak.

Az esetről felvételt készített egy George Holliday nevű amatőr videós, amelyet előbb elküldött a helyi tévétársaságnak, de a képek hamar bejárták az országos adókat is. A megvádolt rendőrök ártatlannak vallották magukat az ügyben indult eljárásban, az esküdtszék pedig 1992. április 29-én felmentette őket.

A hír bejelentése után robbant a feszültség, zavargások kezdődtek Los Angeles déli részén. Az elszórt tüntetések hamarosan erőszakba csaptak át. Összesen ezernél is több épület égett le. A hat napig tartó zavargások hivatalosan május 4-én értek véget, amikor Thomas Bradley polgármester feloldotta a város egyes részein bevezetett kijárási tilalmat, de az utolsó odavezényelt katonák csak három héttel később hagyták el Los Angelest. A zavargásokról bővebben itt olvashat>>>

A zavargásokat elindító szimbólummá vált King a harmadik napon, május 1-jén a tévében kérte reszkető hangon arra az embereket, hogy hagyják abba a pusztítást. Az igazságügyi minisztérium vizsgálatot kezdeményezett a férfi ügyében, majd polgári peres eljárásban 3,8 millió dollár kártérítést kapott a várostól.

A félresikerült befektetések miatt a pénz nagy része elúszott, a több rehabilitációs program ellenére tavaly is ittas vezetésen ért King húsz évvel a zavargások után az eseményekről szóló könyvével járta az országot. A húszéves évfordulón számos tévében és újságban nyilatkozott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport