Meghalt Izrael leghajthatatlanabb miniszterelnöke

2012.06.30. 22:53

96 éves korában egy Tel Aviv-i idősek otthonában elhunyt Jichak Samir volt izraeli miniszterelnök, írja a New York Times. Samir 15 éve, 81 éves korában vonult vissza a politikától, öt évvel azután, hogy az addigra már politikai merénylet áldozatául esett Jichak Rabin legyőzte a választásokon.

Samir az izraeli politika nagy túlélője volt. Ellenfelei és barátai is azt tartották róla, hogy bárkit és bármit túlél. Stílusára jellemző is volt, hogy akaratát lassan, de biztosan keresztül vitte. "Ha valamit akar, lehet, hogy sok idejébe tellik, de megvalósítja" - mondta róla például médiatanácsadója, Avi Panzer.

"Jichak Samir az óriások generációjához tartozott, akik kiharcolták a zsidók szabadságát és megalapították Izraelt. Miniszterelnökként megerősítette Izrael biztonságát és biztosította jövőjét" - írta a halálhírre reagáló közleményében Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki sok tekintetben Samir örököse.

Ugyanis Samir politikáját is a palesztinokkal szembeni éles szembenállás jellemezte. Egy másik kor szülötte volt, aki soha nem egyezett volna bele a megszállt területek feladásába.

Mindennek a gyökerei múltjából fakadhatnak. 1915-ben egy orosz megszállás alatt lévő lengyel városkában született. 1935-ben vándorolt ki Palesztinába, de rokonságát a nácik kiirtották a második világháborúban.

A negyvenes években Menahem Begin militáns zsidó mozgalmához csatlakozott. Az illegalitásban csak éjjel mutatkozott hászid rabbinak öltözve. Napközben merényleteket szervezett a Palesztinát irányító britek ellen, akik ezért terroristának tartották. "Azok voltak a legjobb éveim" - emlékezett később ezekre az évekre.

A csúcsra viszonylag későn ért fel. 65 évesen, 1980-ban kérte fel külügyminiszternek Begin miniszterelnök. Kabinetfőnöke szerint azért, mert Samirban nem látott riválist. Mégis, Begin váratlan 1983-as lemondása után Samir lett a miniszterelnök, társbérletben legnagyobb riválisával, a mostani államfővel, Simon Peresszel. 1988-ban aztán egyedül diadalmaskodott a választáson, 1992-ig volt Izrael miniszterelnöke.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport